Billigere å surfe i Europa

1. juli blir det billigere å surfe på nett og ringe med mobil i Europa. Den såkalte roamingavgiften, som sikrer teleselskapene enorme inntekter på datatrafikk og samtaler mellom land, er under press. Årets bobiltur i Europa og innenfor EØS-området blir billigere enn noen gang tidligere. I hvert fall når det gjelder mobilbruken.

Om du river deg løs fra tastaturet i ferien, vil du sikkert surfe litt. Nå blir det enda billigere. Foto: Knut Randem.

Om du river deg løs fra tastaturet i ferien, vil du sikkert surfe litt på mobilen. Nå blir det enda billigere. Foto: Knut Randem.

Det er ventet at roamingavgiften forsvinner helt i løpet av neste år. Inntil da fortsetter nedtrappingen. EU har flere ganger satt maksimalpriser på bruken av mobiltelefoner over landegrensene. 1. juli strammes det ytterligere til.

Teknologiavisa digi.no forteller at det er særlig prisene på mobildata som kuttes kraftig nå. De mer enn halveres fra kr 4,26 til kr 2,06 per megabyte. Å ringe hjem fra et EØS-land skal ikke kunne koste mer enn kr 1,96 per minutt. Mottak av samtaler skal ikke koste mer enn 51 øre per minutt og maksprisen på sms er satt til 62 øre.

Flere norske mobiloperatører forholder seg allerede til de nye maksimalprisene. Du finner også mange pakketilbud som kan gi deg enda billigere mobilbruk. Til syvende og sist er det hvor mye du bruker mobiltelefonen som er avgjørende for hvilke løsninger du kommer best ut med.

For privatabonnementer har Telenor for eksempel et tjeneste de kaller Feriesurf EU. Den gir deg 40 Mb for maks kr 29 per døgn. For de som vet de vil bruke mye har Telenor en Ukespakke EU som gir deg 300 Mb for kr 199 per uke.
NetCom innfører i neste uke ekstrapakker for bruk av mobildata i utlandet. Du kan velge mellom inntil 20, 40 eller 100 Mb per dag for hhv kr 20, 40 og 60 per dag. Pakkene gjelder den dagen de blir kjøpt.

Andre mobiloperatører har andre tilbud. Sjekk med din operatør før avreise. Noen ordninger må avtales på forhånd, men for andre holder det å sende en gitt sms.

Det kan være nyttig å benytte seg av mobiloperatørens varslingstjeneste – dersom det finnes hos din operatør. Da kan du varsles når du passerer et gitt beløp i forbruk. Det gir en trygghet mot overforbruk.

OBS! Husk at det på ferger ofte kan være lokale gsm-nett knyttet til satellitt. Disse er svinedyre og omfattes ikke av EUs nye regler for EØS-området. Der bør du vurdere å slå telefonen helt av…

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *