Mus gnafser og gnager i stykker biler, campingvogner og bobiler for millioner av kroner. If ber bileiere rydde bilen for dropspapir, og sjekke den jevnlig for hjemme alene-fester.
I løpet av noen få måneder høsten og vinteren 2020-2021 fikk forsikringsselskapet If inn nesten 270 museskader til på biler, bobiler og campingvogner. Skadene utgjorde ødeleggelser for rundt sju millioner kroner. Da var det såkalt museår.
– Hvis ingen går i fella, men passer seg for den, kan det bli millionskader denne vinteren igjen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.
Selv om det ikke er museår i år, venter selskapet at mange også denne vintersesongen får ramponert bil, bobil eller campingvogn av ubudne, små gjester.
– Vi har allerede begynt å få inn museskader i høst, siden musene nå trekker inn. Selv om det nok ikke vil bli like voldsomt som i et museår, bør bileiere ta forholdsregler for å unngå gnageskader på slikt som seter, ledningsisolasjon og vitale deler på bilen, sier Clementz.
Skader kan gjøre bilen farlig
Hvis det oppstår kortslutning på grunn av musegnafsing, kan det i verste fall gjøre bilen trafikkfarlig, understreker han.
– Du bør fjerne alt som kan være mat for mus. Rydd bilen godt for sjokolade, nøtter og eventuelle matrester. Støvsug gjerne kupeen for å fjerne smuler. Du får mange gode tips i «Musevisa» om hva som er festmat for mus, så litt tralling på denne sangen kan gi nyttig inspirasjon, sier Clementz.
– Vattdotter, henslengt polergarn og poser med filler er koselige steder for mus å være. Så de bør du rydde bort. Legg gjerne slikt oppi metallbokser, slik at mus ikke har enkel tilgang, sier kommunikasjonssjefen i If.
Lurt med tilsyn
Han anbefaler også å sjekke bilen, bobilen og campingvogna jevnlig for ubudne gjester.
– Særlig hvis du har bobil og campingvogn på lagring, er det det viktig at du er innom med jevne mellomrom for å sjekke. Er det utagerende festing blant mus der over lang tid, kan det virkelig bli store skader, sier Clementz.
– Det er selvsagt også lurt å sette ut noen musefeller her og der, sier han.
Tekst: Redaksjonen
For å sjekke sprekker/hull i
bil eller vogn så sett en sterk lampe under seter/ senger osv. når det er mørkt ute. Da vil du se det lyse hvis det noen hull eller sprekker.
Denne såkalte “musejageren” har ingen effekt. Og når det hevdes at den lager ultralyd på en frekvens som bare mus kan høre og som gjør det så ubehagelig at musa flykter, tenk hvordan alle hunder i nabolaget ville ha reagert.
Ei mus kan høre lyder opptil 60000hz, en hund kan høre lyder opptil 65000hz.
De fleste av disse “musejagerne” leverer lyden i frekvesområdet mellom 21-25000hz.
https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/skadedyr/ultralyd-mot-mus—virker-det/
Dersom dere har 230V på bilen, så anskaffe dere musejager å sett i stikkontakt i bobilen eller vogna, så er dere sikret mot musbesøk. Har dere noe spisende liggende så oppbevar det i tette bokser.
Støtter det med elektronisk musejager! Jeg fikk ei mus i fella under gasspedalen ganske raskt etter at jeg satte den ut, men etter å ha kjøpt en batteridrevet musejager har jeg ikke fått en eneste mus i noen av fellene. Tilfeldig? Kanskje, det får være opp til hver enkelt å vurdere, men jeg tror det funker. 🙂
Her er et god tips for å holde mus vekke fra bobiler, campingvogner og biler. Hvis du skal lagre inne så strø nellikspiker rundt hele bobilen, vogn og bil. Legg også noen inni bobilen, vogn og bil. Har brukt nellik noen år nå i garasjen og niks mer mus. Det lukter jul hele året. Kan også bruke pepperkorn.
Ang.musefeller…
IKKE legg ÅTE i musefella – det tiltrekker mus!!!
Sett oppspent musefelle UTEN åte på gulv INNTILL vegg (mus går nesten ALLTID langsetter vegg).