50 tunneler får 4G i år, flere neste år

Flere tunneler over hele landet skal oppgraderes med 4G. Foto: Telenor.

Flere tunneler over hele landet skal oppgraderes med 4G. Foto: Telenor.

Statens Vegvesen og mobiloperatørene samarbeider tett om å forbedre dekning i norske tunneler. 21 er allerede klare med 4G-fart i år, og en rekke av landets tunneler skal videre oppgraderes i det som blir tidenes dekningsløft i tunneler, skriver Statens vegvesen og Telenor i en felles pressemelding.

Statens Vegvesen skal oppgradere om lag 200 tunneler de neste årene for å møte krav om tunnelsikkerhet. I denne forbindelse stenges de i tur og orden.

– Når tunnelene er stengt, benytter vi anledningen til å bygge ut 4G-dekning. Totalt er det snakk om over 50 tunneler. Så mange har vi aldri bygd ut i på ett år, forteller Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Dekning i 500 tunneler
I fjor oppgraderte Telenor til sammenligning 26 tunneler. Utbyggingsprosjektet er et samarbeid med Statens Vegvesen, og i en del tilfeller også andre mobiloperatører.

Det finnes rundt 1100 vegtunneler i Norge med en samlet lengde på over 1100 km. Cirka 500 av disse har nå mobildekning, enten på 2G, 3G eller 4G.

Tryggere
– Det er trygghet i at redningsmannskap og bilister kan kommunisere både via radio, nødtelefoner og mobiltelefoner, sier sjefingeniør Arild Petter Søvik i Vegdirektoratet.

Mange tunneler har kameraovervåking og nødtelefoner. Med nødtelefonene kommer du i direkte kontakt med vegtrafikksentralen, sier sjefingeniør Søvik.

Nødnettet som redningsetatene bruker til å kommunisere med hverandre, er installert i 300 tunneler. Radiodekning med DAB er snart bygd ut i de samme tunnelene.

– Vi råder bilistene til å bruke nødtelefonene som måtte være innenfor rekkevidde. Hvis du bruker mobiltelefonen, så søk hjelp via nødnumrene 110 Brann, 112 Politi, 113 Ambulanse – eller 175 til vegtrafikksentralen i en kritisk situasjon, sier Søvik.

Hvis du har motorstopp i tunnel, ta kontakt med vegtrafikksentralen, som kan stenge tunnelen, stenge kjørefelt og eventuelt sende servicebil.

Ny standard
Arbeidet med å utvide mobildekningen i tunnelene er allerede godt i gang. 21 tunneler er ferdig oppgradert, og over det dobbelte vil bli klare i løpet av året. Nært forestående er for eksempel oppgradering av trafikktunge tunneler som Vålerengatunnelen, Svartdalstunnelen og Blåkolltunnelen. Ytterligere 70 tunneler vil bli utstyrt med 4G i løpet av 2017.

– Mobiloperatørene samarbeider godt med Statens Vegvesen og vi bygger ut på de største og mest trafikkerte veiene i Norge. Årlig bygges det 20-30 km nye tunneler. I nye tunneler vil vi fra nå av som hovedregel være på plass og bygge 4G, forklarer Amundsen.

Savner du mobildekning i en lengre tunnel? Skriv ditt ønske i kommentarfeltet under, så skal Bobilverden sørge for at det blir lest av rette vedkommende.

Her er de ferdigstilte tunnelene:

Tunnel Kommune Fylke
Smestadtunnelen Oslo Oslo
Saltnestunnelen (vest) Saltdal Nordland
Knappetunnelen Bergen Hordaland
Geiteryggtunnelen Hol Buskerud
Tyssetunnelen Samnanger Hordaland
Hopstunnelen Bergen Hordaland
Nestuntunnelen Bergen Hordaland
Oslofjordtunnelen Ås Akershus
Lørentunnelen Oslo Oslo
Morstuatunnelen (tog) Stange Hedmark
Storvikatunnelen Alta Finnmark
Onstadtunnelen Aurland Sogn og Fjordane
Lærdalstunnelen Aurland Sogn og Fjordane
Kjenestunnelen Vaksdal Hordaland
Granfosstunnelen Oslo Oslo
Bogetunnelen Vaksdal Hordaland
Fløyfjellstunnelen Bergen Hordaland
Brynneslandtunnelen Eigersund Rogaland
Smiehagen tunnel (sør) Frogn Akershus
Damsgårdtunnelen Bergen Hordaland
Kleppetunnelen Klepp Rogaland
Del dette med andre:

  2 comments for “50 tunneler får 4G i år, flere neste år

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *