Åpnet etter fire års restaurering

Lørdag åpnet Statens vegvesen Stalheimskleivia etter et fireårig arbeid med å restaurere den kjente bakken, som ble anlagt på 1800-tallet.

Minesvingen med sprengkammer fra krigens dager. Foto: Tine Eikehaug, Statens vegvesen.

Stalheimskleiva er fredet og er et av de viktigste kulturminnen for Statens vegvesen. Gjennom fire år er den kjente og fryktede bakken restaurert, men nå får du ikke lov til å kjøre der med fire hjul. Nå er den kun for gående og syklende.

Statens vegvesen er stolte over arbeidet som er uført på 1800-tallets mest spektakulære veianlegg, skriver etaten i en pressemelding.

Det er utført et stort arbeid med å avdekke de 7-8 meter høye murene veien er bygget opp med gjennom flere svinger. Spesielt i Minesvingen er det utført et stor arbeid.

Stalheimskleiva er en av Nord-Europas bratteste veier med sine 14 hårnålsvinger og en stigning på 250 meter. På det bratteste er stigningen 20 prosent, så det hadde ikke vært noen fornøyelse å kjøre der med en stor bobil.

Den spektakulære strekningen er 1,5 km med utsikt over Stalheimsfossen, Sivlesfossen og Nærøydalen. På toppen troner Stalheim hotell.

Sivleplassen i Stalheimskleiva er oppkalt etter Sivlefossen eller gården med samme navn. Lyriker, forfatter og journalist Per Sivle (1857-1904) ble født på denne gården. Foto: Tine Eikehaug, Statens vegvesen.

Fra den ble bygget i 1842-46 og fram til 1980 var Stalheimskleiva en del av hovedveien mellom Bergen og Oslo.

Stalheimskleiva ble fredet i 2009. Den ligger i Nærøæyfjorden landskapsvernområde, som er en del av Vestnorsk Fjordlandskap. Vestnorsk Fjordlandskap er oppført på UNESCOS verdensarvliste.

Fram til 1979 var dette en helårsvei, men deretter ble den kun benyttet om sommeren. Stalheimskleiva ble stengt for biltrafikk i 2020.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Kilder: Stalheim hotell, Wikipedia og Stalheimskleiva.no

Del dette med andre:

  5 comments for “Åpnet etter fire års restaurering

  1. Var der på søndag. Syklet ned og opp denne spektakulære veien. Den er vel verdt en tur. Parkerte bobilen oppe ved hotellet.
    Var her på -90 tallet for å kjøre opp på mc, men kom ikke lenger en tre svinger før det ble stopp. Da sto det en tysk bobilturist og spant på tørr asfalt. En buss kom bak og en kom ovenfra. Da ble det kaos 😂Vi hjalp tyskeren så han kom seg videre, tror han snudde. Fikk se igjen svingen hvor det skjedde, glemmer det aldri

  2. Har kjørt der, utrolig at dette var helårsvei et flott og imponerende stykke norsk veg historie.

    • Det zom ER utrulig, er at SVV – etter å ha investert hvem veit hvor mye penger i å “restaurere” denne veien – STENGER den for bil og MC-kjøring! Er så heldig å ha kjørt der med både to og fire hjul (sågar med 6 – dvs. med henger!! 😉 ), og mener veien så absolutt burde åpnes også for “vanlig” kjøring. Eventuelt med enveiskjøring – i halvtimes-sykluser…

  3. Kjørte ned der tidlig 2000. Da sto det et skilt med 18 graders fall. Og kjører du de Cottiske alpene fra Italia til Frankrike er det bratteste 20 grader. God tur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *