Bobiltur i jul- og nyttårshelga? Hvor er snøen?

Skal du ut på bobiltur i jul- og nyttårshelga så vil du kanskje også gå på ski. Meteorologisk institutt har beregnet hvor stor sannsynlighet det er for snø en rekke steder i landet.

Hvor blir det snø i jul- og nyttårshelga? Meteorologisk institutt viser de statistiske mulighetene. Foto: Knut Randem.

Meteorologisk institutt har gjort beregninger som viser at sjansen for snø i jula har minket langs hele kysten, fra svenskegrensen til Lofoten. Endringene er størst i lavlandet på Øst- og Sørlandet.

Det viser beregninger av snøkart og observasjoner av snødybde på en rekke målestasjoner de siste tredve årene, sammenlignet med normalen. Normalen er gjennomsnittet av de tredve årene 1961 til 1990.

– Hvis du bor i Oslo, er det 60 prosent sannsynlighet for at du får snø på julaften. Tidligere var det 80 prosent sannsynlighet for snø på julaften. Lignende endringer ser vi også for andre byer og tettsteder på Øst- og Sørlandet, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt i en pressemelding.

– Temperaturøkningen har ført til hyppigere mildvær og mer nedbør som regn i julen. Den gjennomsnittlige snøgrensen har derfor krøpet innover i landet og oppover i høyden, sier Tajet.

Kysten fra Østfold til sørlige deler av Trøndelag har hatt hvit jul opptil sju av de siste 30 årene. Bergen og Kristiansand har hatt henholdsvis seks og åtte år med hvit jul de siste 30 årene. Lengre inn i Østfold, Vestfold, deler av Buskerud og Aust- og Vest-Agder har det vært 8 til 14 år med hvit jul siden 1990.

I lavlandet er det bare i Troms og Finnmark at sjansen for hvit jul forblir høy. Der er sannsynligheten for snø på julaften hele 90 prosent.

Klikk på bildet for å se hvor det er mest sannsynlig med snø i jul- og nyttårshelga. Tabell: Meteorologisk institutt.

Snødybden synker
Lengre inn i landet, der det normalt er hvit jul, har snødybden sunket de siste tredve årene. Det har blant annet ført til færre julaftener med skiføre.

Mange steder i landet er det nå ordentlig skiføre først i januar. Skiføre regnes som en snødybde på 25 centimeter eller mer.

Her er julen fremdeles hvit
På fjellet er det fremdeles høy sannsynlighet for hvit jul. Her er det ingen tydelige endringer sammenliknet med tidligere, fordi temperaturen forblir lav nok til at julesnøen blir liggende.

Fjelltraktene i Sør-Norge og grensetraktene fra Elverum til et stykke forbi Narvik har hatt hvit jul nærmest hvert eneste år. Også mye av Troms og Finnmark kan regne med hvit jul, ifølge statistikken.

Deler av Viken og Innlandet, Agder og Rogaland og Vestland, samt kysten fra Trondheim til Tromsø, har hatt tre av fire julaftener med snø. Trondheim har hatt 22 år med hvit jul de siste tredve årene. Det er omtrent uendret sammenliknet med normalperioden.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *