Belgias spesielle regler for miljøsoner

Dette er de belgiske miljøoblatene. Illustrasjon: Green-Zones GmbH.

I Belgia utvides nå antallet miljøsoner. Her må du være registrert før du kjører inn i miljøsonen. Uten forhåndsregistrering kan bøtene bli store.

Det startet tidligere i år med en miljøsone i Antwerpen. Fra 1. januar følger Brussel etter og i løpet av 2018 vil flere andre byer følge etter. Willebroek og Michelen vil innføre miljøsoner neste år. Det er også vedtatt å innføre miljøsoner i Gent, men dato er ikke fastsatt. Det melder Green-Zones GmbH.

I Brussels miljøsone vil det i utgangspunktet ikke være adgang for biler med euro 0 eller euro 1, men det kan kjøpes en dispensasjon for en dag eller lenger. I de ulike byenes miljøsoner vil det være ulike regler og de vil skjerpes etter hvert.

Skal du kjøre inn i en belgisk miljøsone er du som utlending forpliktet til å registrere bilen på forhånd. For å sikre at alle følger reglene blir det satt opp kameraer som automatisk skanner bilskiltene og sjekker mot byens sentrale register. Dersom bilen ikke er registrert eller er for gammel til å kjøre inn i sonen blir boten automatisk utsendt. Det er derfor viktig at bilen er registrert på forhånd, forteller firmaet Green-Zones GmbH. Dette er et firma som har spesialisert seg på å selge miljøoblater for ulike soner til de som ikke ønsker å lete etter billigste løsning eller ta bryet med å orientere seg i reglene.

Det finnes ikke noe sentralt register for utenlandske biler i Belgia. De må derfor registrere seg i hver miljøsone de har tenkt seg inn i. Du finner en oversikt over de belgiske sonene på www.lez-belgium.be (ekstern lenke).

Firmaet Green-Zones GmbH oppgir at de første månedene i 2018 vil være en prøveperiode for miljøsonen i Brussel. Det vil derfor ikke være nødvendig eller mulig å registrere seg i denne sonen før nærmere 1. juni 2018.

Green-Zones GmbH har nylig lansert en app hvor du kan sjekke status og krav i ulike soner i alle landene de følger. Dette er en app som er gratis for alle – selv om du ikke er kunde hos dem. Deres nettsider gir også god informasjon på flere språk.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Har jeg rett miljømerke for denne byen?

Del dette med andre:

  2 comments for “Belgias spesielle regler for miljøsoner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *