Mange modeller med uttrekkbar vegg

De har ikke vært så vanlige på europeisk produserte bobiler med mindre de har vært i 20 tonnsklassen, men enkelte spesialfirma har bygget om “mindre” bobiler slik at de får uttrekkbar vegg. Dette har vært uavhengige ombyggingsfirma, men nå kan du få uttrekkbar vegg direkte fra fabrikken. Morelo går foran.

Uttrekkseksjonen omfatter sofa og kjøkkenbenk. Foto: Knut Randem.

Uttrekkseksjonen omfatter sofa og kjøkkenbenk. Foto: Knut Randem.

Ketterer, Vario og Concorde Centurion er blant bobilene som leveres standard med uttrekkbar vegg. Men dette er bobiler i busstørrelser på 20-30 tonn. Mindre bobiler har ikke hatt dette som standard. Med noen få unntak.

Nå skal vi ikke kalle Morelo en liten bobil. Deres modeller er absolutt i segmentet for større bobiler mellom 3,5 og 7,5 tonn. Likevel er det interessant at Morelo på CMT-messa i Stuttgart i forrige uke viste en Morelo Palace med uttrekkbar vegg. Det er ikke standardutstyr, men en valgfri tilvalgsmulighet på Palace 83HB, 84FB, 88LB og 90LBX bygget på en Iveco Daily.

Den veier bare 158 kg ekstra. Foto: Knut Randem.

Den veier bare 158 kg ekstra. Foto: Knut Randem.

På den utstilte modellen omfatter den uttrekkbar veggen salongen med en sofa og kjøkkenbenken. Den er altså ikke så lang, men veier da også kun 158 kg fordi den til  er utført med et rammeverk i karbon. Uttreksdelen er vinterisolert, forteller salgssjef Andreas Wolfer-Heimann i Morelo. Modellene nevnt over vil derfor kunne holde seg under 7500 kg. Dersom du vil passere denne vektgrensen vil du kunne få denne løsningen også på den større Palace Liner 93MB, 95GB, 103GSB og 108GSB på stort lastebilchassis.

Med denne løsningen får du først og fremst mer gulvplass mellom barløsningen og sofaen pluss rundt arbeidsplassen på kjøkkenet. Sofaen er plassert strategisk med front direkte mot fjernsynsapparatet, som kan heves opp bak spisebordet.
Sofaen kan for øvrig gjøres om til to gjestesenger slik at bilen får seks sengeplasser i alt – om du har valgt en modell med senkeseng foran.

Selvfølgelig koster denne løsningen ekstra. Norske priser er ikke klare, men i euro vil den uttrekkbare veggen koste 30000 euro i Tyskland. Sovesofaen koster ytterligere 3500 euro, men den kan også erstattes av to elektriske godstoler for 7500 euro. Morelo leverer også et vintersett som hindrer snø i å legge seg over den uttrekkbare modulen – 400 euro.

Kan vi vente at andre produsenter av noe mindre bobiler tenker i retning av uttrekkbar vegg? Se film av Morelo Palace med uttrekkbar vegg under.

Iveco og Ducato
På Caravan Salon i Düsseldorf i høst viste Morelo prototypen av Home bygget på Fiat Ducato chassis. Den er omtalt her. På CMT i Stuttgart viste de den produksjonsklare utgaven av denne modellen.

En annen interessant nyhet for de som vil ha en virkelig stor bobil, er at Morelo nå har tatt i bruk det lille Iveco Eurocargo chassis 75E21 for Palace 85L, 88LB eller 90M. Det blir en robust enhet, men fortsatt under 7500 kg. Dette chassiet har luftbremser, motorbrems og høyere bakkeklaring. Tysk pris starter på 189900 euro…

.

Del dette med andre:

  1 comment for “Mange modeller med uttrekkbar vegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *