Bobil kan også nytes med rullestol

Friheten i bobil kan nytes også i rullestol, men det krever tilrettelegging og gjerne spesialutstyr for å unngå tunge løft.

Brecht CaraVan viser en manuell rampe for tilgang til bobilen. Foto: Knut Randem.

Redaksjonen får fra tid til annen spørsmål fra lesere om bobiler for rullestolbrukere. Det er ikke et stort marked, men med flere nisjeleverandører. Når vi er på messer i Tyskland går vi sjelden forbi en stand for slike leverandører.

På årets CMT-messe i Stuttgart traff vi på firmaet Brecht CaraVan fra Heilbronn. De bygger om både bobiler og campingvogner for bruk med rullestol.

I denne Bürstner Lineo er kjøkkenet flyttet og høyden redusert. Foto: Knut Randem.

De tar utgangspunkt i en standard bobil og bygger den om slik at den passer for brukerens behov. På CMT stilte de ut en bybobil for rullestolbrukere. Her har de tatt utgangspunkt i en Bürstner Lineo.

I bobilen har de både flyttet og tilpasset møbler for å gi bedre gulvplass til en rullestol. Kjøkkenbenken er både flyttet og har fått redusert høyde. Badeveggen er fjernet og erstattet med et forheng. Også sengeløsningen er tilpasset slik at det skal være tiljgjengelighet med rullestol mellom sengene. Firmaet har flere forslag til innredningsløsninger.

Det er tatt flere grep for å gi bedre gulvplass til rullestolen. Her er veggen til badet fjernet og erstattet med et forheng. Foto: Knut Randem.

De viste også en manuell rampe for innkjøring av rullestol. Løsningen krever naturlig nok at det er en person tilgjengelig som kan løfte denne på plass.

På en annen stand møter vi firmaet Paravan. Vi har tidligere skrevet om dem og deres samarbeid med Hymer. Denne gangen stilte de ut sammen med Morelo.

Paravan viste litt andre løsninger enn Brecht, men begge kan til en viss grad være overlappende i hva de tilbyr.

En elektrisk heis for å løfte rullestolen inn i garasjen. Foto: Knut Randem.

Her viste de en elektrisk trappeheis og en elektrisk rullestolheis for garasjen. Også de gjør tilpasninger i interiøret.

Paravan viste denne elektriske heisen for de som kan flytte seg fra rullestol til setet i heisen. De har også elektrisk heis for rullestoler. Foto: Knut Randem.

Redaksjonen har ingen informasjon om pris da dette er spesialtilpasninger med ulike behov og ulikt utstyr. Ta derfor direkte kontakt med firmaene for slike spørsmål.

Enkelte norske forhandlere har kontakt med firmaer som utfører slike tilpasninger av bobiler, men det finnes ingen oversikt over disse. Det kan alltid være verd et forsøk å snakke med et par lokale merkeforhandlere om dine behov og hva de kan bidra med for å skaffe deg den riktige bobilen.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Eldre artikler om bobiler for rullestolbrukere:
Bobil for rullestolbrukere
På messetur i ny bobil for rullestol
Bobil for bevegelseshemmede

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *