Adgang forbudt for bobiler over 3,5 meter?

Neste år innføres nye brannvernregler for campingplassene. Her er det duket for minst to overraskelser, men campingplasseierne kan være fornøyde i forhold til første utkast.

Fra statssekretær Heidi K. Nakkens presentasjon for campingbedriftene.

Det er over to år siden regjeringen ville innføre nye avstandskrav for å bedre brannsikkerheten på campingplassene. Det førte til et ramaskrik i bransjen med frykt for store endringsarbeidet på campingplassene.

Regjeringens proposisjon til Stortinget der den ber om hjemmel til å gjøre nødvendige endringer i plan- og bygningsloven passerte for kort tid siden Kongen i statsråd. Det nye regelverket skal være på plass i forskrifts form og tre i kraft fra 1. januar 2022.

Gode plasser trekker fornøyde kunder. Illustrasjonsfoto: Fagernes camping.

To overraskelser
Proposisjonen inneholder ikke detaljer om de nye reglene, men statssekretær Heidi K. Nakken i Kommunal- og moderniseringsdepartementet holdt et innlegg på et webinar for campingbedriftene i NHO Reiseliv i forrige uke. Det er her detaljene kommer fram:

Ved nyetablering eller større endringer av campingplassen skal de nye reglene om parseller, branngater og avstandskrav gjøres gjeldende. Ved mindre endringer kreves ikke nye tiltak.

Det skal etter de nye reglene være 4 meter mellom campingenhetene, men om forteltene er i tradisjonell duk gjelder fortsatt kravet om 3 meter sikkerhetsavstand mellom enhetene, skriver statssekretæren. Det nye avstandskravet gjelder dermed kun for det vi vanligvis kaller fastliggere med spikertelt og terrasser. I det opprinnelige forslaget var avstandskravet 4 meter mellom alle enheter.

Jarle Buseth, bransjesjef for camping i NHO Reiseliv mener formuleringen om avstandskravet for fortelt i duk må bero på en misforståelse. Han vil derfor følge opp dette slik at beskrivelsen i forskriften blir korrekt.

En ny forskrift skal stramme opp regelverket for avstand på campingplasser. For ordens skyld; plassen på bildet har gode rutiner. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Statssekretæren definerer en campingenhet med alt som inngår av campingvogn, bobil, villavogn, husvogn, alle typer telt og tilleggskonstruksjoner til campingvognen, samt terrasse, platting, levegg og lignende byggverk. En slik campingenhet skal ha en maksimal størrelse på 75 kvm – og en maksimal høyde på 3,5 meter.

Det siste punktet vil derfor bety at de fleste bobiler av for eksempel merkene Concorde og Morelo ikke vil ha adgang til campingplassene om dette blir den endelige formuleringen i forskriften. Det er ikke oppgitt om fast montert tilleggsutstyr skal beregnes inn i høyden.

Buseth ønsker på vegne av campingplassene at høydekravet ikke skal gjelde døgngjester og vil følge opp også dette punktet i det videre arbeidet.

Norsk Bobil- og Caravanclub har vært høringsinstans, men i følge proposisjonen har ikke Norsk Bobilforening vært høringsinstans for det nye regelverket. Bobilplasser er ikke nevnt i proposisjonen eller i statssekretærens notat fra møtet med NHO Reiseliv.

Oppdatert 18.08.21: Du kan se en oppsummering av de nye reglene her.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Regjeringen vil ha 4 meter avstand mellom campingenheter
Les også: Nye regler for å øke brannsikkerheten på campingplasser
Les også: Brannvern: Fire meter opp og fire meter til siden

Del dette med andre:

  6 comments for “Adgang forbudt for bobiler over 3,5 meter?

  1. Skal bli artig å se hva høydekravet på 3,5 meter er begrunnet med. Dette må jo være et typisk byråkratisk skrivebords forslag uten forankring i brannfaglig vurdering, eller? Er virkelig en 3,6m bobil mere brannfarlig enn en tilsvarende bil på 3,5m?
    Her virker det absolutt som skrivebordsfantomet har lett med lys og lykt etter noe å fylle opp regelverket med. Dette blir jo en utestenging av lovlig godkjente bobiler og er en direkte diskriminering.

  2. Eg klare ikke helt å skjønne ka et max høyde krav, har med brannsikkerhet å gjøre, men så e æ bare en vanlig mann. Kan noen forklare sakte, slik at æ forstår?

    • Denne forskriften ligger under Plan- og bygningsloven. Hensikten med høydekravet er trolig å hindre at fastliggerne bygger i to etasjer eller med for høye takkonstruksjoner. Både fastliggere og bobiler defineres, som du ser, som campingenheter. Her er det en fare for at høye bobiler blir satt i samme bås som byggeivrige fastliggere. Dette ble påpekt av flere ved høringen for to år siden: https://bobilverden.no/usikkerhet-om-avstandskrav-pa-campingplasser/ Derfor er det oppsiktsvekkende at dette kommer tilbake nå.

      • Dette er jo galskap! Nå har jeg ventet på ny bil fra USA i 17 mnd og venter fortsatt. Den er 3,83m høy så når den kommer kan jeg bare sende den tilbake eller skrote den? Fatter ikke hva dette kan si for brannsikkerhet? Jeg forstår at det strammes inn på vogner å spikertelt som er større en vogna og med plattinger å gjerder som står som sild i tønne.

  3. At høydekravet på 3,5 meter ikke er unntatt for bobiler viser vel bare at regelmakerne ikke har snøring peiling på hva de driver med. Men slikt ser vi jo dessverre altfor ofte også ellers i samfunnet. Nye regler og påbud uten fornuft og begripelig nytteverdi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *