Bulket for 18 milliarder kroner i fjor

Antallet bilskader i Norge økte med seks prosent i fjor. – Det er helt vilt med 2760 skader hver dag. Den rekorden er det ingenting positivt med.

Ny rekord for skader i 2022. Foto: fra Trafikverkets video av deres kollisjonstest.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge i en pressemelding. Det var hele 1 007 651 skader med motorvogner i 2022. Dette kostet nesten 18,5 milliarder kroner, en økning på 12,6 prosent. Aldri før har antallet skader bikket millionen, viser skadestatistikken til Finans Norge helt tilbake til 2002.

– Snittkostnaden for en smell i fjor var på 18 350 kroner. Høye priser på bildeler og utfordringer med levering av disse har bidratt til at kostnadene har dratt fra, men antallet smeller har også en urovekkende utvikling, sier Ytre-Hauge.

Ulykkesåret 2022
I fjor omkom 118 mennesker i trafikken, viser tall fra Statens Vegvesen. Det var en stor økning fra året før, da antallet omkomne var 80.

– Jeg håper trenden snur i år og at vi ser en nedgang i antallet omkomne og ulykker. Du bidrar til et tryggere trafikkbilde hvis du er oppmerksom når du kjører. Hold fokus på veien, ikke noe annet, når du kjører. Ikke driv på med mobilen, radioen eller la deg forstyrre når du sitter bak rattet, sier fagsjefen.

– Tilpass farten
923 689 av de drøyt en million skadene i 2022 var med personbil eller varebil under 3 500 kg. Disse kostet drøyt 15,3 milliarder kroner.

– Disse skadene økte med 5,6 prosent i fjor. Kostnadene skjøt i været og var 12,8 prosent opp fra 2021. Vi kan ikke si det ofte nok, men alle må tilpasse kjøremåten sin etter vær- og føreforholdene. Du kan ikke kjøre på samme måte, med samme avstand til bilen foran, på en glatt vintermorgen som en tørr vårkveld, sier han.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Bulket for 18 milliarder kroner i fjor

  1. Øker skade utbetalingen pga El biler ? Virker som disse tåler lite før de blir kondemnert. Så kan vel det sies at mange kraftige elmotorer tar innersvingen på fører. Blir som da hissige Turbomotorer kom på markedet. Disse hadde også Ketchup virkning .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *