Apper for deg som vil ut på tur i sommer

Det finnes en rekke mobil-apper som gjør friluftsopplevelsene enklere å planlegge. Norsk Friluftsliv har samlet et knippe av dem for oss.

15 apper som er kjekke å ha med på ferie i sommer. Her kan du få tips til planlegging, morsomme aktiviteter og hjelp underveis på turen. Foto: Gard Eirik Arneberg/Norsk Friluftsliv.

Nå er mange i gang med å planlegge tur-sommeren i Norge. Enten du skal på langtur i fjellet, fisketur ved sjøen, dagstur i nærmarka eller ligge i hengekøye ved nærmeste badevann kan disse appene være nyttige for deg.

– Sommeren er høysesong for friluftsliv og vi håper noen av disse appene kan inspirere flere til å komme seg ut i aktivitet! Men husk at hvis mobilen dør, er ingen av disse appene til hjelp. Det viktigste du tar med deg på tur er godt vett, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Her er 15 gratis apper som Norsk Friluftsliv mener er kjekke å ha med på tur. Bobilverden.no har ikke testet alle. Lenkene under fører til ekstern informasjon om de enkelte appene.

Finn nye turruter og turmål

Norsk Friluftsliv har valgt ut 15 apper for store og små på tur. Foto: Eivind Haugstad Kleiven/DNT.

UT.no: Turplanleggeren fra Den Norske Turistforening, finnes både som app og nettside. Her finner du over 12.000 turforslag og 1.200 hytter over hele landet. Du kan filtrere på ulike typer turforslag som for eksempel fotturer, eller sykkelturer. Turene er merket med vanskelighetsgrad, så her finner man noe for alle!

GodTur: Dette er en turportal som tilbyr ulike kart og turforslag fra hele landet, og den finnes både som app og nettside. I tillegg finner du oversikt over andre friluftsanlegg, som gapahuker, badeplasser, åpne hytter og rasteplasser. Portalen er utviklet av Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog.

Outt: Turappen gir deg tips til spennende turmål og aktiviteter enten der du bor, eller til steder du vil reise.

DNT SjekkUt: Med SjekkUT-appen kan du finne dine favoritturposter og skjulte perler nær der du er. Du kan sjekke inn digitalt, signere gjesteboken og dele opplevelsen på sosiale medier.

Trimpoeng:Trimpoeng er et enkelt turkonkurransekonsept som gjør det mye mer motiverende å komme seg ut på tur! Deltakere laster ned Trimpoengappen og blir med på en konkurranse i sitt lokalområde. For å delta på en konkurranse, må det være noen som har opprettet en konkurranse der du bor. Dersom det ikke er det, kan du jo få satt opp en selv?

Norgeskart: Her får du tilgang til mange typer kart, slik at du holder stø kurs mot turmålet! Du får både topografisk kart, topografisk rastekart og sjøkart fra Statens Kartverk. I tillegg kan du velge Googles satellittkart.

Sjekk vær og vann
Pent.no: Er været litt usikkert? Denne appen sammenligner værmeldingen fra Yr og Storm. Her kan du selv velge hvem du vil stole på.

Dukkert: Er du av dem som må ha en viss temperatur før du hopper i vannet? Denne appen viser badetemperaturen der du er. Du kan også få tips til nye fine badeplasser.

Sopp og fiske
Digital soppkontroll: Denne appen lar deg enkelt laste opp bilder av sopp du finner. Soppkyndige går gjennom bildene og svarer på om det er en matsopp eller ikke. I tillegg kan du finne nærmeste soppkontroll, oversikt over ulike sopparter og råd for soppturen.

NJFF: I denne appen finner du oversikt over de mest populære fiskeartene, både i saltvann og ferskvann, og tips til hva de biter på! Den har også oversikt over tilrettelagte fiskeplasser og båtramper over hele landet. Tips: Fiskekort kan bestilles fra inatur.no eller ved lokale utsalg.

Gøy for hele familien

Skal du ha med deg barn på tur i sommer finnes det flere apper som er morsomme for hele familien. Hva med å jakte etter dyrespor eller være med på stolpejakten? Foto: Friluftsflokken.

Kul Tur: Dette er en helt ny app fra Den Norske Turistforening! Her kan barn fra fire til tolv år registrere turaktiviteter og turlengde, og samle poeng hver gang man er på tur. Med tre ulike brett og 45 forskjellige aktiviteter blir det enda morsommere å ha med barna på tur med denne appen.

Stolpejakten: Dette er et lavterskeltilbud, hvor du skal finne stolper plassert rundt i nærmiljøet. Stolpene registreres i app eller på nettsiden. Det er en fin måte å bli bedre kjent på tur i byen, eller distriktet. Stolpejakten passer for både unge og gamle, og er tilrettelagt for de med funksjonsnedsetting.

Viltappen: Denne appen, laget av Svenska Jägerförbundet, er et must for naturinteresserte. Viltappen gir deg utfyllende informasjon om de fleste dyrene du kan komme til å se, høre eller se sporene av i naturen. Kjekk hvis man vil dra på skattejakt med barna, og lete etter dyrespor.

WhatBird:Lurer du på hvilken fugl du hører? Denne appen kan hjelpe deg med å finne det ut! Appen tar opp lyden og gir deg et forslag på hvilken fugl det kan være. Appen kjenner 22 av de mest kjente sangfuglene våre.

Ved å bruke appen blir posisjonen din sendt automatisk til 113-sentralen. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Trøbbel?
Hjelp 113: Når uhellet først er ute og du trenger hjelp, er denne appen fra Norsk Luftambulanse veldig nyttig! Du kan ringe nødsentralen via appen og den vil da automatisk dele koordinatene du befinner deg på. Appen inneholder også plassering og informasjon om hjertestartere i Norge. Denne appen bør alle ha!

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  2 comments for “Apper for deg som vil ut på tur i sommer

  1. Neii nei nei!!!! Disse apper man må slå på posisjonering slik at man får ei foretilling av nytte, er det bare reklame-makerne som har nytte av. Ingen skal følge mine bevegelser i norsk eller annen natur. Overvåkingen får vi overlate til militærets etterretnigstjeneste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *