Åpner ny rasteplass på gammelt ferjeleie

Nasjonale turistveger byr på den ene spektakulære rasteplassen etter den andre. Nå er det offisiell åpning av enda en – på Ropeid.

Ropeid ved Sandsfjorden i Suldal, rasteplass og hurtigbåtkai ved Nasjonal turistveg Ryfylke. Foto: Fredrik Fløgstad.

Da Sandsfjord bru avløste ferja mellom Sand og Ropeid i 2015 ble det meste av ferjeleiet på Ropeid liggende ubrukt.

Her var det store asfaltflater og grove masser mot sjøen. Ideen bak den nye rasteplassen var å kombinere rast og hvile med reparasjon av landskapet. Den opprinnelige sjølinja rundt den opprinnelige holmen ble gravd fram og “bandasjert” med betongmadrasser, beskriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Madrasslandskapet rommer store og små møblement, krakker og bord, lykter og lamper. Møblene står som klynger av kunstige sopper, lagd av materialer fra resirkulerte plastbåter fra Ryfylke.

– Prosjektet er et landskapsgrep som visker ut skillet mellom kultur og natur. Det kunstige imiterer naturen og det naturlige imiterer det det kunstige, forklarer Eivind Gjertsen i KAP Arkitekter, som har tegnet plassen. Arbeidet er utført av BG Suldal.

De gulgrønne installasjonene har lysarmaturer som skal lyse opp området. Foto: Frid-Jorunn Stabell.

Ordfører Gerd Helen Bø i Suldal kommune står for den offisielle innvielsen av rasteplassen kommende torsdag.
– Det å få en Nasjonal turistveg-rasteplass på Ropeid kan minne oss om historia til stedet. Ikke minst får vi enda et minnerik sted å stoppe langs arkitekturrunden gjennom Sauda og Suldal, sier hun.
– Det å få en så fin rasteplass på Ropeid setter en ekstra spiss på opplevelsene langs veien, sier Bø.

– Nasjonal turisveg Ryfylke er en skatt for alle som vil oppleve kombinasjonen av natur, kultur og arkitektur. Turistvegen har medvirket vesentlig til økt verdiskapning i reiselivet både i Suldal og i regionen ellers, slår Laila Stene, leder i Suldal vekst fast.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *