Bornholm – Østersjøens perle

Vindmøller er et vanlig syn på Bornholm.

Midt i innløpet til Østersjøen ligger Bornholm, Danmarks østligste utpost. En øy helt ulik resten av Danmark med sitt klippelandskap og særegne natur og kultur. Hvorfor ikke prøve campingferie på Bornholm i år?

Rent geografisk skulle man tro øya hørte til Sverige, som ligger bare 7 mil unna. Men med noen unntaksperioder har den vært under Danmarks herredømme. På 1500-tallet var øya pantsatt til Lübeck, og under oppgjøret etter Svenskekrigene midt på 1600-tallet måtte Danmark overgi Bornholm til Svenskene. Dette fant ikke Bornholmerne seg i, og en opprørsgruppe skjøt den svenske kommandanten på øya og ga Bornholm tilbake til Danmark. Under andre verdenskrig var Bornholm okkupert av tyskerne, og overgitt til Russland. Ikke før i april 1946 forlot russerne Bornholm, og endelig kunne også Bornholmerne si seg ferdig med andre verdenskrig.

De hurtiggående fergene bringer deg fra Ystad til Rønne på under halvannen time.

Yndet reisemål
Med sitt milde klima og mange severdigheter og opplevelser er Bornholm et yndet reisemål. Rundt 600.000 besøker øya hvert år, og tas godt imot av øyas snaut 40.000 innbyggere. De fleste kommer med fergen fra Ystad, som med 40 knops fart tar deg til Bornholm på under halvannen time. Fergen går til Rønne, som er den største byen på øya. Derfra går det også ferge til Sassnitz i Tyskland, og Swinoujscie i Polen. Det er også ferge til Køge sør for København, men den tar så lang tid at de fleste dansker foretrekker å dra via Øresundsbroen og Ystad. For oss nordmenn kan det være aktuelt å bruke Bornholm som en mellomstasjon på vei videre nedover Europa. Men man kan godt ha Bornholm som endelig destinasjon også. Det er mye å oppleve på øya, så det er ikke noe problem å tilbringe noen uker her.

Hvite sandstrender finner du mange av på sørkysten av Bornholm.

Campingmuligheter
Det er mange campingplasser på Bornholm, mange av dem på sørkysten der du også finner fine hvite sandstrender. Det er god bussforbindelse rundt på øya, og et stort nettverk av sykkelstier. På den måten kan man med letthet komme seg rundt og oppleve noe av det Bornholm har å by på. Bornholm har en nesten rektangulær form, der nord- og sørkysten er ca 40 km lange, og øst- og vestkysten 30 km. De fleste tettstedene ligger langs kysten, og det er grei sykkelavstand mellom dem. Har du ikke med egen sykkel er det mange muligheter for leie. I byene finner du et rikt utvalg av butikker, ofte med lokalt håndverk og produkter. Mange urteplanter vokser på øya, og brukes flittig i lokal mat. Det er også mange kunsthåndverkere på øya.

Sykkel er et praktisk fremkomstmiddel. Et godt utbygd nett av stier går på kryss og tvers over hele Bornholm.

De fleste tettstedene på Bornholm ligger ved kysten. Her havnen i Svaneke.

Hos Pernille Bülow kan du se glassblåserne i aksjon, eller prøve deg selv.

«Smukk kjøbstad»
Svaneke nordøst på øya er kåret til ”Danmarks smukkeste købstad” og er absolutt verdt et besøk. Her kan du rusle rundt og titte i butikkene eller ta litt mat og drikke på en av byens mange kaféer. Ett av stedene du bør gå innom er hos Pernille Bülow. Den anerkjente designeren og glasskunstneren har glassblåseri i sentrum av Svaneke. Her kan du se glassblåserne i arbeid, og prøve deg som glasskunstner selv. Her er det også utsalg av sønnen Johans unike lakrisprodukter. Spennende produkter som har høstet stor annerkjennelse.

Helligdomsklipperne hadde stor religiøs betydning i tidligere tider. Både med ofring og en hellig kilde.

Helligdomsklipper
Litt lengre nord ligger Gudhjem, en livlig fiskerlandsby og den eldste landsbyen på Bornholm. Her finner du ett av øyas mange røkerier der du får kjøpt øyas spesialitet, sild som er røkt i åpne skorsteiner. Tidlig på 1900-tallet var det over 25 slike røkerier i drift på Bornholm. I dag holdes tradisjonen i hevd blant annet her i Gudhjem, men man kan se de karakteristiske bygningene med høye piper flere steder på øya. Som navnet sier har Gudhjem en religiøs tilknytning. Øyas eldste kirke fra ca 1150 ligger like ved byen. Går du nordover langs kysten passerer du helligdomsklipperne, der det i tidligere tider ble ofret til gudene. En kilde med vann som ble påstått å ha helbredende kraft rant ut i sjøen ved disse klippene. I dag finner vi kilden inne i Bornholms Kunstmuseum, der den renner gjennom hele bygningen. Kunstmuséet inneholder kunst av både lokale og internasjonale kunstnere og er vel verdt et besøk. Her finner du både bilder og skulpturer fra flere tidsepoker og kunstarter.

Stammershalle Badehotell er ett av mange gode spisesteder på Bornholm.

Matkultur
Sørover fra Gudhjem ligger Gaarden, Bornholms senter for matkultur. Her er det også et gårdsmuseum med flere dyr og gamle redskaper, i tillegg til et bredt utvalg av lokal mat og drikke. Bornholm har fått ry på seg som Danmarks gastronomiske sentrum. Flere av øyas restauranter holder et meget høyt nivå, og pr i dag har en av dem stjerne i Michelin-guiden. Det er Kadeau som ligger på sørkysten av øya, idyllisk og usjenert like ved stranden. Men over alt på øya får du servert god smak i alle prisklasser. Lokale råvarer står i fokus hos de fleste. Vi inntok et bedre måltid på Stammershalle Badehotell, like nord for Gudhjem. Her er det faste menyer med 5-7 retter til en forholdsvis grei pris. Men få også med deg en skikkelig dansk frokost (som i Danmark spises midt på dagen) med røkt sild og alt som hører til. Det får du kjøpt på de fleste spisesteder, men vi anbefaler gjerne Nordbornholms Røgeri i Allinge.

Det er mange klipper og svaberg langs kysten, men lett å gå på merkede stier.

Borgmuseum
Allinge ligger helt nordvest på Bornholm, og der ligger også ruinene av den gamle borgen Hammershus. Borgen var i bruk til midt på 1700-tallet, og ble beklageligvis ribbet for mye av mursteinen og bygningsmaterialer. Mange hus på Bornholm er bygd av murstein fra Hammershus. Nå er ruinene fredet, og en del av et museum der man kan lære mye om Bornholms historie. Et besøk på Bornholm og Hammershus er obligatorisk for mange danske skoler, og elevene blir ofte med på et rollespill der de på en levende måte lærer om historien. I området rundt Hammershus ligger mange kulturminner, blant annet Danmarks eneste helleristninger.

Borgruinene på Hammersholm er verdt et besøk.

Det er mye å oppleve på Bornholm, og noe for enhver smak. Enten du vil lære om historie og kunst, spille golf, fiske, surfe, bade, spise eller bare rusle rundt og slappe av.
På Bornholms offisielle turistportal www.bornholm.info kan du finne mer informasjon om hva øya har å by på.

Tekst og foto: Olav Barhaugen, Bobil- og CaravanMagasinet (BoCM)

Del dette med andre:

  1 comment for “Bornholm – Østersjøens perle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *