Bobiltoalett uten bruk av vann, gass eller kjemikalier

Pakket og klar kan være stikkord for det nye bobiltoalettet fra sveitsiske Clesana. Løsningen vakte stor oppmerksomhet da den ble vist på CMT-messa.

Clesanas toalett vakte oppmerksomhet og samlet mange rundt seg på CMT-messa i Stuttgart. Foto: Knut Randem.

Toalettet fra Clesana var ferdig utviklet i fjor og ble da satt i produksjon. Det kan nå leveres til bobiler og campingvogner uten store inngrep i innredningen ettersom det ikke trenger mer plass enn den toalettet tar. Et kontrollpanel og strøm må monteres i tillegg til toalettet.

Dette toalettet bruker ikke vann, gass eller kjemikalier. Når du har gjort det du skal, trykker du på en knapp på kontrollpanelet og resultatet pakkes i plast.

Prinsippet i toalettet bygger på en lang plastpølse som er brettet på et spesielt vis. Den plasseres i en spesiell holder like under settet. Et trykk på en knapp på panelet så trekkes plasten ned i toalettet og forsegles i underkant. Nå ser du kun plast i toalettskåla.

Den spesialpakkede plastpølsa monteres under toalettsetet. Foto: Knut Randem.

I bruk foregår det hele slik: Sitt ned og gjør det du skal, reis opp og lukk igjen lokket, trykk på en knapp på panelet, plasten mates så ned i toalettet og forsegles automatisk det du har gjort. Det er så klart for neste toalettbesøk.

De små «pakkene» fra hvert besøk henger sammen og slippes ned i et oppbevaringsrom. Det er også en knapp for å klippe «pakkene» fra hverandre. Vi vil anta at det er en viktig operasjon før du setter bobilen i bevegelse. Det kan også gjøres etter hver besøk slik at ingen «pakker» henger i lufta ned i oppbevaringsrommet.

I prinsippet kan «pakkene» ligge lenge i oppbevaringsrommet. De er forseglet og ingen lukt skal slippe ut. En sensor skal gi en indikasjon om når oppbevaringsrommet er fullt. Clesanas representant anbefaler likevel at «pakkene» uansett kastes i restavfallet etter fem dager.

Plasten er her trukket ned i toalettet, forseglet i bunnen og er klar for bruk. Det betjenes med panelet øverst i bildet. Urinbeholderen til venstre passer nedi toalettet og kan bli et tilbud til de som ønsker det. Foto: Knut Randem.

Alt går i toalettet
Både toalettpapir, bind, tamponger og bleier kan gå i toalettet, beskriver Clesana.

På panelet er det mulig å velge om du skal «skylle» ned stort eller smått, men plasten som benyttes i systemet skal normalt holde til 40 toalettbesøk enten det er fast eller flytende som skal ned.

Selskapet har nå under uttesting en egen semi-lukket beholder for urin, som kan settes ned i toalettet. Urin kan ellers håndteres på vanlig måte, men en slik beholder kan antakeligvis redusere plastforbruket en del.

Clesanas toalett kan monteres både i nye bobiler og erstatte kjemikalietoaletter i eldre bobiler. For de sistnevnte leverer Clesana et adapter som skal dekke hullet det gamle toalettet har ned gjennom gulvet. Der det er plass til et Thetford C260-toalett, skal det i følge Clesane også være plass til deres toalett. Rommet under gulvet brukes ikke av Clesana.

Toalettets bestanddeler. Foto: Clesana.com.

Toalettet koples til 12v. I standby skal strømforbruket være 0,28 W. Montert på en sokkel kan toalettet dreies inntil 180 grader.

Vi ser at under oppbevaring av «pakkene» må de holdes unna skarpe gjenstander. Resultatet kan brått bli ubehagelig om det går hull på en pose. Det vil nok være lurt å kaste dem på forsvarlig vis straks de tas ut av oppbevaringsrommet når dette blir fullt. Det er plass til åtte «pakker» i oppbevaringsrommet.

Systemet virker ellers svært hygienisk, men vi er noe usikre på om urinbeholderen er en god idé da den vil øke mulighetene for lukt og ikke være like hygienisk som toalettet i seg selv er. Selv ville vi nok vurdert å plastpakke alt.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverdene.no

Del dette med andre:

  11 comments for “Bobiltoalett uten bruk av vann, gass eller kjemikalier

  1. Hva med dem som tar imot og behandler restavfallet? dette kan ikke være en god ide i disse miljøtider der plasten er et stort problem.

  2. Når ble menneskeavføring (human waste) restsøppel? Der er strenge regler for hvordan både fly og båter skal kvitte seg med dette (spesielt ved kryssing av landegrenser).

  3. Dårlig ide’. Pakkes i plast, og kastes i restavfall? Hvor? Hjemme? Menneskeavføring er ikke restavfall, men spesialavfall. Dødfødt produkt

  4. Ikke genialt i det hele tatt. Ville ikke brukt dette selv om noen hadde betalt meg for å gjøre det.

  5. Så vidt jeg vet så blir hunde bæsjeposer kastet i restavfall 👍
    Og restavfall går i forbrenningsovner som forbrenner ved meget høy temperatur, og produserer energi.
    Eller tar jeg feil ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *