Billige vinterdekk kan være farlige

vinterdekk2Billige vinterdekk kan bli dyre. Styr unna ”Kina-dekkene”, anbefaler Norsk Automobilforbund (NAF) etter en test av vinterdekk publisert i deres medlemsblad Motor.

Organisasjonen anbefaler å kjøpe de dyre og mest kjente dekkmerkene om du vil ha det sikreste grepet på glatte vinterveier.

Årets test viser at Nokian Hakkapeliitta 8 er beste piggdekk med 8,8 poeng. 0,3 poeng mindre har Continental IceContact2 og Hankook Winter I*Pike RS. Goodyear Ultragrip Ice Arctic og Pirelli Ice Zero får 8,5 poeng.

Nokian scorer best også for de piggfrie dekkene. Nokian Hakkapeliitta R2 får 7,7 poeng, men Goodyear Ultra Grip Ice, Michelin X-Ice XI3 og Pirerlli Ice Zero R følger et tiendels poeng bak. Deretter følger Continental ContiVikingContact 6 med 7,5 poeng.

Det er testet på ulike føre og NAF skriver at på is er det fortsatt piggdekkene som leder med trygg margin. Det skiller 15 meter bremselengde mellom beste med pigg kontra beste uten pigg.

På snø viser testen at forskjellene mellom dekkene med og uten pigg nesten er visket ut, men komfortnivået til de piggfrie dekkene greier ikke piggdekkene å hamle opp med.

NAF skriver at de dårligste dekkene i testen gjør det nærmest umulig å kontrollere bilen på glatt underlag. Derfor advarer de mot kjøp av de billigste dekkene, som også kommer dårligst ut i testen.
NAF har testet dekk for personbiler. Dekk for tyngre kjøretøy kan derfor ha andre egenskaper.

Les også: Billige dekk kan koste deg dyrt (ekstern lenke til NAFs testomtale)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *