Advarer mot å reise utenlands med underliggende sykdom

Reiseaktiviteten øker kraftig. Europeiske reiseforsikrings ber derfor de reisende være forsiktige med å reise utenlands med underliggende sykdom – selv om legen har gitt klarsignal.

If og Europeiske Reiseforsikring advarer mot å reiser – også i Europa – med underliggende sykdom. Foto: Scanpix.

If og Europeiske Reiseforsikring ser nå en solid økning i antallet henvendelser. Det er nesten tre ganger så mange som tar kontakt nå, kontra på samme tid i fjor. Det betyr at pågangen totalt nærmer seg 2019-nivå – det siste normale året før pandemien inntraff.

– Det er kjempepositivt og gøy at vi igjen kan rette blikket litt ut av Norge, skape nye minner og oppleve ting vi har blitt «frarøvet» de siste to årene. Samtidig er det på høy tid å minne om fallgruvene vi ikke ønsker at kundene skal havne i, sier reiseekspert Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring i en pressemelding.

Reiseaktiviteten tar seg kraftig opp, og det vises også på skadestatistikkene. En undersøkelse Europeiske Reiseforsikring gjennomførte før pandemien, viste at mange nordmenn prioriterte å reise på ferie selv om de er syke. Sånt kan bli skjebnesvangert.

Ta kontakt – selv om legen gir klarsignal
– En forsikring er til for å dekke akutte og uforutsette hendelser. En forverring av en eksisterende eller underliggende sykdom er ikke en slik hendelse. Da kan du risikere å sitte igjen med regningen selv hvis sykdommen forverres – til tross for at legen mente du var frisk nok til å reise, sier Handeland.

Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring ønsker ikke at nordmenn skal sitte igjen med millionregning. Foto: If.

– Legen ser på helsetilstanden din der og da, og har ikke det økonomiske eller forsikringstekniske perspektivet. Vi kjenner til eksempler på sykdomsbehandling i utlandet som har landet på flere millioner kroner, så vi snakker om summer som kan gjøre folk til gjeldsslaver for resten av livet, sier han.

Aldersgruppen 60+ står generelt for rundt halvparten av utbetalingene knyttet til sykdom på reise, og andelene øker kanskje ikke unaturlig i takt med alderen.

– Det er selvsagt ekstra aktuelt for denne aldersgruppen, men det er likevel viktig at alle reisende kjenner denne risikoen. Vi anbefaler alle som er i tvil om å ta Helsesjekken på våre nettsider, og gjerne også å ta kontakt med en av våre sykepleiere slik at de kan få en avklaring før avreise, sier Andreas Handeland.

Bobilverden.no spør Handeland om dette også gjelder i Europa der det europeiske helsetrygdkortet gjelder.

– Vi gir dette som en generell oppfordring til alle med underliggende sykdom som skal ut og reise. Det er riktig at man har krav på offentlig sykebehandling i land der helsetrygdkortet gjelder, men det finnes økonomiske fallgruver der også. Eksempler på dette er ambulansefly hjem til Norge, kistetransport ved dødsfall etc, svarer han.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *