Billigere med mobil i Europa

Med smartmobilen i lomma har det vært dyrt å surfe utenlands. Foto: Telenor.

Med smartmobilen i lomma har det vært dyrt å surfe utenlands. Foto: Telenor.

Før påske lanserte Telia sitt tilbud om lik pris i Norden og Baltikum for bruk av mobilen. I morgen tar Telenor skrittet fullt ut og gir samme pris i hele EU og EØS. Dermed blir det langt mer attraktivt å installere bredbånd i bobilen.

Bjørn Ivar Moen, leder for Telenors virksomhet i privatmarkedet fjerner roamingkostnaden på bestemte abonnement. Foto: Telenor.

Bjørn Ivar Moen, leder for Telenors virksomhet i privatmarkedet fjerner roamingkostnaden på bestemte abonnement. Foto: Telenor.

I morgen fjerner Telenor roamingkostnader i EU- og EØS-land. Dermed kan reisende nordmenn ringe, sende meldinger og surfe akkurat som hjemme.
– Mange er svært opptatt av hva det koster å bruke mobilen på tur i utlandet. Nå kommer vi med et budskap vi tror kundene våre vil elske: Endelig kan de ringe og sende meldinger så mye de vil samt bruke av den inkluderte datamengden i abonnementet sitt i alle EU- og EØS-land, sier leder for Telenors mobilvirksomhet, Bjørn Ivar Moen.

Tilbudet omfatter både privat- og bedriftskunder, og selv om Telenor de siste årene har redusert prisen for bruk av mobilen i utlandet for alle, registrerer selskapet at mange kunder fortsatt bekymrer seg for kostnadsnivået og føler en usikkerhet rundt bruken.

– Usikkerheten fører til at noen til og med skrur av dataroamingen når de er på reise, slik at de ikke får sjekket mail eller utført andre nett-tjenester med mobilen. Med våre nye priser er det ingen grunn til å bruke av-knappen. Når vi nå fjerner roamingkostnader i hele EU og EØS kan også bedriftskunder bruke av inkludert datamengde, og ringe og tekste så mye de vil – akkurat som når de er hjemme, sier leder for Telenor Bedrift, Ove Fredheim.
Han påpeker at dette vil ha stor betydning for kundene, da hele 90 prosent av kundenes mobilsurfing i utlandet i dag skjer i Europa.

Resultat av EU-initiativ
Verken Telias eller Telenors tilbud kommer helt av seg selv. EU har lenge arbeidet med å senke og fjerne roamingkostnadene. Det vil si kostnadene teleselskapene må betale for å gjeste andre land.
Fredag ble en kongelig resolusjon lagt fram i statsråd. Den er en oppfølging av EUs vedtak og en innlemming av deres regelverk om nettnøytralitet i EØS-avtalen. Teleselskapene kommer de politiske vedtakene i forkjøpet. Neppe noe teleselskap vil vente til pålegget om null roamingavgift kommer.

Telenor har likevel et par ”men” i sitt nye tilbud. Kunder med privatabonnement må åpenbart skifte til den nye abonnementstypen ”Frihet” for å få fri roaming utenlands (pris og ytelse ikke kjent når dette ble skrevet). For bedriftsabonnenter gjelder ”den nye friheten” for abonnementene Fri+ med 4GB data eller mer.

En liten router kan nesten puttes i lomma. Foto: Telenor.

En liten router kan nesten puttes i lomma. Foto: Telenor.

Trådløst i bobilen?
Noen vil ikke ha TV i bobilen og mange vil sikkert ha helt fri fra epost og internett når de er på tur. Men for de som ønsker å bruke internettjenestene, som om de var hjemme, blir det nå billigere å være på tur utenfor landets grenser.

En trådløs router koster mellom 1000 og 2000 kroner, men knyttet til bindingstid og ulike abonnement kan de koste mindre på innkjøpstidspunktet. De finnes i ulike størrelser med innebygd eller ekstern antenne. Det er også mulig å installere utvendig antenne på flere av routerne, men et råd kan være å prøve med den tilhørende antenna før du monterer noe på taket.

Routere kommer i flere størrelser. Noen kan tilkobles ekstern antenne. Foto: Telia.

Routere kommer i flere størrelser. Noen kan tilkobles ekstern antenne. Foto: Telia.

Du kan også sette opp nettdeling på en av mobiltelefonene om du ikke har for stort behov for internettjenester når du er på tur.

Tilbudene du får kan variere mellom de ulike teleleverandørene, så orienter deg godt om priser og dekning (der du oftest er) før du bestiller eller endrer abonnement.

Oppdatering: Prisene på de nye abonnementene med fri roaming var ikke offentlig kjent da denne artikkelen ble skrevet. Vi har tatt noen forbehold over. Andre medier har fått tilgang til prisene. Dersom de er riktige, ser det ut som om du får mindre datakvote i de nye abonnementene. Dermed blir det alt i alt dyrere så lenge du er i Norge.

Les mer: Priskrig for mer mobilitet?

Del dette med andre:

  2 comments for “Billigere med mobil i Europa

  1. Begrepet «gi med den ene hånda og ta (dobbelt?) med den andre» kommer nok til sin rett her også.
    Dukker det opp noen fordeler, kan vi nok være ganske sikker på at det følger med noen bakdeler også……

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *