Ble bobileier mot sin vilje. Elsker det

Hun var full av fordommer. Skulle aldri ha bobil, men så kjøpte kjæresten bobil og løpet var kjørt. Nå misjonerer hun for andre tvilere om at bobil er det gode liv.

Med et personlig utgangspunkt forteller forfatteren hvordan bobilen har blitt viktig i en ung familie. Foto: Knut Randem.

Journalist og fotograf Stine Mari Velsvik har skrevet bok om sin omvendelse fra 2014 og fram til i dag. Med boka «Bobil – opplevelser for livet» deler hun egen tvil og fordommer og parer dem med fagpersoners og bobilfolks forklaringer.

31-åringen trodde i 2014 at det ikke fantes noe mer harry enn en bobil og at hun i hvert fall var 30 år for ung til ha bobil. Så feil tok hun.

Det var fram til bryllupsdagen – ja hun ble gift med bobilkjøperen – at hun fornektet at de hadde en bobil. De giftet seg i København og hun beskriver at hun på vei til frisøren innså at det hadde vært mye hyggeligere å bo i bobilen enn på hotell under bryllupet.

Mannens bobildrøm strakk seg langt tilbake. Han ville ha et verktøy å bruke for å oppsøke ulike aktiviteter. Og det har familien, som nå også omfatter to smågutter, fortsatt med. Bybobilen har de brukt til blant annet vindsurfing, kiting, ski og andre aktiviteter kombinert med andre opplevelser.

For å forklare hvorfor noe som mange oppfatter som harry plutselig blir trendy, har hun snakket med en professor, som kan det meste om forbrukerpsykologi og merkevarebygging. Hun har snakket med en forsker som har sett nøyere på de som bor hele eller store deler av året i bobil eller campingvogn og en psykolog om å bo tett på hverandre.

I kapittelet om allemannsretten kan de fleste bobilister lære eller friske opp kunnskapen.

Et eget kapittel er viet til lover og regler for camping og parkering. Hun er i flere kapitler opptatt av å sette bobilen inn i et miljøperspektiv både praktisk og teoretisk. Allemannsretten blir også forklart på en grei og oversiktlig måte ved hjelp av en av Miljødirektoratets jurister.

Nesten uansett hvilke tema hun belyser så vever hun det sammen med personlige erfaringer og opplevelser. Gjerne med humor for å belyse livsgleden med en bobil. Og som hun skriver, det kan være de impulsive, korte turene som kan gi de største opplevelsene.

Hun deler reisetips, tabber og erfaringer familien har gjort seg på turer i bybobilen. Hun har med litt om vedlikehold og praktiske tips. Og ikke minst hvordan det fungerer med barn i bobilen.

Mat er også viktig på tur. Forfatteren deler sine erfaringer og snakker med en profesjonell kokk og en bobilkokk og deler oppskrifter. Boka gir også råd om valg av bobil og hvordan du analyserer deg fram til riktig type.

Mat er viktig på tur og vies god plass i boka.

Den erfarne bobilisten har kanskje ikke mest å hente i boka. Men den mindre erfarne, nybegynneren og ikke minst den som funderer på om dette livet er noe for seg, kan absolutt lære seg et og annet. Flere fordommer leseren har om bobilfolk og livet i bobil, større er nytten av boka. Og forresten; den erfarne bobilisten kan også ha nytte av å lese andres perspektiver på bobillivet.

Boka er også en gavepakke av en bok til en bransje som gjerne vil tiltrekke seg unge, aktive kunder som henne – fulle av fordommer.

Boka «Bobil – opplevelser for livet», 240 sider, utgitt på Cappelen Damm.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *