30 år med gratis overnatting og opplevelser

Alle gårdsovernattingers mor har startet sin 30. sesong. Det har blitt 30 år med opplevelser, gratis overnattinger og nye vennskap.

Franske vingårder har i 30 år tatt i mot bobiler for gratis overnatting. Og kanskje en god handel. Foto: Knut Randem.

Det hele begynte med en vinredaktør som for 30 år siden la merke til en nyere type besøkende i de franske vinområdene. Det var bobilene han la merke til. Han la også merke til at de ofte måtte lete etter trygge steder å stå over natta.

Idéen var født: Hvorfor ikke tilby bobilene å parkere på vingårdene? La dem få lov til å overnatte, smake på vinene, og kanskje kjøpte de med seg noe på sin videre reise.

Uformelt og gjestfritt når du får smake gårdens viner. Foto: Knut Randem.

Han omsatte idéen i praksis, og fikk fra det første året med seg «flere dusin» vinbønder til å organisere nettverket vi i dag kjenner som France Passion. Gjennom årene har mange gårder knyttet seg til nettverket.

I 1994 ble Vignerons Indépendants de France (organisasjon av selvstendige vinbønder) med på en utvidelse av nettverket i Alsace, Bordeaux, Champagne, Burgund, Jura og Loire-dalen.

På sitt første vingårdsbesøk oppdaget undertegnede hvor dårlig fransken var. Ikke undervurder armer og bein kombinert med godvilje. Foto: Knut Randem.

Tre år sender ble frukt-, ost- og honningprodusentene med i nettverket som en følge et samarbeid med Chambers of Agriculture og nettverket «Bienvenue à la Ferme». I dag er det over 2100 bønder, håndverkere og vertshus over hele Frankrike som tilbyr et gratis opphold på inntil 24 timer. Vinbøndene det startet med er fortsatt den dominerende gruppen i nettverket i den 30. sesongen.

Undertegnedes første vingårdsbesøk i bobil er også det som huskes best. Her smakes vin rett fra fat i gårdens grotte. Foto: Ellen Randem.

Dette er konseptet
Konseptet er kun for bobiler, du får kun et sted å parkere, du får i utgangspunktet ingen service og skal være 100 prosent selvforsynt. Verten er ingen campingvert. Til gjengjeld kommer du tett på det autentiske i landet, kan kjøpe gårdens produkter og oppleve nærområdet. Du kan stå på gården i 24 timer gratis. I teorien kan du parkere gratis hele året på ulike gårder om du planlegger godt.

Språket? Husk at franskmennene er stolte av språket sitt. Rådet er å ikke ta det som en selvfølge at du kan snakke engelsk med dem. Mange behersker engelsk, men de liker også at du prøver deg på noen ord – selv om forsøket er aldri så stakkarslig.

En stille morgen på en vingård i Bordeaux. Foto: Knut Randem.

Undertegnede har benyttet France Passion gjennom mange år. Bildene i artikkelen er fra noen av disse besøkene. Det er stor forskjell på vertene. Noen har et betjent utsalg, noen er veldig kommersielle, men det er som regel aller hyggeligst å møte de som tar deg i mot i uformelle omgivelser.

På noen gårder får du komme inn i det aller helligste. Foto: Knut Randem.

I de fleste tilfellene vil du være den eneste besøkende i bobil – selv i juli, mens du andre ganger kan treffe hyggelige folk ute i samme ærend som deg. Det er litt avhengig av hvem du velger å besøke. Enkelte kan ha ti bobiler på besøk, men som regler er det ikke mer enn et par av gangen på besøk.

På denne gården i Cognac fikk undertegnede smake brennhete dråper fra ulike trinn i produksjonen. Foto: Knut Randem.

Spredd til andre land
Så vellykket var France Passion at land etter land har laget sine egne nettverk på det samme konseptet. Til Norge kom konseptet så vidt i fjor under navnet Nortrip. Et par år før kom det til Danmark med navnet Pintrip. Sverige har hatt sin SwedeCamp i noen flere år.

Vingård i Châteauneuf-du-Pape med fin utsikt over vinmarken. Foto: Knut Randem.

Over hele Europa finnes det slike nettverk. De samarbeider om sitt konsept og Bobilverden.no har skrev om dem her. Der finner du også lenker til de ulike landenes nettverk der du kan kjøpe medlemskapet som er inngangsnøkkelen til dette tilbudet. Katalog, kart og app-er koster omtrent det samme som en overnatting ville kostet på en campingplass.

Ofte bor du tett på vertskapet. Foto: Ellen Randem.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Gratis overnatting for 20 000 bobiler

Del dette med andre:

  1 comment for “30 år med gratis overnatting og opplevelser

  1. Detta har vi prövat några gånger och haft fantastiskt lyckade övernattningar och läckra inköp av vin, cider och olivolja.
    Nu börjar det bli dags att ta sig runt i Frankrike igen – som vi har längtat!
    Tack för fint reportage.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *