– Altfor ofte stikker den skyldige av

Hvert år utbetaler forsikringsselskapene over en halv milliard kroner til bileiere som har fått bilen påkjørt mens den stod parkert. Hvis synderen stikker av, blir bileieren sittende igjen med regningen.

I løpet av 2017 mottok forsikringsselskapene i Norge 155 skademeldinger per dag om påkjørte parkerte biler. Foto: iStock.

Mange bileiere har opplevd å komme tilbake til parkeringsplassen og finne bilen sin bulket. Forhåpentligvis ligger det da en lapp på frontruta med kontaktinformasjon til den som kjørte inni bilen, men slik er det ikke alltid. Kanskje var ikke den skyldige klar over hva som skjedde, men det hender også at bilførere bevisst stikker av.

– Vi har ikke eksakte tall på hvor ofte det ikke legges igjen en lapp etter påkjørsel, men vi ser at det skjer altfor ofte. Det er veldig leit for den som får bilen sin ødelagt, uten å ha skyld i skaden. I snitt får Codan Forsikring meldt inn minst tre slike saker hver uke, forteller Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring i en pressemelding.

Går som regel fri
I løpet av 2017 mottok forsikringsselskapene i Norge 56 653 skademeldinger om parkerte biler som var blitt påkjørt, noe som i snitt utgjør 155 påkjørte parkerte biler per dag. I løpet av første halvår i år har de mottatt 26 592 skademeldinger, viser statistikk fra Finans Norge.

– Denne typen skade er ikke uvanlig. En sjelden gang er det en ærlig sjel som legger igjen lapp på ruta, men det er dessverre ikke så mange av dem. Er man heldig, kan det være et vitne som har sett hendelsen og lagt igjen lapp på ruten. Eller det kan være et overvåkningskamera på stedet og du kan kontakte gårdeier eller sikkerhetsselskap for å få hjelp til å finne ut hva som har skjedd, sier Persson.

Tall fra Finans Norge viser at forsikringsselskapene i løpet av første halvår i år har betalt ut rundt 300 millioner kroner i erstatningsbeløp for skader på parkerte kjøretøy. I løpet av hele 2017 ble det betalt ut 531 millioner kroner.

Med kaskoforsikring vil selskapene dekke skaden på kjøretøyet, men tap av egenandel og bonus kan gjøre det dyrt for den uskyldige.

I pressemeldingen lister Codan opp noen råd for å unngå skader på parkert bil. Et av de aktuelle rådene er å parkere et stykke unna stedet der handlevognene oppbevares utenfor kjøpesentra. Et annet godt råd er å parkere ved siden av en bil som er finere enn din – ikke ved siden av det største vraket på plassen. De vil sikkert være mer forsiktige enn andre, mener selskapet. De sier imidlertid intet om hva du skal gjøre om det er du som har den fineste bilen…

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *