Brexit og førerkort

Norske førerkort kan fortsatt brukes i Storbritannia etter Brexit.

Har du tenkt deg til Storbritannia med bobil og undres på hvilken betydning Brexit-forhandlingene får for førerkortets gyldighet? Norge har gjort en avtale som gjelder selv om det blir “no deal” i forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

Overgangsperioden for Storbritannias forhold til EU utløper 31. desember 2020. På førerkortområdet opprettholdes imidlertid dagens regler. Storbritannia vil fortsatt anerkjenne norske førerkort på det britiske veinettet.

Med endringer som Statens vegvesen nå fastsetter, vil Norge fortsatt anerkjenne britiske førerkort på samme måte som vi gjør i dag, skriver Samferdselsdepartementet i en pressemelding. Bobilverden.no har tidligere omtalt arbeidet med problemstillingen her.

Britiske myndigheter har opplyst at Storbritannia etter en utmelding av EU vil fortsette å anerkjenne norske førerkort fullt ut ved besøkskjøring og for innbytte til britisk førerkort. Britisk lovgivning ble tilrettelagt for dette i oktober i 2018.

Britiske førerkort vil være gyldige ved besøkskjøring i Norge
Britiske førerkort vil fortsatt være gyldige i Norge etter 31. desember 2020 for besøkskjøring (turister o.l.) for personer som ikke bor i Norge. Norske myndigheter krever ikke internasjonalt førerkort i tillegg til det britiske.

Britiske førerkort gir rett til innbytte til norsk førerkort
Personer med britisk førerkort som er bosatt i Norge før 31. desember 2020 og som har byttet inn til norsk førerkort eller gjør det senest denne dagen, har med dagens regler fulle førerrettigheter i henhold til førerkortet.

Med de endringer som Statens vegvesen nå fastsetter, vil britiske førerkort fortsatt være gyldige for for kjøring i Norge og for innbytte til norsk førerkort også etter 31. desember 2020 for personer som har fast bopel i Norge, herunder de som flytter til Norge etter 1. januar 2021. Det vil ikke være krav til opplæring eller prøver for å kunne gjennomføre et innbytte til norsk førerkort.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *