Det er mye å passe på når du kjøper bobil. bobilverdens advokat har laget en enkel liste med formaliteter du må huske på. Noe er innlysende og går ofte av seg selv, men det er nok også minst en overraskelse for de mer rutinerte.
Du ønsker deg kanskje bobil til jul? Her er fem ting du må huske på når du kjøper bobil:
1. Hent bobilen
Overleveringen er det aller viktigste ved kjøp av bobil. En bobil regnes som løsøre. Eiendomsretten til bobilen går da over ved overlevering. Det er ikke tilstrekkelig å betale kjøpesummen og sende inn salgsmeldingen. Det er først når bobilen er overtatt, at du har sikkerhet for at bobilen ikke kan selges til en tredjemann.
Selv om det er levert salgsmelding og kjøpesum er betalt, vil du først ha sikkerhet for at ingen andre kan bli eier av bobilen, når du har fysisk overtatt bobilen. At man er registrert som eier hos Vegdirektoratet er ikke tilstrekkelig for å få den juridiske eiendomsretten. Bobilen må være fysisk overlevert til kjøperen for at eiendomsretten skal være sikret. Med andre ord kan du ikke la bobilen bli stående på selgers verksted etter at du har betalt for den. Da kan du risikere at bobilen selges på nytt til en tredjemann. Når du skal kjøpe en bobil, må du altså samtidig ordne med det praktiske slik at du kan ta med deg bobilen fra utsalgsstedet.
2. Omregistrering
Bilkjøper plikter å levere inn salgsmelding. Det er for at veimyndighetene skal få krevd inn veiavgiften. Nytt av året er at forsikringsselskapene krever inn veiavgiften. Selger må skrive under på salgsmeldingen. Kjøper bør sørge for å få med en underskrevet salgsmelding samtidig med overleveringen. Det har blitt veldig enkelt å levere salgsmelding på nettet. Da får man raskt svar på at salgsmeldingen er registrert. Hvis både kjøper og selger har med seg bank-ID på overtakelsen, kan salgsmeldingen leveres samtidig med at kjøpet gjennomføres. Det kan være greit for selger å forsikre seg om at salget blir registrert med det samme.
3. Forsikring
Du har plikt til å forsikre bobilen. Skal du ta med bobilen hjem fra utsalgsstedet, må du altså ordne med forsikring av bobilen på forhånd.
4. Kontrakt
Skriv kontrakt med selger. Oppstår det tvist i etterkant av kjøpet, må du kunne bevise hva som var avtalen. Det bør fremgå av avtalen når kjøpet ble inngått, kjøpesummen og hva som regnes som mangler. Avtalen bør inneholde en kort beskrivelse av hva som selges. Hvis selgeren gir opplysninger om feil og slitasje på bobilen, bør det fremgå av kjøpekontrakten. Å skrive ned hva en har blitt enig om, vil ofte hindre at det oppstår misforståelser.
5. Undersøk
Kjøperen har undersøkelsesplikt ved overtakelse. Du kan ikke klage over feil og mangler som var synlige da du overtok bobilen. Det er derfor veldig viktig at du undersøker bobilen nøye før du overtar den. Husk at du også har plikt til å undersøke bobilen etter at du har kjøpt den. Dersom du oppdager feil som var skjult da du overtok bobilen, plikter du å reklamere til selger innen rimelig tid etter at du oppdager feilen «eller burde ha oppdaget den». Det vil si at det ikke vil hjelpe på kravet om du venter til sommeren med å gjøre en grundig undersøkelse. Sjekk også om det er registrert pant på bobilen. Det kan være vanskelig å ordne opp i slike forhold i ettertid.
Av advokat Randi Munkeby
Hei.
Flere bilprodusenter (bla. Mercedes) og andre tilbyr nå oppgradering av motorer fra Euro 4 og 5 til Euro 6. Mange av bobilene har lav km. og det vil for mange kunne være aktuelt å gjøre denne oppgraderingen. Da ca. 80 % av motorene i bobiler er Fiat bør vel de kommentere dette.