Alicante: Spansk folkefest og sommerparadis

Et fantastisk folkeliv og flere hundre tusen personer i gatene, med ilden som symbol. Slik er det når hele byen Alicante i Spania settes på hodet – hver sommer i slutten av juni.

Denne skulpturen ble laget i tre og papp, her den står på plassen utenfor kommunehuset, i hjertet av gamlebyen i Alicante sentrum i Spania.

«Hogueras de San Juan» er navnet på denne fenomenale happeningen over fire dager midt i Alicante. Dette er på en måte en mange dagers St Hans feiring. Prosesjoner. Musikk. Fyrverkeri. Brenning av skulpturer i gatene! Spektakulært. Historisk. Noe helt annet det vi kan se og oppleve i Norge.

Alicante er en by med flere hundre tusen innbyggere. Under disse dagene koker det blant både fastboende og turister. Anslagsvis 700 000 personer deltok på festen sommeren 2018, ifølge turistkontoret i byen. Motorveien og de store, firefelts gatene i sentrum stenges for trafikk. Den mest spesielle gaten er «La Rambla» som går i hjertet av byen, med gamlebyen på den ene siden og Alicante sentrum på den andre siden.

Prosesjon med festkledde folk – og musikk – på La Rambla i Alicante.

Prosesjoner i gatene, time etter time, kveld etter kveld i gaten «La Rambla» i hjertet av sentrum i Alicante. Nederst i bildet ser vi en av de store skulpturene som er belyst.

Festkledd
Festkledde spanjoler går i prosesjoner i gatene, via «La Rambla», til akkompagnement av korps og orkestre. Time etter time, flere kvelder til langt på natt. De fleste korpsene spiller tradisjonell spansk korpsmusikk. Noen orkestre spiller livlig spansk tradisjonsmusikk, med dominerende trompetsoloer opp mot sommerhimmelen. Glad musikk. Musikk til å bli glad av. Og de er gode til å spille, de holder høyt musikalsk nivå. En kveld var det en spesiell prosesjon i gatene, der folk viste fram folkedrakter fra hele verden. En attraksjon i seg selv.
På denne tiden av året på Costa Blanca-kysten i Spania, hvor Alicante ligger, er det garantert varme. Sommer. Temmelig sikkert skinner solen også. Sommer og sol og folkeliv med spansk energi.

Skulpturer
Det mest spesielle under disse dagene er gigantiske skulpturer som lages i gatene og brennes som bål når happeningen er over. En stor skulptur ble satt opp på plassen utenfor kommunehuset «Plaza del Ayuntamiento» i gamlebyen, kun noen hundre meter fra «La Rambla». Dette var en skulptur med et stort jenteansikt, og et lite jenteansikt, på den ene siden og en annen figur på baksiden, i tillegg til mange mindre skulpturer i skulpturen, så detaljert og fint laget, at man måtte stå lenge og studere den for å få med seg alt. Skulpturen raget mange etasjer opp mot de store bygningene som omkranser plassen.

En av de 180 skulptur-kunstverkene som ble laget til årets midtsommerfeiring i Alicante sentrum i Spania.

Flere kunstverk
Andre skulpturelle kunstverk var plassert på gatehjørner og forskjellige sentrale steder i byen. Det var til sammen 180 monumenter, smått og stort over hele byen. Noen figurer hadde et politisk budskap, noen var litt samfunnskritiske. Kunst med alvor og moro, med mest vekt på det vakre, enkle, folkelige. Det var store skulpturer for de voksne, små skulpturer for barna. Det var også kunstverk ved inngangen til serveringsstedene som var satt opp med telt på motorveiene. Utenfor et serveringssted stod en skulptur av en politimann som holdt en lapp i hånda med beskjed om at den som svindlet måtte betale 1 000 000 euro i bot. Ingen svindel der i gården.

Badestrand
Noe av det mest spesielle med Alicante, er at det finnes en fantastisk badestrand omtrent midt i byen. Det er kun to, tre minutter å gå fra hovedgaten ut til stranden «Playa del Postiguet». En strand for fastboende, barn, ungdom, familier, pensjonister, turister. En populær strand. Langs stranda er det en fin strandpromenade og restauranter. På denne stranden er det fyrverkerishow ved midnatt under disse dagene.

Her ser vi brenning av en skulptur i enden av promenaden, den siste natten, klimaks, på feiringen. Legg merke til småskulpturene som fortsatt ikke brenner.

Eksploderer
Midtsommerfeiringen eksploderer bokstavelig talt ved midnatt 29. juni. Fyrverkeri lyser opp den mørke nattehimmelen over byen. Noen minutter senere skjer det som ingen skulle tro, om man ikke kjente til den spesielle tradisjonen i Alicante. Etter midnatt kjører brannbiler inntil de kjempestore skulpturene som er laget av tre og papp. Brannmennene setter fyr på hver enkelt skulptur. Skulpturene brennes ned, som et sant hans bål, mens tusenvis av folk står og ser på. Folk jubler. Ler. Koser seg. Brannmennene passer på at brannen ikke sprer seg til bygningene som står tett ved skulpturene…

Da skulpturene lå i aske på bakken, ropte publikum på brannmennene for å bli sprutet ned med vannslanger! Dermed ble mange hundre publikummere søkkbløte i sommernatten. Men det var bortimot 30 varmegrader, så de frøs i hvert fall ikke.

Denne stranden – Playa del Postiguet – ligger tett inntil Alicante sentrum. Her er det fyrverkeri om natta under sommerhappeningen.

Nordmenn i Alicante
Alicante ligger ned mot Middelhavet på Costa Blanca kysten i Spania. Det er mange titalls tusen nordmenn som bor i Alicante-regionen, men ikke i selve byen. De norske bosettingene er i Albir og Alfas del Pi, nær Benidorm langs kysten på nordsiden, og ved Torrevieja på sørsiden langs kysten. Sommersesongen for badeturisme på denne kanten av Spania starter for fullt i juni, og det er garantert sommer og sol til langt ut i september, kanskje også oktober, før Alicante-vinteren kommer med middels norske sommertemperaturer.

Her er promenaden på nedsiden av gamlebyen i hjertet av Alicante sentrum, med en av skulpturene som senere ble brent i bakgrunnen.

Intensitet og glede
Hvis du ønsker å kombinere et eksepsjonelt folkeliv med strandliv, anbefales en tur til Alicante sentrum mellom 24. og 29. juni, når de feirer «Hogueras de San Juan». Du kan finne mye informasjon om happeningen på og www.alicanteturismo.com og www.hogueras.com, sistnevnte er en spansk side. Vi «feirer byen med intensitet og glede» under Hogueras de San Juan, står det på hjemmesidene. Det er sant. En opplevelse for livet.

Tekst og foto: Harald Vingelsgaard, BoCM
Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og CaravanMagasinet

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *