«Alle» skal på bilferie på Vestlandet i sommer

I en fersk undersøkelse fra Statens vegvesen oppgir nesten halvparten av de spurte at de skal ha eller vurderer bilferie i Norge i år. For de fleste går turen til Vestlandet.

Så god plass blir det ikke på sommerveiene. Foto: Silje Drevdal, Statens vegvesen.

– Vi forventer mye ferietrafikk på vegene i år og det kan bli kø, særlig på de mest populære vei- og ferjestrekningene, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

49 prosent av de spurte i undersøkelsen sier at de skal ha eller vurderer bilferie i Norge i sommer. 30 prosent av disse planlegger å legge turen til Vestlandet, mens 28 prosent skal feriere på Østlandet, 21 prosent i Midt-Norge, 20 prosent på Sørlandet og 18 prosent i Nord-Norge.

De fleste (38 prosent) skal reise i fellesferien, mens 25 prosent har lagt ferien sent på sommeren, og 20 prosent tar tidlig ferie.

– Å kjøre er det eneste du skal gjøre!
– I ferien er det mange som kjører på ukjente veier, og med uvante sesongkjøretøy som MC, bobil og campingvogn. Sommeren er også den tiden på året det er flest trafikkulykker, forteller Ranes.

Uoppmerksomhet utgjør en stor risiko i trafikken. Ranes har ett klart råd for en trafikksikker ferietur med familien:
– Å kjøre er det eneste du skal gjøre.
I én av tre dødsulykker er uoppmerksomhet en medvirkende faktor

– Mobilen og skjermen er gjerne det første man tenker på, men det er bare toppen av isfjellet. Vi må alle ta et ansvar og holde oppmerksomheten vår der den bør være, nemlig på veien, sier Ranes.

Hun oppfordrer til å beregne god tid og ikke stresse på ferieturen.

Vegvesen trafikk
Din beste venn på bilferie i Norge er appen «Vegvesen trafikk». Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding. Appen gir deg informasjon om hva som skjer i trafikken på din strekning eller i ditt egendefinerte område.

– Hvis du legger inn en veistrekning som inkluderer ferje, kan du klikke deg videre inn på rutetider, og du kan også se bilder fra webkamera på ferjekaia der slike finnes, forklarer Ranes.

Du kan også sjekke rutetider for ferje på www.vegvesen.no/ferje.
All trafikkinformasjons «mor»: vegvesen.no/trafikk

– Appen Vegvesen trafikk er under utvikling og får stadig ny og forbedret funksjonalitet. Enn så lenge er www.vegvesen.no/trafikk stedet der du finner alle tjenester Vegvesenet tilbyr for trafikkinformasjon, samlet på ett sted. Jeg anbefaler å starte ferieplanleggingen der, avslutter Ranes.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *