Åpner ny spektakulær rasteplass på Andøya

Toalettanlegget. Foto: Caroline Støvring.

Turistvegseksjonen i Statens vegvesen åpner i morgen nok en rasteplass i spektakulær natur med utsikt og arkitektur inspirert av fjellformasjonen Bohkegeargi.

Rett sør for Børvågen langs Nasjonal turistveg Andøya ligger fjellformasjonen Bohkegeargi. Den er et fredet samisk kulturminne der naturen har bygd både alter og prekestol. I førkristen tro var plassen et hellig sted, der samer ofret til gudene, noe offerhula på sjøsiden vitner om.

I morgen, torsdag 7. juni, åpner Statens vegvesen den nye rasteplassen Bukkekjerka. Klokka 17 er du velkommen til åpning med kanelboller med kaffe og saft. Mens du tygger kan du høre innlegg om arkitekturen, joik og overvære den offisielle åpningen.

Lavmælt, men spektakulært toalettanlegg. Foto: Hugo Fagermo.

Anlegget skal legge til rette for ferdsel i et område som byr på flotte naturopplevelser, spennende geolog i og historie, heter det i pressemeldingen.

Terrenget rundt Bukkekjerka er dramatisk. Veien skiller bratte fjell i øst og storhavet som slår mot land i vest. Det er fantastisk utsikt mot nord, og Bukkekjerka er en flott plass for å se både havørn og midnattssol. Den heldige kan også skimte hval fra land.

Ulike elementer er spredd ut i landskapet. Foto: Caroline Støvring.

Anlegget består av ulike elementer som ligger spredt i landskapet: Parkering og servicefunksjoner, en bålplass i fjæra, en frittstående sittebenk, rasteområder, stier, og en klopp som viser vei ut mot fyrene. Elementenes introduksjon i landskapet skal være med på å avdekke stedets iboende kvaliteter.

Det gjennomgående formspråket for arkitekturen er brettede betongflak, med inspirasjon fra de taggete, stedlige fjellformasjonene. Variasjon innenfor samme materialitet oppstår med utspring i ulike funksjoner, og ikke minst i deres møte med ulike landskapssituasjoner.

Fra toalettet er det enveisspeil slik at du kan sitte å nyte mens du yter. Foto: Caroline Støvring.

Sevicebygget med toaletter har enveisspeil så besøkeren usjenert kan nyte utsikten over storhavet til tinderekken i nord. Fra utsiden reflekterer vinduene det storslåtte landskapet. Bygget består ellers av polert, syrefast stål som speiler omgivelsene. Lengst syd er et rasteområde på vigslet grunn. Denne delen av anlegget er tenkt å inngå i årlige utendørs gudstjenester på øya, og er ellers et godt sted å studere områdets særegne geologiske fjellformasjoner.

Tekst: Redaksjonen, basert på pressemelding

Del dette med andre:

  1 comment for “Åpner ny spektakulær rasteplass på Andøya

  1. Fancy og fint det der, men var det ikke bedre å spare noen millioner og benytte en modell ala det som svenskene har der det også er tømmemulighet? Så får vi heller stå utvendig å se på utsikten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *