270 rasteplasser for en kaffepause eller overnatting

Er du på tur i Sverige og ser etter et sted å raste eller en kort overnatting? Trafikkverket har cirka 270 rasteplasser rundt om i Sverige.

En brødbit, middag eller en overnatting, går bra på svenske rasteplasser. Foto: Knut Randem.

Rasteplassene er ikke bare pusterom – de er også viktige for trafikksikkerheten ettersom de inviterer til nødvendige stopp.

– De er perfekte for en overnatting når man reiser langt, sier Leif Edström, leder av Husbilsklubben.se. Foreningen har i dag 17 200 medlemmer og er den største bobilklubben i Norden.

Uansett sluttmål er det verdt å også sikte på en nødvendig pause fra bilkjøringen. En trøtt sjåfør er like farlig som en beruset, skriver Husvagns & husbilsbranchens Riksförbund i en pressemelding.

Rasteplassene er perfekte for en rast eller en overnatting når man reiser langt, mener Leif Edström. Foto: Privat.

Du finner Trafikkverkets rasteplasser fra Ystad i sør til Karesuando i nord. Langs både Europa- og landeveier – ofte plassert på spesielle steder som er vakre og innbydende å stoppe ved.

Standarden kan variere, men alle rasteplassene er tilpasset for personer med funksjonsnedsettelse, utstyrt med toaletter, informasjonstavler, sitteplasser med bord og søppelkasser.

De er egnet for en stopp, enten du bare trenger å strekke på beina, ta en kaffepause eller dekke opp til middag før du gjør deg klar for natten. Du er nemlig velkommen til å bli over natta og i inntil 24 timer, forteller bransjeforeningen. Det kan virke som om de svenske reglene er mer liberale enn i Norge, men også der skal rasteplassen benyttes til rast og ikke noe annet. I Norge regner Statens vegvesen stans i 24 timer som opphold og ikke rast. Det kan du lese mer om her.

I sommermånedene rengjøres de svenske rasteplassene to ganger om dagen, resten av året en gang om dagen.

– Rasteplassene er kjempebra for en kaffe- og lunsjpause, tømme toalettet eller om du trenger en ekstra overnatting på vei mot målet. Her fyller de en viktig funksjon, sier Leif Edström.

Du finner de svenske rasteplassene i dette kartet (ekstern lenke). I kartet kan du også velge inn annen informasjon om for eksempel høyde, kameraer, ferger og annet.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *