Allerede som 40-åring er nattsynet sterkt redusert…

Rene billykter, gode vinduspussere og nok spyleveske er viktig for å se godt i mørket. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

Rene billykter, gode vinduspussere og nok spyleveske er viktig for å se godt i mørket. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

Mørkesynet forverrer seg raskt med alderen. Allerede i 40-årene er synet blitt merkbart dårligere når du kjører bil. De fleste bobilister er eldre enn dette. Kjør trygt, men ta dine forholdsregler.

Har du bikket 40 og tror at du fremdeles har syn som en ungdom? Da tar du alvorlig feil, i alle fall når det gjelder mørkesyn.
– Personer i 40-årene har mørkesyn som ligger nærmere 70-åringer enn 20-åringer, sier daglig leder Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund.
En fersk undersøkelse viser at eldre sjåfører har vesentlig vanskeligere for å oppdage fotgjengere i mørket enn yngre sjåfører. Dersom en 20-åring oppdager en fotgjenger på 100 meters avstand, vil en 70-åring ikke se personen før på 50 meters avstand, viser undersøkelsen som er gjort av forskere fra Queensland University of Technology i Australia og Clemson University i USA.

Allerede ved passerte 40 år er nattsynet vesentlig redusert. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

Allerede ved passerte 40 år er nattsynet vesentlig redusert. (Foto: Rolf Magnus W. Sæther, Newswire)

Mørkesynet forverrer seg lenge før man når pensjonsalderen. Ifølge Norges Optikerforbund ser personer på rundt 45 år oppsiktsvekkende dårlig i mørket.
– Som 40-åring trenger du fire ganger så mye lys som en 20-åring for å lese en bok. Også i trafikken trenger en person i 40-årene mye mer lys for å se godt, sammenlignet med en 20-åring, sier Knudsen.
2,8 millioner nordmenn har opplevd at de nesten har kjørt på en fotgjenger i mørket, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Sparebank 1 Forsikring og Trygg Trafikk.

Plagsomt motlys
Når øyet blir eldre, slipper det inn mindre lys. Det gjør at netthinnen ikke oppfatter like mange detaljer som da man var yngre.
Motlys fra møtende biler skaper ytterligere problemer for godt voksne sjåfører.
– Lyset spres mer i øyet når man får sterkt lys imot. Blending blir mer plagsomt med årene og gjør det vanskeligere å oppdage myke trafikanter, sier Knudsen.
Det blir stadig flere eldre sjåfører i trafikken. Mellom 2011 og 2031 vil nesten 890 000 førerkortinnehavere fylle 75 år, ifølge en prognose fra Statens vegvesen.

Ta forholdsregler både med bilen og deg selv
For å unngå ulykker på mørke veie, bør både myke og harde trafikanter ta forholdsregler.
– Første bud er å ta en synsundersøkelse og sørge for at du har korrekt tilpassede briller, sier Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund.
Før man begir seg ut i mørket er det også viktig å sjekke at bilen er i god stand.
– Rene frontruter er en forutsetning for å se godt når det er mørkt. Sjekk at du har nok vindusspylevæske og at viskerne er i god stand, sier fungerende kommunikasjonssjef Carina Henske i Trygg Trafikk.
Det er viktig å sjekke at alle lysene på bilen virker og skifte pære dersom det er nødvendig.
– Vask bort skitt fra billyktene. De bør tørkes over oftere enn mange tror, gjerne flere ganger i løpet av en lengre biltur, sier Henske.
Trygg Trafikk råder sjåfører til å tilpasse farten etter kjøreforholdene.
– Selv om øvre fartsgrense er 80 km/t, bør man kanskje kjøre i 60 km/t dersom det er mørkt og uoversiktlig.
For fotgjengere og syklister er det ett råd som er viktigere enn alle andre: Bruk refleks.
– Dersom du går med refleks, har sjåføren ti sekunder til rådighet for å bremse ned. Uten refleks har sjåføren bare to sekunder på seg. Det kan være forskjellen mellom liv og død, sier Carina Henske.

Videoen under er produsert av Newswire for Norges Optikerforbund og sammenligner hva tre aldersgrupper ser på en mørk vei.


.

Del dette med andre:

  2 comments for “Allerede som 40-åring er nattsynet sterkt redusert…

  1. Det nytter ikke på vaske mine frontlykter på min Dethleffs Esprit helintegrert (Dethleffs egne frontlykter av fabrikat Hella) så lenge de dugger innvendig dette har jeg prøvd høsten 2012 hvor jeg kjørt fra Sandefjord til Stavanger og hvor vi stoppet opp for å si takk for nå til ett vennepar som var med på samme treffet. Jeg skulle vaske frontlyktene og da jeg prøvde så var det dugg innvendig.

    Jeg har reklamert på dette men det skal være slikt ifølge forhandleren.

    Dette har gjort slikt at jeg ikke har brukt bobilen når det er mørketider og hvor temperaturen er lav og det regner og det er da dette oppstår.

    I følge fabrikk og forhandler så er det ingen ting galt med disse lyktene. Men som sjåfør så har jeg ett ansvar og har tatt konsekvensen og ikke bruke min ubrukelig Dethleffs på sene høst og vinterkvelder for å skåne min medtrafikanter og mine passasjerer og meg selv for uføreste hendelser.

    Kos dere mine medbobilister

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *