Bompenger også i Sverige

Både Gøteborg og Stockholm har hatt ”trengselsskatt” i noen år. Fra 1. januar 2015 omfatter den svenske varianten av bompenger også utenlandske kjøretøy. Vi utlendinger har nemlig blitt forskjellsbehandlet til nå.

Sverige har innført en slags rushtidsavgift i bommene sine. Prisen er høyest når trafikken er størst. Hensikten er selvfølgelig å få bilistene til å velge andre tidspunkt å kjøre på.

I Stockholm og Gøteborg kreves det inn ”trengselsskatt” mandag til fredag fra kl 06.30 (fra kl 06 i Gøteborg) til kl 18.29 for alle biler som kjører inn og ut av bykjernen. Du slipper å betale helligdager og dagen før disse samt i juli.
I Stockholm omfatter bompengene det som omtales som innerstaden, mens vi i Gøteborg har observert bomstasjonene i området rundt Tingstadtunnelen (på E6).

Prisen varierer i Stockholm mellom 10, 15 eller 20 kroner avhengig av tidspunktet du kjører på. I Gøteborg varierer prisen mellom 9, 16 og 22 kroner. Det maksimale beløpet per bil per dag er 60 kroner i begge byene. Det er ingen forskjell på prisen for biler under og over 3500 kg. Alle betaler det samme.

Innkrevingssystemet er automatisk, men du blir ikke registrert via Autopass eller EasyGo. Dette kan imidlertid bli en mulighet i framtiden.

Du skal ikke stanse i bomstasjonene, men bilen blir fotografert og bompengene blir deretter krevd inn via en regning i posten en gang i måneden.

Navnet ”trengselsskatt” har den fått fordi den er hjemlet under skattelovgivningen i Sverige. Det er også trolig årsaken til at det har tatt tid å få til en innkreving fra utlendinger.

Fra 1. februar er det også innført bompenger for alle kjøretøy ved passering av broene i Motala og Sundsvall. Også her får du regningen i posten.

Del dette med andre:

  1 comment for “Bompenger også i Sverige

  1. Her har tydeligvis de involverte myndigheter skjønt det.
    Humane priser og ingen straff for å ha kjøretøy over 3500 kg.
    I Norge er bompenger prisene for bobiler over 3500 kg. så dyre at mange velger Sverige som feriemål/helgeturer istedenfor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *