22 flotte turopplevelser fra nord til sør

Blir det Norgesferie i år? Norge er et vakkert land, og vi tipser om turopplevelser du kanskje ikke har hørt om før.

Hornelen i Bremanger er en spektakulær sjøklippe. Foto: Roger Bareksten.

Borte bra, men hjemme best; Norge er et av de flotteste stedene å feriere. Særlig hvis værgudene spiller på lag med oss. Det er ikke mange andre land som kan tilby friluftsopplevelser på lik linje med Norge. Fjord, fjell, skog og mark. Mulighetene er mange.

– Vi har allikevel en tendens til å flokke oss på de samme toppene, nyte den samme utsikten og gå de samme turene, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal i en pressemelding.

Han mener mange vil bli overrasket over at de mindre kjente turmålene kan gi like store opplevelser i sommer.

– Tar du for eksempel Gjendebåten et par ekstra hakk og går til Gjendetunga, får du utsikten over vakre, grønne Gjendevatnet helt for deg selv, og du slipper å gå i kø over Besseggen, sier han.

Norsk Friluftsliv har laget en oversikt over tips til friluftsopplevelser i alle våre elleve fylker.

Troms og Finnmark
Fuglekikking i vakre omgivelser
På Norges nord-østlige spiss, på Varangerhalvøya ligger vakre Ekkerøy. Her kan du oppleve yrende fugleliv og observere flere sjeldne fuglearter.

Fjellvandring på Finnmarksvidda
Har du lyst til å oppleve den store villmarka? Finnmarksvidda er Norges største vidde, og du kan finne den ekte villmarksfølelsen på telttur. På sommeren kan du vandre dag og natt med midnattsola.

Nordland
Lofotens vakre lillebror
Rett nord for Lofoten finner du øyriket som ligger lengst nord i Nordland fylke, nemlig Vesterålen. Her kan du blant mye annet bestige Møysalen (1263 moh.) som er det høyeste fjellet i området.

Terrengsykkelmekka
I Narvik-området kan du oppleve spektakulære sykkelturer omringet av fjord og fjell. På den 25 kilometer lange løypa over Reinnesfjellet ved Skjomen sykler du to mil over blankskurt granitt, noe som er helt utenom det vanlige.

På Hitra og Frøya er det gode sjanser for å få fisk. Foto: NJFF.

Trøndelag
Fiske på Hitra og Frøya
Lengst sør på Trøndelagskysten finner du øyene Hitra og Frøya, som er kjent for stabilt og godt fiske. Faktisk er de regnet som en av de beste plassene i verden for havfiske.

Trekanten i Trollheimen
Turen mellom tre av hyttene sør for Oppdal tar deg inn i fjellområdet Trollheimen, på grensa mellom Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal.

Møre og Romsdal
Over 200 år gammel seter
Innover i Herdalen, en dal opp fra Norddal på Sunnmøre ligger idylliske Herdalssetra. Med sine om lag 35 små og store hus, samlet i en tett klynge, er Herdalssetra en svært særmerket seterstøl.

Norges vakreste fjelldal
Mange beskriver Innerdalen som Norges vakreste fjelldal. Dalen er kjent for sin flotte natur, og har flere gode turalternativ.

Morgensol over Skarfjellet i Innerdalen på Nordmøre. Foto: Julie Maske.

Vestland
Europas høyeste sjøklippe
Er du på jakt etter en spektakulær turopplevelse, er det å bestige Hornelen (860 moh.) turen for deg!

Sommerski og brevandring
Føler du at du mistet skisesongen i vinter kan du ta det igjen nå ved å besøke Fonna Glacier Resort på Folgefonna. Flere av breene på Vestlandet tilbyr guidet brevandring på sommeren.

Innlandet
Kanotur på Femunden
Femundsmarka ligger på hver sin side av Norges tredje største innsjø. En kanotur på Femunden byr på mange fine opplevelser, hvor du blant annet kan padle gjennom tømmerrenner.

Vandring i et undervurdert område
Vest for Jotunheimen, mellom Sognefjorden, Nordfjord og Bøverdal, ligger Breheimen som byr på varierte turer i flott natur.

Breheimen er et undervurdert fjellområde som byr på variert natur. Foto: Eivind Haugstad Kleiven.

Viken
Rundtur i Hallingskarvet nasjonalpark
Terrenget i Hallingskarvet nasjonalpark er variert, med mange fine stier og løyper og allsidige turmuligheter. Prestholtrunden er et flott turalternativ for hele familien.

Kyststien på Svartskog
Sherpaer fra Nepal har tilrettelagt kyststien som går langs Bunnefjorden, forbi flotte strender og gjennom plommehager.

Oslo
Opplev Oslofjorden fra havoverflaten
Kajakkpadling gir en unik naturopplevelse der du kommer tett på elementene. I tillegg får du sett Oslo fra en helt annen vinkel.

Bynære toppturer
Man trenger ikke dra langt til fjells for å oppleve en god topptur, du må bare senke kravene til antall høydemeter over havet. De mest bynære toppene i Oslomarka er lett tilgjengelige.

Morgenpadling fra Sørenga i Oslo. Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT.

Vestfold og Telemark
Vandre på rullestener på Mølen
Ved Helgeroa i Larvik kommune ligger Mølen med sine naturslipte rullesteiner. Området har fascinert turgåere i generasjoner og er ekstra flott i ruskevær.

Sov i toppen av et tre
Tretopphytter har blitt mer og mer populære de siste årene. I Tessungdalen i Tinn i Telemark ligger hytta Å Auge som gir en svaiende naturopplevelse.

Rogaland
Sjøsprut i Norges minste kommune
Ut i havgapet 18 km vest for Haugesund ligger Utsira kommune. Øya byr på vakker natur og et yrende fugleliv.

Spektakulære fjellturer i Lysebotn
Innerst i Lysefjorden finner du Lysebotn som er et perfekt utgangspunkt for spektakulære fjellturer i et mektig landskap.

Agder
Sykkeltur langs Sørladskysten
Opplev kysten, koselige Sørlandsbyer, fjell og hei på to hjul.

Bestig Agders høyeste topp
Er du på jakt etter topptur er det også mulig i landets sørligste fylke. Urdalsknuten (1434 moh.), er en fin dagstur i Setesdalsheiane og Ryfylkeheiane.

De fleste av disse opplevelsene kan utmerket kombineres med bobilferie. Les mer om turforslagene hos Norsk Friluftsliv (ekstern lenke).

Artikkelen ble første gang publisert 17. mai 2020.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *