ARoS – mer enn bare et museum

ARoS er lett gjenkjennelig i bybildet med sin regnbuefargede runde paviljongen på toppen.

ARoS er lett gjenkjennelig i bybildet med sin regnbuefargede runde paviljongen på toppen.

Tema Aarhus: Et landemerke i Aarhus er kunstmuséet ARoS med den regnbuefargede runde paviljongen på toppen.

Den 10 etasjer høye bygningen er inspirert av Dantes ”Den Guddommelige komedie”, og symboliserer de ni syklusene i verket ”Inferno” med helvete i bunnen. Det guddommelige på topp med ”Your Rainbow Panorama”, den fullendte sirkelen laget av den Dansk/Islandske kunstneren Olafur Eliasson. En rundtur på denne sirkelen med panoramautsikt over hele byen og området rundt med glassvegger i alle regnbuens farger er en heftig opplevelse.

Den 4,5 meter høye ”Boy” ser litt forskremt ut.

Den 4,5 meter høye ”Boy” ser litt forskremt ut.

ARos har en stor samling med dansk kunst fra 1700-tallet og frem til i dag. I tillegg til at det også er innkjøpt mange verker av utenlandske kunstnere. Samlingen utgjør pr i dag ca 8000 verker. Noen utstillinger er på permanent basis, mens andre kan stå bare noen måneder. Her finner man alt fra de klassiske Skagen-malerne til moderne kunst og installasjoner. For de unge og vitebegjærlige har man egne verksteder der barn kan skape sin egen kunst inspirert av muséets samlinger.

Boy
Et av hovedverkene i ARoS samling av samtidskunst er den Australske kunstneren Ron Muecks 4,5 meter høye skulptur ”Boy” En skulptur av en liten gutt som sitter på huk. Veldig livaktig med synlige blodårer i huden, antydning til kroppshår og folder i huden. Ved første øyekast ser ”gutten” skremt ut, men når man ser hele ansiktet hans ser man at han smiler lurt.

Tekst og foto: Olav Barhaugen, Bobil og Caravan Magasinet (BoCM)

Les også: Tema Aarhus startet her

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *