Aksepterer svensk førerkort

Nå aksepterer norske myndigheter at svenske førerkort i klasse B fra før 1. juli 1996 gir rett til å kjøre stor bil. Foto: Knut Randem

Nå kan svensker med eldre førerkort kjøre stort utstyr i Norge. Foto: Knut Randem

Norske myndigheter aksepterer nå at svensker med førerkort i klasse B fra før 1. juli 1996 kan kjøre biler over 3500 kg i Norge. Det har vært vanskelig å akseptere hvordan svenske myndigheter har synliggjort denne rettigheten på førerkortet.

Det har vakt en del oppmerksomhet i Sverige at de, som har dette eldre førerkortet, ikke har kunnet kjøre bobiler over 3500 kg i Norge når de får lov i Sverige og andre land. Nå får de lov også i Norge.

Problemet for Vegdirektoratet har vært at svenske førerkort ikke har blitt merket etter de internasjonale reglene.

– Vi har regler for førerkortklasser. De er like over hele Europa. Og vi har koder på førerkortet for å vise rettighetene innehaveren har, sier førstekonsulent Alexandra Agersborg i Vegdirektoratet til Bobilverden.

– Vi har ment at måten Sverige har gjort dette på er feil. På de svenske førerkortene er datoen for når førerkortet ble utstedt første gang det eneste holdepunktet for denne rettigheten.

Vegdirektoratet har nå ombestemt seg og aksepterer nå denne datoen som eneste indikasjon på at de som har tatt svensk førerkort i klasse B før 1. juli 1996 kan føre bil over 3500 kg i Norge.

– Kan ikke dette sammenlignes med de i Norge som har beholdt retten fra før 2001 til å kjøre stor bil ved å fornye førerkortet innen fristene?

– Nei, i Norge er denne retten knyttet til klasse C1 og der har vi blant annet krav om helseattest for å kunne fornye førerkortet. Det vi har vært uenige i er at Sverige har knyttet rettigheten til klasse B, avslutter Agersborg.

Vilkårene er at førerkortet er utstedt første gang før 1. juli 1996, og at føreren ikke tidligere har fått inndratt føreretten. Vegdirektoratet gjennomfører denne endringen som følge av føringer fra EU for å bidra til lik behandling av førerkort i EU. Hvordan politiet skal ha mulighet til å kontrollere disse opplysningene er uklare.

Del dette med andre:

  11 comments for “Aksepterer svensk førerkort

   • Det var vel ikke svar på spørsmålet.
    Norge har ikke akseptert at personer med NORSK førerkort klasse B ervervet før 1996 skal gi førerrett til tunge klasser. Derved kan en norsk fører med norsk førerkort klasse B ikke føre tunge klasser hverken i Norge eller Sverige.

    • Det er vel et ganske klart og tydelig svar? Spørsmålet var til noe som ikke er berørt i artikkelen og derfor heller ikke utdypet.
     Det er landet du har tatt førerkortet i som gir deg rettigheter. De som tok norsk førerkort tidlig fikk rett til å kjøre bil opp til 7500 kg. De som har tatt vare på denne rettigheten gjennom å passe på fornyelser har fortsatt denne rettigheten. Nyere norske førerkort har ikke denne rettigheten. Det har vi skrevet om i andre artikler.

 1. Vul dette si at Svenskene har større rettigheter enn Nordmenn? For min del har jeg hatt C1 tidligere men dette er ikke fornyet. Men jeg har B fra før 1996. Kan jeg da kjøre bobil over 3500 kg i Sverige men ikke i Norge?

   • Og det svenske førerkortet kan aldri ha vært tilbakekalt for å ha beholdt denne rettigheten. Altså en ditto ordning som den norske, men med noe forskjellig innhold og overgangsdato.

 2. Hei eg fikk mitt førerkort den 6/11 1995 da eg bodde i sverige så eg har denne rettigheten men
  når eg fløtta til Norge vart eg nøt til å fornye førarkortet i 2005 å da møsta eg den.
  Så for at eg skal få den tilbake må eg flytte tilbake til Sverige å ha fast adresse i 1 år så kan eg fornye tilbake til svensker førarkort.
  Helt jævla sykt

 3. Körkortsregler för husbil
  Körkortsregler för husbil – Körkort husbil

  Nya körkortsregler för husbil

  Det här gäller för dig som funderat på att hyra husbil och har B-körkort. B-körkortet gäller i regel för vanlig personbil med max åtta passagerarplatser utöver förarplatsen, samt för lätt lastbil med totalvikt på högst 3,5 ton (typ hyrbil från macken för flytt mm).

  Körkortsregler för husbilHar du B-körkort utfärdat före juli 1996 får du köra husbil registrerad som personbil av klass 2 med maxvikt över 3,5 ton.

  Med personbil klass 2 två menas att den är permanent försedd med bostadsutrymme och är utrustad med åtminstone

  fast monterade sittplatser
  fast monterade sovplatser som kan utgöras av sittplatser som kan omvandlas till sovplatser
  fast monterad utrustning för matlagning och lagring
  bord
  Om ditt körkort varit återkallat och du återfått det efter 1 juli 1996 eller om du fått B-körkort utfärdat efter 1 juli 1996 får du köra personbil klass 2 med maxvikt på högst 3,5 ton.

  OBS! I flera europeiska länder känner polisen inte till den av EU-godkända ”före 1996”-regeln för maxvikt för svenska B-kortsförare. Därför gör du som B-kortsinnehavare klokt i att ha med dig en översättning av reglerna som du kan visa upp vid eventuell kontroll om du kör en husbil med maxvikt över 3,5 ton i Europa. Internationellt körkort Husbil

  Ny körkortsbehörighet av intresse för husbilsförare.

  Den anpassning av det svenska regelverket för körkort till EU:s s.k. tredje körkortsdirektiv som sker fr.o.m. den 19 januari 2013 kan ha viss betydelse för den som har eller planerar att skaffa husbil.

  Med dagens regler måste den som vill framföra en personbil med en totalvikt över 3,5 ton, t.ex. många husbilar, och har tagit körkort efter den 1 juli 1996 eller under någon period härefter haft körkortet återkallat, ha C-behörighet. Fr.o.m. den 19 januari 2013, införs dock en ny behörighet, C1, för den som vill kunna framföra lastbil eller personbil med totalvikt över 3,5 men inte över 7,5 ton. Liksom för de andra tunga behörigheterna, måste behörigheten C1 förnyas vart femte år, då körkortshavaren måste visa att de medicinska kraven för behörigheten alltjämt är uppfyllda. Åldersgränsen för C1 blir 18 år, vilket gäller såväl övningskörning som möjligheten att göra kunskaps- och körprov för behörigheten. Precis som för övriga tunga behörigheter krävs innehav av B-körkort.

  Den som med stöd av övergångsreglerna i körkortslagen har rätt att köra personbil som väger mer än 3 500 kg, det vill säga den som oavbrutet haft körkort sedan före den 1 juli 1996, kommer även efter den 19 januari 2013 att kunna köra sådan bil utan C- eller C1-behörighet.

  Kostnaden för att ta den nya behörigheten beräknas bli ca 1 290 kr vilket inkluderar körkortstillstånd, förarprov och tillverkning av körkort. Till detta kommer förstås kostnader för läkarintyg, eventuella körlektioner samt godkänt fordon för körprovet.

  Förklaring C1:
  C1 är ett husbilskörkort som tagits fram som en enklare variant jämfört med dagens C-behörighet (tung lastbil upp till 60 ton). C1 har utvecklats tack vare den kraftigt ökade husbilsmarknaden i Europa.

  motormannen.se, korkortsportalen.se

 4. Det forundrer meg at samferdslemenisteren sto på messen på Lillestrøm og sa at det var vanskelig å få gjennomslag for at førerkort klasse B i Norge kunne ha vektklasse på 4500 kilo for dette ikke var i samsvar med EU regler. Så hører vi at i Sverige kan en kjøre bobil uansett vekt bare sertifikatet er nyere en juni 1996.
  Det burde da være en enkel sak å definere vektklasse på B sertifikat til 4500kg. og C klasse over dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *