80 år siden D-dagen – markeres i hele sommer

Det er 80 år siden dagen da allierte styrker gikk i land i Normandie. Det var begynnelsen på slutten for andre verdenskrig. Fra mars til oktober er det utallige arrangementer i regionen.

Krigskirkegården i Bayeux er bare en av mange i området. Foto: Knut Randem.

Den 6. juni 1944 ved midnatt gikk mer enn 150 000 allierte soldater – inkludert 23 000 fallskjermjegere fra 15 nasjoner i land på strendene i Normandie.

Dette regnes som vendepunktet for andre verdenskrig. Slaget om Normandie varte i tre måneder, og et år senere var det fred i Europa. Dagen markeres offisielt i kommende uke, men hele sommeren blir det mange arrangementer.

I Normandie er det 44 museer, 29 kirkegårder og 21 minnesteder for begivenhetene sommeren 1944.

I krigsmuseet eller rettere sagt frigjøringsmuseet i Bayeux er det bygget opp ulike tablåer. Foto: Knut Randem.

Aktuelle museer kan være Airborne Museum (Utah Beach), Mémorial de Caen, Overlord Museum (Omaha Beach), Le Grand Bunker (Sword Beach), Juno Beach Center Museum i Courseulles-sur-Mer og det nye landingsmuseet i Arromanches-les-Bains.

Langs hele kysten ser du tydelige spor av D-dagen. Dette skiltet forteller hvilke kompanier som kom inn her. Foto: Knut Randem.

I tiden rundt 6. juni vil det være stort press på campingplasser og bobilplasser i Normandie, men det blir trolig bedre når den offisielle markeringen er forbi. Men husk at Paris skal arrangere OL i sommer.

Den første byen som ble befridd fra nazi-Tyskland var Bayeux. Dette kom så overraskende på tyskerne at det ble lite kamp her. Byen ble befridd med ubetydelige skader på bygningene. Bayeux har tradisjoner tilbake fra Middelalderen og har et årlig middelaldermarked med mange festligheter.

Den årlige middelalderfestivalen i Bayeux byr på fantasifulle opptok, salgsboder og aktiviteter. Foto: Knut Randem.

Og ikke minst kan du her se det 70 meter lange broderte teppet som forteller historien om hvordan hertugen av Normandie slo Harald II i slaget ved Hastings i 1066. Da ble han konge av England og fikk navnet Wilhelm Erobreren. Broderiet ble laget for å fortelle allmuen historien. Datidens PR-kampanje.

Normandie kan også by på historie knyttet til norsk Viking-historie. Rouen er den historiske hovedstaden i Normandie. Katedralen i Rouen ble påbegynt i 1202 og ble fullført i 1880. Gange-Rolv eller Rollo, som han heter i serien «Vikings» på HBO, kan ha vært en norsk viking. Han hersket i området og lot seg etter sigende døpe i katedralen.

Minneplaketten for Jeanne d’Arc – Jomfruen fra Orléans – har en beskjeden plass (nederst i bildet) utenfor minnekirken. Foto: Knut Randem.

Byen er historisk også på andre måter. Det var her Jeanne d’Arc ble henrettet på markedsplassen.

Caen ble hardt rammet av andre verdenskrig. Her vil du se flere nyere bygninger, men også eldre bygninger som festningen og klostrene som Willhelm Erobreren bygget for å blidgjøre lokalbefolkningen.

Caens fredsmuseum med talende skulptur utenfor. Her ligger det også en bobilplass vegg i vegg med museet. Foto: Knut Randem.

Tar du turen til Normandie bør du også få med deg klosterøya Mont-Saint-Michel, Honfleur og kanskje Saint Malo.

Klosterøya Mont-Saint-Michel. Foto: Knut Randem.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Mer å lese om disse byene:
Bayeux: Teppet, blomstene, krigshistorien og middelalderen
Rouen: Følg i vikingenes spor – her hersket Gange Rolv
Mont-Saint-Michel mm: Normandie byr på historie, alvorlige minner og gode opplevelser
Honfleur: En fransk-engelsk by i Frankrike
Saint Malo: En historisk og strategisk viktig by

Fransk turistkontor om D-dagen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *