Bobilplass tett på Hansa-kultur

Kveld i den gamle Hansa-havna i Stade. Foto: Knut Randem.

Elben deler det nordlige Tyskland og ”tvinger” de fleste fra nord til å holde seg øst for elva. Men tar du turen over til vestsiden av Elben har du et helt nytt landskap i delstaten Niedersachsen.

Hansabyen Stade ved Schwinge, en sideelv til Elben, er omgitt av vann og Hansa-havnen ligger helt inne i gamlebyen.
Stade ble by med kjøpstadsrettigheter i 1209 og var med i middelalderens handelsorganisasjon med forbindelser over store deler av Europa, blant annet til Bergen.

Ikke all bebyggelse i Stade er like gammel. Foto: Knut Randem.

Svenskene okkuperte byen i 67 år fra 1645 før danskene erobret byen. Det førte til at Stade ble lagt under Hannover, som senere ble et eget kongedømme.

Det er spor av menneskelig aktivitet på stedet fra 30 000 år tilbake, men de første nedtegnelsene om byen er fra 934. Stade er dermed i prinsippet lik mange andre tyske byer. I tillegg har den en god bobilplass.

Bobilplassen er like bak fotografen og gamlebyen ligger over brua. Foto: Knut Randem.

Du må ikke via Hamburg 45 km sør for byen for å komme hit. Ferga mellom Glücstadt og Wischhafen gir deg et alternativ til eller fra Stade.

Bobiler tett på Altstadt
Altstadt, gamlebyen er ofte en mål for besøkende i de tyske middelalderbyene. De fleste har en bobilplass, men i Stade er den plassert så tett på gamlebyen at det tar lenger tid å ta sykkelen ut av bobilen enn å gå dit.

De fleste plassene deles med en hekk. Foto: Knut Randem.

Dette er en av de bedre bobilplassene vi har sett i Tyskland. Så er den da også listet som en ”TopPlatz”. Her er det plass til 79 bobiler plassert i en buktende sirkel. Etter tyske forhold er det god plass mellom hver bobil. Om alle rygger inn er det stort sett tre meter mellom hver bobil. Mellom de fleste plassene er det også en hekk.

Plassene ser ikke så dype ut. Vår nesten åttemeter lange bobil stakk utenfor hekken, men det er ikke noe problem. Kjørearealet er så bredt at større bobiler ikke vil ha problemer med å få plass.

Her kan du strekke deg ut med de største bobilene ved behov. Foto: Knut Randem.

Wohnmobilstellplatz «Am Schiffertor», som den heter er åpen hele året. Tidlig i september ble den nesten full hver dag. Servicebygget var nytt i fjor høst og holdes rent og ryddig.
Du betaler en euro for dusj i fire minutter og kan benytte vaskemaskin og tørketrommel mot et gebyr på tre euro. Døgnprisen (24 timer) er 13 euro. Da får du fri tilgang til wi-fi og tømmestasjonen. Skal du fylle rent vann må du ut med en euro.

Det er god plass mellom rekkene på bobilplassen i Stade. Foto: Wohnmobilstellplatz «Am Schiffertor».

Du kan bestille brød og flere dager i uka kommer en lokal grønnsakhandler med sine varer på besøk. Hver år arrangerer bobilplassen et eget 48 timers nyttårsarrangement dersom mange nok melder seg på.

Bobilplassen drives av Stade by og adressen er Schiffertorsstrasse 21, GPS: N 53°36’10» – Ø 9°28’00».

Plassen er vurdert september 2018.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: En snarvei i kø
Les også: Stille flyter Elben

Del dette med andre:

  1 comment for “Bobilplass tett på Hansa-kultur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *