Bobil uten lading, bensin eller diesel?

Reis hvor du bil i en ny generasjon bobiler uten strømtilkobling, bensin- eller dieselfylling. Solar Team Eindhoven arbeider med et konsept som sikkert vil utfordre manges oppfatning av en bobil.

Brede dører og hevetak i konseptbobilen Stella Vita. Foto: Solar Team Eindhoven.

Formen på denne bobilen er mildt sagt uvanlig. Den skal gi minst mulig kraftforbruk for å drive den framover. Når den kjører er den derfor lav som en personbil, men når du stanser og slår leir, heves taket og bodelen kan brukes slik du er vant til.

Her er det kjøkken, seng, toalett og ståhøyde. Dermed oppfyller den det de fleste mener må til for å kalles en bobil.

Stella Vita skal ha alle vitale funksjoner for en bobil. Foto: Solar Team Eindhoven.

Hele taket er dekket med solcellepaneler, og når du parkerer slår du ut ytterligere to paneler for å gi maksimal ladekapasitet. Dermed slipper du også å installere en markise. Her får du beskyttelse fra elementene på begge sider av bobilen.

Selvforsynt med strøm
Når denne modellen kjører genererer den mer energi enn den benytter for å drive bobilen framover, hevder utviklergruppen. Både den aerodynamiske formen og lett vekt skal bidra til et lavt forbruk.

Thetford deltar i prosjektet med løsninger for kjøkken og toalett.

Prosjektet, som har sitt utgangspunkt i det tekniske universitetet i Eindhoven, er nå på turne i Europa. Den startet ikke helt som planlagt ettersom de fikk uforutsette problemer med ladingen under kjøring. Likevel mener de dette er problemer som de har løsningen på.

Når bobilen er parkert dobles arealet med solcellepaneler til 17,5 kvm. Foto: Solar Team Eindhoven.

Hvordan denne løsningen vil ta seg ut en vinterdag i Norge med behov for oppvarming, sier de ingenting om. Om konseptet skulle bli en realitet er det uansett liten tvil om at brukerne må lære seg å leve på en annen måte enn i dagens bobiler – selv om utviklerne mener den vil ha mer enn nok energi til alt du ønsker å gjøre.

Lengden på Stella Vita er 720 cm, bredden er 205 cm, men når du har foldet ut vingene blir den 440 cm bred. Vekten er oppgitt til beskjedne 1700 kg.

Du skal være tålmodig om du skal langt i denne farkosten. Den rekker 600 km (730 km på en solfylt dag), men den bruker to, tre dager på å bli fulladet når den står stille med 17,5 kvm solcellepaneler utslått. En ladestikkontakt vil nok gjøre susen.

Det er et stykke fram til ferdig produkt, og det er slett ikke sikkert det vil se ut som Stella Vita.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *