Ber sjåførene ta ansvar i trafikken

– Vi må alle ta ansvar i trafikken. Det er ikke bare de andre som er uoppmerksomme og farlige. Etter en krevende ulykkesommer ber vegdirektør Ingrid Dahl Hovland bilistene om økt oppmerksomhet bak rattet.

Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland er selv ute å markerer trafikksikkerhetskampanjen om uoppmerksomhet i trafikken. Her fra en aksjon i Oslo torsdag. Foto: Kjell Bjørn Vinje.

Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland er bekymret for sommerulykkene. Sommeren i fjor og hele 2022 var krevende. Nå frykter hun at årets sommer kan bli like tøff.

Slik er dagens tall:

– 10 drept i juli-trafikken (mot 11 i hele juli i fjor)

– 22 drept så langt i sommer (juni-juli) mot 29 i fjor (juni-hele juli)

– 62 drept i trafikken (mot 65 t.o.m. hele juli i fjor)

– I 2022 omkom 116 på norske veier – det høyeste antallet siden 2016, mot 80 i 2021.

Mange ulykker
Sommeren er høysesong for trafikkulykker.

– «Å kjøre er det eneste du skal gjøre» er vårt viktigste råd til alle som kjører i sommer. Vær oppmerksom og ta hensyn til hverandre, sier Hovland i en pressemelding.

Uoppmerksomhet bak rattet var medvirkende årsak i en av tre dødsulykker i perioden 2016-2020, viser tall fra Vegvesenets omfattende analyse av alle dødsulykker i Norge.

Sommerulykkene så langt har stort sett vært møteulykker og noen utforkjøringsulykker. Det knyttes ofte til for høy fart og uoppmerksomhet.

– Vi har verdens beste sjåfører. Norge er det landet i Europa med lavest risiko på veiene. Men nå må alle trå til og bidra. De reisende bør være oppmerksom på at det er større risiko nå om sommeren. Mange kjører langt, på veier de ikke er kjent og kanskje også med andre kjøretøy enn de gjør til vanlig. Det er også flere i bilen, og dermed flere mulige distraksjoner. Derfor er ofte sommerulykkene mer alvorlige enn trafikkulykker ellers i året, sier vegdirektøren.

– Ta ansvar!
En ny undersøkelse fra Statens vegvesen viser at over sju av ti sjåfører mener de sjelden eller aldri er uoppmerksomme, mens enda flere – mer enn åtte av ti – opplever at andre sjåfører er uoppmerksomme.

– Det er ikke uvanlig at man tenker best om seg selv. Mange overdriver egne ferdigheter. De tror de har kontroll, selv om de driver med andre ting mens de kjører. Dette er en stor utfordring. Derimot har vi lettere for å se uoppmerksomhet hos andre. Vi kan nok alle være den uoppmerksomme sjåføren vi ikke ønsker å møte i trafikken, sier Hovland.

Det er mange årsaker til uoppmerksomhet. Mobilen og skjermen er gjerne det første man tenker på, men det er bare toppen av isfjellet. Alt du foretar deg samtidig som du kjører, kan være med på å gjøre deg uoppmerksom. Dette inkluderer også å sitte i egne tanker.

– Problemet er stort og omfattende. Selv om vi alle vet at uoppmerksomhet er farlig, skjer det ofte ubevisst, og det kan være vanskelig å kontrollere, sier vegdirektøren.

– Desto viktigere er det å ta tak i problemet og innse at dette gjelder oss alle, ikke bare «de andre».

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Ber sjåførene ta ansvar i trafikken

  1. I sommer har jeg kjørt ca. 12.000 km i Sverige, Finland og Norge. I FInland og Sverige rette og kjedelige veier, mange med maks hastighet på 110 km/h, ingen problemer. I Norge stort sett veier med maks. hastighet 80 km/h, med noen untak av nye og flotte veier i Finnmark og Troms. På veiene med 80 km/h lager jeg kø, jeg kjører med maks hastighet ca. 80 til 82 km/h der hvor det er mulig. Aldri over, min bil en MB Sprinter bybobil er utstyrt med såkalt sperre for ønsket maks hastighet, den brukes kontinuerlig. Jeg slipper gjerne andre trafikanter forbi, de forsvinner i 90, 100 og 110 km/h der hvor det er 80 km/h. For meg er førerkortet veldig viktig, mister jeg det blir hverdagen komplisert. Jeg mister også muligheten til å reise på mine flotte turer over hele verden. Jeg undres ofte på hvorfor man vil rase avgårde i ulovlig hastighet, istedenfor å kjøre lovlig. Bobiler med norske skilt er i flertallet av bobiler som raser og kjører over hastighetsgrensen. Hvorfor ikke nyte turen når man først har lagt ut på den??

    Med sommerhilsen fra
    Steinarontour

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *