Berøringsskjerm i bil tar farlig mye oppmerksomhet

Tre av fire bruker berøringsskjermen aktivt under kjøring. Hver tredje mener berøringsskjermer i bil gjør dem mer uoppmerksomme i trafikken.

Eye-tracking viser hvor føreren fokuserer med blikket under kjøring.

– Vi mistenker at berøringsskjermer spiller en rolle ved ulykker. Flere utforkjøringer og front-mot-front-kollisjoner lar seg vanskelig forklare med fart, rus, feil på bilen, eller at noen sovner. Da kan det handle om mangel på oppmerksomhet. Når du kjører bil må du ha fokus på trafikken og ikke på skjermen i bilen, sier Bård Morten Johansen, fagsjef i Trygg Trafikk.

Forsker på bruk av berøringsskjermer
Over 40 prosent av alle trafikkuhell skyldes uoppmerksomhet, ifølge Transportøkonomisk institutt. Trygg Trafikk har lenge vært bekymret for at berøringsskjermer tar for mye oppmerksomhet. Atferdsviter og trafikkforsker Dagfinn Moe ved SINTEF leder nå en større oppmerksomhetsstudie i samarbeid med Trygg Trafikk og forsikringsselskapet Fremtind.

– Vi håper å kunne få noen svar på hvor mye oppmerksomhet skjermer i bil stjeler fra bilkjøringen, dette gjør vi gjennom å registrere øyebevegelsene til testpersoner som kjører bil og samtidig navigerer på skjermen. For å finne ut av hvor vi fester blikket under kjøring og hvor lenge av gangen, brukes eye tracking, eller blikksporing. Dette er en effektiv metode for å måle og forstå forbrukerens oppmerksomhet og reaksjoner, sier Dagfinn Moe.

Mange skader kunne vært unngått
Fremtind har i 2022 registrert over 73 000 skadesaker. Samlet erstatningskostnad for disse skadene var på over 2,2 milliarder kroner.

– Dette er skader som enkelt kan unngås med oppmerksomhet bak rattet. Vi frykter at både mobil og skjermer i biler tar for mye oppmerksomhet fra selve bilkjøringen. Du skal ikke se lenge på mobilen eller en skjerm i bilen før du skjener ut av eget kjørefelt eller mister reaksjonstiden du trenger for å håndtere en hendelse. Trafikkbildet endrer seg raskt, og derfor er det viktig å ha fokus på det vi holder på med, nettopp det å kjøre bil, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind i en pressemelding.

Ulik praksis hos bilprodusenter
I dag er det store forskjeller mellom ulike biler når det gjelder antall skjermer, skjermplassering og hvilke funksjoner som er lagt over på berøringsskjerm. Samtidig er det ingen krav til opplæring i forbindelse med overgangen til ny teknologi i bil.

– Berøringsskjermer i bil har kommet for å bli. Da må de kunne betjenes slik at forbrukeren ikke utgjør en fare i trafikken. I dag legges stadig flere funksjoner inn på disse skjermene, men så langt finnes det ingen standard for hverken menyoppsett eller hva slags funksjoner som kan og ikke kan være på skjerm. Ideelt sett burde det ikke være nødvendig å bruke disse skjermene under kjøring. Vi vet altfor lite om hvor mye oppmerksomhet bruk av skjermer i bil stjeler fra veien, men en ting er sikkert, vi bør alltid ha oppmerksomheten på trafikken når vi kjører bil, sier Johansen.

Undersøkelsen er gjennomført av Kantar på vegne av Trygg Trafikk og Fremtind.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  3 comments for “Berøringsskjerm i bil tar farlig mye oppmerksomhet

  1. Helt tilbake til da Tesla kom med sine store skjermer har det undret meg over at slikt kan være lovlig. Alle vet jo hvor farlig det er å bruke mobilen under kjøring, og så skal det altså være greit at fokuset blir flyttet over på et digert «nettbrett». Hvor er trafikkmyndighetene , eu – byråkratiet, de såkalte sikre bilprodusentene. Det er jo fullstendig galskap det som nå skjer. Bilen er jo i ferd med å bli en ren underholdningsmaskin og leketøy som tydeligvis mange stoler fullt på når det gjelder diverse «sikkerhetssystemer «.
    Jon Magnus Pedersen

  2. Helt enig med deg. Jeg har også vært veldig skeptisk til det som skjer med disse store skjermene i nye biler. Det er ganske åpenbart at dette tar oppmerksomheta bort fra sjåførens oppmerksomhet i trafikken.

  3. Det er ikke bare skjermer som utgjør problemet. Jeg har i dag to relativt nye biler. Begge to har en hel rekke med helt like knapper for å koble/justere flere ting. T.eks vifte og varmeapparat. Umulig å finne riktig knapp, spesielt når det er mørkt.

    Jeg savner min gamle VW T3 og Volvo amason. Der var det en enkel vribryter for vifte med fire trinn. Varmeapparatet kunne justeres med en spak. Enkelt å betjene uten å ta blikket fra veien. Min påstand er at nye biler er direkte trafikkfarlige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *