Bobilen din kan rekvireres av Forsvaret

Flere tusen bileiere får denne uka melding om at deres kjøretøy kan rekvireres av Forsvaret. Det gjelder også bobiler.

Flere tusen eiere av kjøretøy, bygninger og mindre fartøy får nå brev fra Forsvaret. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret.

Eier du et viktig kjøretøy, bygning eller mindre fartøy? Da kan du bli bedt om å bidra til den nasjonale beredskapen. Forsvaret sender 19. januar ut digital melding til bileiere i Norge om forberedt rekvisisjon av kjøretøy. Fra 2024 inngår også andre ressurser enn kjøretøy i ordningen.

Seniorrådgiver Hans Meisingset i Forsvarets kommunikasjonsstab bekrefter overfor Bobilverden.no at bobiler omfattes av denne beredskapen.

– Alle registrerte kjøretøy er med i ordningen, og kan rekvireres. Det er et antall bobiler i listen over forberedte rekvisisjoner for 2024, svarer Meisingset.

Dette er tredje gang Forsvaret sender ut forberedte rekvisisjoner etter at vi startet moderniseringen av rekvisisjonssystemet. Ordningen gjør at Forsvaret i en krigssituasjon har tilgang til ressurser som vi trenger for å forsvare landet vårt. I 2022 og 2023 sendte vi ut litt over 4000 forberedte rekvisisjoner på kjøretøy, skriver Forsvaret i en pressemelding.

I 2024 økes antall kjøretøy i de forberedte rekvisisjonene, og Forsvaret utsteder forberedte rekvisisjoner på andre typer ressurser. Eksempler på slike ressurser er bygninger og mindre fartøyer.

Dersom du eier en ressurs som Forsvaret har forberedt rekvirert, får ikke dette noen særlig praktisk betydning for deg i fredstid. Forsvaret ønsker at du skal kjenne til at kjøretøyet eller ressursen din – i en krigssituasjon – vil bli disponert av Forsvaret ved behov. Den forberedte rekvireringen gjelder for ett år av gangen, men kan forlenges.

Forsvaret kan først iverksette rekvisisjonene hvis riket er i krig, eller hvis det besluttes av Kongen i statsråd. Loven ble i sin tid laget for å sikre at Forsvaret kan planlegge med samfunnets samlede ressurser for beredskap ved krig.

– Vår evne til å forsvare landet er summen av innsatsen til militære og sivile aktører. God planlegging bidrar til å styrke forsvarsevnen og til å sikre koordinert bruk av ressursene ved krig og krise. Vi gjør forberedte rekvisisjoner fordi militære avdelinger har behov som i krig og krise ikke er dekket gjennom ressurser vi har i daglig drift i Forsvaret, sier sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon, brigader Anders Jernberg.

Han sier ordningen er en del av den pågående gjenoppbyggingen av Norges nasjonale beredskap.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  8 comments for “Bobilen din kan rekvireres av Forsvaret

 1. Dette hadde jeg ikke tenkt på. At bobilene våre kan representere en resurs i tilfelle krig! Det er jo en veldig god måte å øke forsvarsevnen på uten at det trengs store mobblagre av mobile overnattingsfasiliteter.
  I et gitt tilfelle stiller jeg selvsagt gladelig vår bobil til disposisjon.
  Kjennes faktisk litt godt å vite at jeg kan være til nytte selv om det er lenge siden jeg selv var i stridsdyktig alder.

  • Ikke faen om jeg skal levere min bil til militæret. Den får kjøpe bil som dem kan bruke, ikke min😡

 2. Dette kan det norske “forsvaret” bare glemme!
  Jeg opplevde for mange år siden (må ha vært i 1980 eller 81…) at MOTORSYKKELEN min fikk beskjed om å møte på Ola Narr i tilfelle mobilisering. På det tidspunktet var den langt fra kjørbar, og sto med demontert forstilling. Og jeg fikk ALDRI noe svar fra Forsvaret på den “fritakssøknaden” jeg sendte dem på vegne av min motorsykkel… 😉
  Skal de samme folka ha noen som helst forhåpning om å få tilgang til noen av MINE kjøretøy i framtida, får de i det minste ha anstendighet nok til å besvare skriftlige henvendelser/svar på deres “rekvirerings”-beskjeder!

 3. Ja, Forsvaret må gjerne rekvirere min gamle bobil. Men jeg tror den bare i svært liten grad kan bidra til kompensere for den mange tiår lange forsømmelse av våre militære styrker 😐

 4. Vi stiller gjerne vår bobil til disposisjon , dersom landets forsvar krever dette i en krigssituasjon.Det eneste vi synes det er rimelig å kreve , er at vi blir
  kompensert for den verdiforringelse som dette innebærer.
  Vi har en bobil av nyere dato som vi behandler med stor varsomhet og forsiktighet. For eksempel går vi aldri inn i bobilen med utesko.Om sommeren har vi trekk på de beige skinnsetene så de ikke skal bli ødelagt av en kropp innsmurt i sololje.
  Det er full forståelse for at man i en krig ikke kan ta hensyn til dette, da må man bare labbe inn med gjørmete støvler, og sette seg ned i setene med en uniform som er tilsvarende full av gjørme. I krig er det viktigere ting å tenke på enn ta vare på en bobils interiør.
  Det ser ut som at det bare er et utvalg av kjøretøy som blir rekvirert, derfor vil det føles urettferdig at det bare er noen som vil måtte bære dette uunngåelige verditapet, mens andre vil gå fri.Derfor bør det utfra et rettferdighetsprinsipp være et samfunnsansvar at eieren av kjøretøyet mottar kompensasjon for eventuelle skader som blir påført det rekvirerte kjøretøyet.

 5. Det er vel Putin som kommer og vil innvadere Norge ? sinnssykt at nordmenn biter på denne fryktpropagandaen ifra “eliten”. hvorfor skal det bli krig i Norge? ALLE KRIGER ER BANKSTERS KRIGER. HAR IKKE OLA DUNK INTERNET OG KAN LESE HVA SOM FOREGÅR MED LØGNER OG PROPAGANDA ?

 6. Er det private personer som må holde forsvaret med materiell i en krigsituasjon, og det blir vel kanskje slik at en må flytte ut av huset sitt også.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *