Bilister skifter til sommerdekk for tidlig

Krevende føre har gitt rekordmange bilskader denne vinteren. – Husk at det er bilistens ansvar å ha tilstrekkelig veigrep.

Skiftende vær har gitt utfordrende kjøreforhold og en økning i bilskader den siste tiden. Foto: Fremtind.

– Noen bilister er for tidlig ute med sommerdekk. Det fører til ulykker og skader som kunne vært unngått. Så la vinterdekkene stå på til etter påsken, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.

Skiftende værforhold har preget store deler av landet den siste tiden. Det har gitt utfordrende kjøreforhold og en økning i bilskader. Tall fra Finans Norge viser at erstatninger på bil og andre motorkjøretøy var på rekordhøye 18,5 milliarder kroner i 2022.

Risikerer avkortning
Typiske vinterskader er påkjørsler og biler som sklir inn i hverandre. Flere havner også utenfor veien.
– Husk at det er ditt ansvar som bilist å ha tilstrekkelig veigrep. Hvis bilen din er feil skodd, og du får en skade, eller snør inne på hytta og må ha veihjelp, risikerer du å få lite igjen på forsikringen, sier skadeforebyggeren.

Mange på veiene i påsken
I en undersøkelse som Respons analyse har gjennomført for Fremtind, oppgir 36 prosent, som tilsvarer over 1,5 millioner nordmenn, at de skal tilbringe tid på egen eller andres hytte i påsken. Det betyr at mange skal ut på veien samtidig.

Skadeforebyggeren har en klar oppfordring til alle som skal ut og kjøre:
– Avpass farten, hold god avstand til bilen foran og sørg for å ha på gode vinterdekk. Skulle noe skje, kan du risikere å skade bilen, deg selv og andre – men du kan også få mindre igjen på forsikringen dersom du ikke har tatt dine forholdsregler, sier Hofstad-Nielsen.

Palmefredagen er påskens ulykkesdag
Den verste kollisjonsdagen hele påska i fjor var fredag i palmehelgen.
– Den ene dagen krasjet vi for 38 millioner kroner.

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. Tall fra Finans Norge viser at det var 1490 bilsmeller denne fredagen. Det er 16 prosent flere ulykker enn gjennomsnittet alle fredager i 2022.

– Kostnaden denne dagen var 22,5 prosent høyere enn en gjennomsnittsfredag i fjor. Så det er tydeligvis også dyrere ulykker som skjer i påska, sier Ytre-Hauge. Frende ser hvert år at ulykker fredag og lørdag i palmehelgen gjør en brå slutt på ferien for mange bilister.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *