Nasjonale turistveger byr på den ene spektakulære rasteplassen etter den andre. Nå er det offisiell åpning av enda en – på Ropeid.
Da Sandsfjord bru avløste ferja mellom Sand og Ropeid i 2015 ble det meste av ferjeleiet på Ropeid liggende ubrukt.
Her var det store asfaltflater og grove masser mot sjøen. Ideen bak den nye rasteplassen var å kombinere rast og hvile med reparasjon av landskapet. Den opprinnelige sjølinja rundt den opprinnelige holmen ble gravd fram og “bandasjert” med betongmadrasser, beskriver Statens vegvesen i en pressemelding.
Madrasslandskapet rommer store og små møblement, krakker og bord, lykter og lamper. Møblene står som klynger av kunstige sopper, lagd av materialer fra resirkulerte plastbåter fra Ryfylke.
– Prosjektet er et landskapsgrep som visker ut skillet mellom kultur og natur. Det kunstige imiterer naturen og det naturlige imiterer det det kunstige, forklarer Eivind Gjertsen i KAP Arkitekter, som har tegnet plassen. Arbeidet er utført av BG Suldal.
Ordfører Gerd Helen Bø i Suldal kommune står for den offisielle innvielsen av rasteplassen kommende torsdag.
– Det å få en Nasjonal turistveg-rasteplass på Ropeid kan minne oss om historia til stedet. Ikke minst får vi enda et minnerik sted å stoppe langs arkitekturrunden gjennom Sauda og Suldal, sier hun.
– Det å få en så fin rasteplass på Ropeid setter en ekstra spiss på opplevelsene langs veien, sier Bø.
– Nasjonal turisveg Ryfylke er en skatt for alle som vil oppleve kombinasjonen av natur, kultur og arkitektur. Turistvegen har medvirket vesentlig til økt verdiskapning i reiselivet både i Suldal og i regionen ellers, slår Laila Stene, leder i Suldal vekst fast.
Tekst: Redaksjonen