Brann: Dette er farligere enn flammene

I Ålesund lot brannvesenet bobilturister fra hele Europa få prøve seg på brannslukking. Samtidig fikk de informasjon om norske sikkerhetsregler og godt brannvern.

Ålesund brannvesen blir alltid tatt godt i mot når de informerer om brannforebygging. Det er ekstra spennende når turistene får prøve å slukke flammene. Foto: Arnold Rørstad.

På Skjerva bobilplass i Ålesund arrangerte Ålesund brannvesen og Ålesund sentrumsforening i slutten av juli et brannforebyggende kurs for bobilturister.

Responsen fra turistene var svært positiv, forteller daglig leder i Ålesund sentrumsforening, Lisa Mari Sæther til NRK, som dekket demonstrasjonene der turistene fikk prøve seg som brannslukkere.

Branningeniør Arnold Rørstad vil gjerne snakke mer med Bobilverden.no om det forebyggende arbeidet de driver overfor campingplasser, bobilplasser og bobileiere. Men først litt mer om demonstrasjonen i Ålesund.

– Det var så mange utenlandske besøkende på bobilplassen at vi måtte gjennomføre kurset på engelsk, forteller Rørstad.

– Vi er ute hele sommeren på forebyggende kurs. Det er mange hyggelige folk vi møter når vi er på slike besøk, men det blir litt spesielt når de får slukke selv slik som her på Skjerva. Både store og små fulgte godt med, forteller Rørstad.
Han forteller at de i ettertid har fått takk på e-post fra en tysk mor. Deres ni-åring tar vanligvis sikkerheten i bobil på alvor og fikk en stor opplevelse.

Bruker sommeren til forebygging
– Vi sliter litt med at folk legger igjen brannsikkerheten hjemme når de reiser på ferie. Mange tar total sommerferie og da er det lett å glemme brannvern.

– Vi startet for flere år siden med å bruke somrene når det er rolig med andre oppgaver til forebygging. Da reiser vi rundt på bobilplasser og campingplasser for å orientere om brannsikkerhet.

Dette er forsiden på en av brosjyrene Ålesund brannvesen deler ut på bobilplasser og campingplasser.

Rørstad merker at det er forskjell på regelverket i mange land. Ikke alle har krav til brannslukker i bobilene og brannvarsler er heller ingen selvfølge for mange. De får en oppvåkning og takker for påminnelsene når brannvesenet kommer forbi.

– Vi anbefaler at det er best å ha en detektor høyt oppe som tar røyk og en detektor ved gulvet som varsler om gasslekkasjer, forteller han. Kombinasjonsvarslere plassert et sted midt i mellom har han ikke sansen for.

På disse besøkene orienterer Ålesund brannvesen også gjestene om de norske avstandsreglene. Som kjent er de norske reglene at det skal være 4 meter avstand mellom bobiler eller mellom fortelt/markise og neste bobil/vogn. 4 meter gjelder for nye anlegg og eldre plasser uten infrastruktur som er dyr å legge om. For eldre plasser med fast infrastruktur er fortsatt avstandskravet minimum 3 meter.

– Mange synes 4 meter er langt, men når de får høre om spredningsfaren, skjønner de at det er bra. Avstand forsinker spredning av brann og kan være forskjellen på liv og død, sier Rørstad.

Når han og kollegaene er ute på bobilplasser og campingplasser er det ikke hver gang de lar gjestene slukke selv, men de har med seg brosjyrer på flere språk og informerer både om forebyggende tiltak og om hva du skal gjøre dersom uhellet er ute. Et forebyggende tiltak du skal tenke på hver dag er å ikke lade elektriske apparater om natta. Sjekk også gasslanger regelmessig, og ikke la slangene ligge i sola. Sørg også for at installasjonene for gass og strøm er i orden.

Ålesund brannvesens brosjyre om brannsikker camping (ekstern lenke)
Ålesund brannvesens brosjyre om brannsikker grilling (ekstern lenke)

En ting er farligere enn flammene
– Vi i brannvesenet tenker først og fremst på liv og helse. Dernest på materielle ting, sier Rørstad.

– Første prioritet er å få folk ut av en brennende bobil eller campingvogn. Deretter kan du prøve å slukke. Husk å varsle naboer og brannvesen. Flytt andre enheter dersom det er mulig for å hindre spredning.

Rørstads kanskje viktigste oppfordring er å ikke gå inn igjen i en brennende bobil for å hente noe.

Liv og helse først. Ikke gå inn i en brennende bobil. Gassen du ikke ser er giftig. Foto: Odd Pedersen.

– Når du har kommet ut skal du ikke gå inn igjen. Selv om det ikke brenner der du går inn kan du få i deg giftig gass. I følge Helse er gassen så giftig at om du puster inn gassen to ganger så kan lungene kollapse.

– Røykgass er veldig skadelig og det må folk være oppmerksomme på. Den kan gi plager i mange år om den pustes inn.

Rørstad vil gjerne oppfordre andre brannvesen til å være aktive i sitt forebyggende arbeid på bobilplasser og campingplasser. Han vet ikke hvor mange som holder slike kurs, men synes det er en god ting å gjøre.

Et lite PS til de som stiller spørsmål om avstandskravene: Undertegnede besøkte i forrige uke en campingplass, som hadde fått skriflig pålegg fra det lokale brannvesenet fordi en markise var 20 cm for nær neste bobil…

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: 1. mars = 4 meter sikkerhetsavstand (2022)

Del dette med andre:

  2 comments for “Brann: Dette er farligere enn flammene

  1. Skremmende lite kunnskap og forståelse for og om dette- jeg er fersk bobilbruker, men synes dette er helt logisk. Ser hver dag uforsvarlig parkering, både blant vanlige personbiler, og Bobiler… Norske som utenlandske. Jeg bor fast i min bobil, og farter litt rundt. Jeg må flere ganger hver dag- advare andre om ikke å parkere for nær. De fleste blir faktisk fornærmet og irritert. Ingen bekymringer om min el deres bil, bo- el personbil kan “går i luften”.., fasinerende🤔

  2. Et meget flott tiltak fra Aalesund Brannvesens forebyggende avdeling!
    Nesten frista til å utfordre andre destinasjoner med bobil ståplasser til å gjøre det samme.
    Erfaringsmessig etter å ha bodd og benytta bobil som kjøretøy ser jeg mange som mangler grunnkunnskap om hvilke forholdsregler de må ta, for seg sjøl, og for de øvrige som står i nærhet.
    Slik sett kan det ikke gis nok informasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *