5 danske kommuner skjerper miljøsonene

Til nå har miljøsonene i de fem kommunene kun gjeldt lastebiler og busser. Om noen måneder vil reglene også gjelde personbiler på diesel. Det inkluderer bobiler.

Det danske Folketinget har gitt fem byer rett til å kreve partikkelfilter av alle biler. Foto: Khunkorn Laowisit/Pexels.

I mars i fjor åpnet det danske Folketinget for at kommunene, som i mange år har hatt miljøsoner for lastebiler og busser, kan utvide disse til også å gjelde personbiler som bruker diesel.

De fem kommunene København, Fredriksberg, Aarhus, Odense og Aalborg har grepet muligheten til å utvide kravene i miljøsonene. Fra 1. oktober 2023 vil derfor også dieseldrevne personbiler møte krav om partikkelfilter for å få lov til å kjøre inn i miljøsonene.

Den som bryter forbudet mot å kjøre inn i miljøsonene uten partikkelfilter vil få et forelegg.

For bobiler (og andre personbiler), som minimum har Euro 5, anses kravet om partikkelfilter for å være oppfylt, skriver Miljøministeriet på sin hjemmeside. Men du kan også sjekke om din bobil lever opp til kravene i miljøsonene. Det gjør du på denne siden. (Ved en test av tjenesten kan det se ut til at du ikke får svar dersom norsk kjøretøyregister ikke har informasjon om din bil har partikkelfilter. Sjekk i tilfelle «Min side» på vegvesen.no for status på din bil.

Les vår oppdaterte artikkel

Om utenlandske bobiler skriver miljoezoner.dk:
«En dieseldrevet bobil med ni seter eller færre inkludert førersetet er definert som en personbil, og må derfor overholde lavutslippsreglene fra 1. oktober 2023.
For å kjøre lovlig i lavutslippssonene må bobilen ha partikkelfilter eller være minst Euro 5-standard.

Ikke-danske bobiler med første registreringsdato før 1. januar 2011 med ni seter eller færre inkludert sjåfør, må registrere kjøretøyet med dokumentasjon for partikkelfilter/Euronorm standard 5 for å kjøre lovlig i lavutslippssonene og unngå bøter. Du kan lese mer om hvordan du registrerer bilen din og nødvendig dokumentasjon her

Kravet om partikkelfilter gjelder ikke veterankjøretøy, som er registrert for mer enn 30 år siden.

Det er transittveier der biler uten partikkelfilter lovlig kan passere. I kartet under kan du se hvor miljøsonene er og hvor biler uten partikkelfilter lovlig kan kjøre i transitt.

Om du ikke ser kartet over, kan du klikke her for å se det på miloezoner.dk.

Uten partikkelfilter kan du kjøre følgende transittruter i de fem kommunene:
I København kan du kjøre til og fra Nordhavnen. Ruten går fra Københavns kommunegrense via Lyngbyvej til Nordhavnsvej og treffer Kalkbrænderihavnsgade.

I Aarhus er det mulig å følge ring 1 fra krysset Randersvej/Nordre Ringvej via Nørrebrogade mot den gamle fergeterminalen for Molslinjen på Aarhus Ø. Vær oppmerksom på at denne transittruten vil stenge1. mars 2024.

I Aalborg er Vesterbro og Strandvejen gjennomfartsveier fra vestbyen til Limfjordsbroen. Gjennomfartsveien er utpekt for å sikre muligheten for gjennomkjøring gjennom Limfjordsbrua dersom Limfjordstunnelen sperres.

Du skal ikke ha noe merke eller oblat i miljøsonene. Nummerskiltet ditt sjekkes automatisk med oppsatte kameraer knyttet til kjøretøyregistere i Danmark og andre land.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Krever partikkelfilter i 5 danske kommuner

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *