Årets største musikkfestivaler i Sverige

Svenskene byr på alt fra dansbandfestival i Malung til roots på Øland og electronica i Stockholm. Söta bror har peiling på musikk og fest, og over hele landet kan du i sommer oppleve melodiske høydepunkter. Her tipser vi om Sveriges største og beste festivaler i 2019.

Dansbandveckan. Foto: Visit Dalarne.

I Sverige, som i Norge, er det mange som forbinder sommeren med festival og for den musikkinteresserte finnes det mange gode grunner til å besøke nabolandet de neste månedene. Way Out West i Göteborg kan skilte med artister som The Cure og Cardi B. På Sveriges nest største øy, Öland, blir det deilig reggae-stemning. Rundt innsjøen Siljan vil tradisjonelle toner og folkemusikk fylle luften og i Stockholm blir det elektronisk dansefest i storbyen. Her finnes det noe for enhver smak!

Her presenteres de kort av Visit Sweden med lenker til fyldigere omtaler på arrangørenes hjemmesider:

Point Music Festival
Festivalens røde tråd er et antall sterke fortellinger om mennesker og livet, ofte formidlet med en kvinnelig stemme. Fire festivaldager, fire verdenspremièrer, tre orkestre, to klubbkvelder, filmvisning og et titalls konserter. Hele konserthuset, inkludert garderober, foajeen, restauranten og barene vil tas i bruk når Point festivalen finner sted i Göteborg.
Når: 23.–26. mai. Hvor: Göteborg. Les mer om Point Music Festival

Brännbollsyran
Flere husker kanskje død-ball fra gymtimene på barneskolen, og i Umeå har de viet en hel festival til død-ball og musikk. På dagtid blir det konkurrert i død-ball og på kveldene går en av Nord-Skandinavias største musikkfestivaler av stabelen. Festivalen besøkes daglig av 16 000 mennesker, og artister som Kygo, Zara Larsson og Veronica Maggio er noen av de som tidligere har gjestet Brännbollsyran.
Når: 30. mai–01. juni. Hvor: Umeå. Les mer om Brännbollsyran

Gården
Gården er en parkfestival der ikoniske artister møter morgendagens stjerner. Under trekronene, midt i Göteborg, skapes det en musikalsk oase hvor generasjoner av musikkelskere forenes. På scenen i år står blant annet Tame Impala, The Streets, Kali Uchi, Sarah Klang, og Bad Cash Quartet som gjør sin første konsert på 14 år.
Når: 02.–06. juni. Hvor: Göteborg. Les mer om Garden

Sweden Rock Festival
Sweden Rock festival er en rockefestival utenfor Sölvesborg i fylket Blekinge. På festivalen finner du en miks av klassisk rock, hardrock, metal, blues og andre relaterte sjangere. Med et fullspekket program fylles festivalen med fem scener og 80-90 band, så her er sjansene store for å finne noe som faller i smak. Festivalen er kjent for å være en av verdens mest velorganiserte rockefestivaler, med besøk av rockere fra hele verden.
Når: 05.–08. juni. Hvor: Sölvesborg. Les mer om Sweden Rock Festival

Ransäterstämman
En helg i folkemusikkens navn hvor musikere, dansere,sangere og entusiaster fra hele Sverige samles for fest. Besøkende i alle aldre lokkes med musikk og dans. I fem tiår har folk valfartet til den lille bygda i Värmland, og det ser ikke ut til at folk har tenkt til å slutte å komme med det første. Festivalen har innslag av norske musikktradisjoner blandet med kjente värmlandske toner.
Når: 06.–09. juni. Hvor: Ransäter i Värmland. Les mer om Ransäterstämman

Summerburst. Foto: Visit Stockholm

Summerburst Stockholm & Göteborg
Summerburst er Skandinavias største festival når det kommer til elektronisk musikk. To dager med utendørs musikk-ekstravagansa går av stabelen i Sveriges to største byer. Musikkelskere fra hele verden er velkommen til en dansefest med artister som Tiësto, Calvin Harris, Broiler, Alesso, Tigerlilly og Annica. En urban musikkfestival som i hovedsak tiltrekker seg unge fest- og musikkglade mennesker.
Når: 07.–08. juni i Göteborg og 30.–31. august i Stockholm. Les mer om Summerburst

Öland Mat- og Musikfestival
For første gang arrangeres Öland Mat- og Musikfestival. Foodtrucks med råvarer fra Öland vil stå klare til å servere sultne festivaldeltakere. Musikken dras i gang på ettermiddagen og avsluttes sent på kvelden, med stjerner både på himmelen og på scenen. Dette er en festival laget av ölendinger, for ölendinger og alle andre som elsker den lille øya i Østersjøen.
Når: 27.–29. juni. Hvor: Öland. Les mer om Öland Mat- og Musikfest

Lollapalooza
Den ikoniske festivalen Lollapalooza inntar Stockholm i juni! 70 artister på 4 scener i løpet av 3 dager vil fylle Stockholm med lyd og liv. Festivalen startet i 1991 i Chicago og har siden den gang blitt arrangert i Storbritannia, Brasil, Chile, Berlin og Paris, og nå kommer den endelig til Stockholm. Det er et imponerende program Lollapalooza har spikret sammen for debutfestivalen, med store navn som Travis Scott, Lana del Ray, Foo Fighters, Lahle, Alan Walker, Lykke Li og Change the Rapper, for å nevne noen. Det blir en episk helg med gode vibber!
Når: 28.–30. juni. Hvor: Stockholm. Les mer om Lollapalooza

Musik vid Siljan. Foto: Musik vid Siljan.

Musikk ved Siljan
En uke etter svenskenes store sommerfest Midsommar, blir det konserter i vakre og unike miljøer rundt innsjøen Siljan. Her kan hele familien nyte en uke med folkemusikk, klassisk musikk, viser og verdensmusikk. Men festivalen er mer enn bare konserter. På plakaten står også dansestevner, musikkverksted og ulike kulturelle kurs for både store og små. Her er det opp til hver enkel om man vil spille, synge og danse – eller bare lytte og nyte. Bli med å feire 50-årsjubileet med sommer og musikk i Dalarna!
Når: 29. juni–07. juli. Hvor: Ulike steder rundt innsjøen Siljan, Dalarna. Les mer om Musik vid Siljan

West Coast Country Festival
En ny unik festivalopplevelse med amerikanskinspirert countrymusikk. Ulike stilarter med fokus på pop- og rockcountry vil fylle Åby Arena. Blant artistene finnes hollandske Waylon, amerikanske Flynnville Train, svenske Top Cats og Hometown Marie.
Når: 29. juni. Hvor: Göteborg. Les mer om West Cost Country Festival

Peace & Love Festivale. Foto: Arrangør.

Peace & Love Festivalen
Peace & Love-festivalen ble til i 1999 da 32 artister og band stilte opp gratis for å forene mennesker via musikken. Overskuddet gikk til jordskjelvofre i Tyrkia og utsatte flyktninger i Kosovo. En koselig festival for folk i alle aldre, med musikk i alle sjangere. I år fyller festivalen 20 år, og det feires med et fullspekket program med både musikk og forelesninger. Artister som Bob Hund, Loreen, Eagle-Eye Cherry, Junior Brielle og Eskobar blir å finne på scenen.
Når: 04.–06. juli. Hvor: Borlänge. Les mer om Peace & Love Festivalen

Åmål Bluesfestival
Internasjonal bluesfestival som har vokst til å bli Sveriges fremste siden starten i 1992. Her blir det musikk fra USA, Skandinavia og resten av Europa. Musikken pulserer i hele byen, i både gater, torg, kafeer, restauranter og på Bluesterminalen. Det arrangeres alt fra bluesgolf til bluestrav.
Når: 11.–14. juli. Hvor: Åmål. Les mer om Åmål Bluesfestival

Öland roots. Foto: Öland roots.

Öland Roots
Festival med fokus på reggae. Öland Roots har spilt seige og fengende reggaerytmer siden 2004 og ønsker å formidle et budskap om kjærlighet, solidaritet og bevissthet. Her holder artister spennende konserter, kunstnere stiller ut sine verk, håndverkere holder kurs og workshops arrangeres. Foruten roots reggae finner du også hip hop- og soulartister blant line-upen.
Når: 10.–13. juli. Hvor: Öland. Les mer om Öland Roots

Visfestivalen. Foto: vastervik.com.

Visfestivalen i Västervik
Visfestivalen i Västervik er et kulturhistorisk fenomen som har eksistert i over 50 år. Den unike arenaen i slottsruinene i Stegeholm fungerer som vakre rammer for festivalen og byr på fantastisk akustikk.
Når: 11.–13. juli. Hvor: Västervik. Les mer om Visfestivalen i Västervik.

Svenska Dansbandsveckan. Foto: Svenska Dansbandsveckan.

Dansbandveckan
Verdens største danseband-arrangement går av stabelen i Malung i Dalarna. Her blandes dans, musikk og glede i 7 døgn. 82 danseband fra hele Norden byr opp til dans og 50.000 besøkende danser døgnet rundt.
Når: 14.–20. juli. Hvor: Malung. Les mer om Dansbandveckan

Hallifornia. Foto: Ron Johansson.

Hallifornia
Hallifornia er en actionsport- og livsstilsfestival i Varberg som passer for alle. Wakeboard, skimboard, trampoline, yoga, meditasjon, fest, musikk, klatring, skateboard, dans og mye mye mer vil prege Varbergs gater og plasser. Her vil du finne foodtrucks med mat fra alle verdens hjørner, konkurranser, oppvisninger og herlig atmosfære. Når solen begynner sin ferd ned mot havet øker pulsen på serveringsområdet Surfers Corner. Hver kveld er det nye artister og her kan de over 18 feste seg inn i morgentimene.
Når: 18.–20. juli. Hvor: Varberg. Les mer om Hallifornia

Gotland Chamber Music Festival
Sommerens høydepunkt i Sverige innen kammermusikk skjer på Gotland for 34. året på rad. Festivalen ledes av Staffan Schenja som har fått med seg kjente musikere som sopranen Elin Rombo, bassen Henning van Schulman og mezzosopranen Francine Vis. Konsertene fremføres blant annet i kirkeruinene Sant Nicolai og i middelalderkirkene i Lärbro og Dalhem.
Når: 21.–26. juli. Hvor: Gotland. Les mer om Gotland Chamber Music Festival

Fryksdalsdansen
Fryksdalsdansen er Värmlands store danse- og musikkfestival. En festival som samler artister innenfor ulike sjangere. Noen av Sveriges beste danseband vil finne veien til Sunne denne helgen.
Når: 25.–27. juli. Hvor: Sunne. Les mer om Fryksdalsdansen

Uppsala Reggae Festival
Sving deg inn i sommernatten med deilige reggae-rytmer på Nordens første og største reggae-festival i Uppsala. Festivalen lokker innbitte reggaefans fra hele Norden, i tillegg til andre besøkende med allmenn musikkinteresse. Skandinavias “Reggae Mekka” Uppsala disker opp med reggae i alle mulige varianter i løpet av dagene festivalen finner sted. Reggae utvikles hele tiden med nye sjangere og retninger, og festivalen satser alltid på å ha et bredt, men fast tyngdepunkt på roots reggae. I år kommer du blant annet til å finne artister som Spice, en av Jamaicas største kvinnelige artister, roots legenden Horace Andy og dancehall gudfaren Johnny Osbourne.
Når: 26.–27. juli. Hvor: Uppsala. Les mer om Uppsala Reggae Festival

Amaze Festival
Lørdag 27. juli byr Smögen på en 9 timer lang musikkopplevelse. Festivalen er en blanding av en intim dagsfest, eksotisk utendørs nattklubb og storslagen festival med noen av de største artistene innenfor sjangeren EDM.
Når: 27. juli. Hvor: Smögen. Les mer om Amazefestival

Urkult
I år er det klart for den 25. utgaven av Urkult! Urkult-festivalen går under betegnelsen “Folkefest vid Nämforsen”, og hovedfokuset på festivalen er folke- og verdensmusikk fremført av internasjonale og svenske artister. Mennesker, musikk og kultur fra ulike deler av verden forenes når den tre dager lange festivalen arrangeres. I tillegg til konserter blir det også arrangert barneteater, kurs og diverse verksteder.
Når: 01.–03. august. Hvor: Näsåkers. Les mer om Urkult

Arvika Hamnfest. Foto: HP Skoglund.

Arvika Hamnfest
Opplev Värmlands herlige musikkfest innerst i havnen i Arvika. Veronica Maggio, Fricky, Miriam Bryant, Petter, Molly Sandèn og D-A-D skal trekke besøkende til Arvika i år.
Når: 01.–03. august. Hvor: Arvika. Les mer om Arvika Hamnfest

Storsjöyran
Storsjöyran i Östersund, eller bare Yran som den heter på folkemunne, har holdt det gående siden 1983 og har ikke tenkt til å gi seg med det første. Yran er en pioner innen byfestivaler i Sverige og er en av landets viktigste festivaler. Den veletablerte festivalen vil i år by på kjente navn som Firt Aid Kit, The Hives, Veronica Maggio og Pussy Riots. I tillegg til festivalen vil også den ti dager lange “Yranveckan” finne sted.
Når: 02.–03. august. Hvor: Östersund. Les mer om Yran

Uport
Uport er ikke hvilken som helst festival, og for syvende året på rad inntar Sveriges artistelite Ulricehamn og Åsundens sjøkant. Uport er en annerledes musikkfestival der du kan nyte toner i sjø- og bynær atmosfære.Blant årets line-up finner du navn som Seinabo Sey og Silvana Imam.
Når: 02.–03. august. Hvor: Ulricehamn. Les mer om Uport

Way Out West
Way Out West lokker besøkende fra hele verden når de disker opp til en legendarisk fest i Slottsskogen i Göteborg. Festivalen har fokus på bærekraft, og serverer blant annet kun kjøtt- og melkefri mat. Et stjernespekket artistprogram står på plakaten, med artister som Cardi B, The Cure, Seinabo Sey, Veronica Maggio, First Aid Kit, James Blake, Stormzy, Daniel Nordgren og Silvana Imam. Når festivalen slukker lysene, fortsetter festivalnettene på byens utesteder gjennom klubbkonseptet Stay Out West.
Når: 08.–10. august. Hvor: Göteborg. Les mer om Way Out West

Into the Woods
Ny festival ute i Hallands skoger som satser på musikk, kreativitet, fellesskap og bærekraft. Her kan du campe ute i naturen i kombinasjon med festivalstemning, god mat, hyggelig selskap og lek. Into the Woods legger vekt på at alle skal bidra og sammen med festivalbilletten følger også to skift på en av festivalens stasjoner. Bli med på en unik og annerledes festivalopplevelse blant trær, sjø og mose.
Når: 05.–11. august. Hvor: Unnaryd. Les mer om Into the Woods

Malmöfestivalen
Bli med på årets folkefest i Malmö! Malmöfestivalen fødtes sommeren 1985 og har siden den gang holdt det gående med musikk og fest. Festivalen holder et høyt og bredt nivå av internasjonale og svenske artister, og tidligere har kjente navn som Robyn, Miriam Makeba, Monica Zetterlund, Timbuktu, Band of Horses, Angelique Kidjo, Icona Pop og Zara Larsson opptrådt på festivalen. Festivalen er gratis, og årlig finner 1,4 millioner mennesker veien til denne opplevelses-festivalen i Skåne.
Når: 09.–16. august. Hvor: Malmö. Les mer om Malmöfestivalen

Sabaton open Air. Foto: Patrik Eriksson.

Sabaton Open Air
En 4 dagers rockefest i Falun som byr på musikk fra band som Sabaton, Brothers of Metal, Rave the Requiem, War of thrones, Serenity, Liv Sin, Riot V, Frozen Crown og mange fler.
Når: 14.–17. august. Hvor: Falun. Les mer om Sabaton Open Air

Grenna Bluegrass Festival
Nordens eldste Bluegrassfestival går av stabelen i polkagrisens hjemby. Bli med på en reise over Atlanteren til Appalachene, der dagens countrymusikk ble skapt. Her tilbys bluegrass og oldtime med den europeiske eliten og med band fra USA. Pakk piknikk-teppet og slå dere ned på gresset og nyt den ekte musikken på Sveriges vakreste festivalplass. Gjennom årene har festivalen gjestet kjente amerikanske storheter som Hot Rize, Delia Bell og Bill Grant, Joe Val, Roger King, Bluegrass Patriots, Chris Jones og mange fler.
Når: 17. august. Hvor: Gränna Les mer om Grenna Bluegrass Festival

Live at heart. Foto: Mahnus Westerborn.

Live at Heart i Örebro
Byfestival i hjertet av Örebro med over 300 konserter. Her finner du sjangermikser og artister fra hele verden. På dagtid arrangeres det konferanser for artister, musikk – og filmbransjen og på kveldstid slås dørene opp for festivalpublikumet. Nyt bra musikk, treff nye mennesker og vær med på å støtte morgendagens stjerner på sin vei oppover i karrieren. For filminteresserte byr også festivalen på et voksende filmprogram med utendørskino, dokumentar- og langfilmvisninger, kortfilmskonkurranser og møter med filmbransjen.
Når: 04.–07. september. Hvor: Örebro. Les mer om Live at Heart

Her er masse å velge mellom og noe for en hver smak. God musikalsk fornøyelse!

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *