15. juni: Åpner grensene for tre land og en øy

Regjeringen endrer fra 15. juni reiserådene slik at begrensningene ikke lenger omfatter Danmark, Finland og Island samt en svensk øy.

Gotland er eneste smitteaksepterte region i Sverige. Her fra Sudersand Resort. Foto Camping.se.

Ventet du på å komme til Sverige i sommer? Da må du vente en stund til. Statsminister Erna Solberg opplyste på dagens pressekonferanse at kun Gotland betraktes som en trygg region i Sverige. Derfor blir det fra 15. juni lettet på reiserådene til denne svenske regionen., men ikke resten av Sverige. Besøk i andre deler av Sverige vil medføre karanteneplikt ved hjemkomst.

For Nord-Norge blir det spesielt gledelig at grensene til og fra Finland åpnes uten karantenekrav fra mandag 15. juni.

Åpningen av grensene mot Danmark ble varslet for to uker siden. Den gjelder hele Danmark med unntak av København. Les mer om Danmark og deres krav her.

Fritidsreiser til Island er også mulig fra kommende uke, men er neppe det mest presserende for bobilister. Åpning mot andre nærliggende land skal vurderes innen 20. juli. Selv om Tyskland har samme smIttebildet som Danmark, sa Solberg at det er summen av lettelser som avgjør at de ikke går videre nå.

Alle reiseråd vil bli vurdert hver 14. dag. Solberg sa at de som legger sin feriereise til andre land må ta høyde for at karantene kan innføres på kort varsel. I denne sammenhengen ble Gotland nevnt spesielt for mulige innskjerpinger ved endret smittesituasjon.

Transitt gjennom Sverige er mulig
Regjeringen åpner for reiser gjennom områder med forhøyet smitterisiko til og fra Danmark og Finland i eget kjøretøy. Det medfører liten risiko så lenge man ikke overnatter, og så lenge man holder avstand hvis man må stanse. Det forutsettes at man tar korteste reisevei gjennom områder med forhøyet smitterisiko.

Når du kommer hjem må du sannsynliggjøre på grensen at du har besøkt en akseptert region og ingen andre deler av Sverige. Dette kan ikke kontrolleres, men er tillitsbasert, sa Solberg.

Fra 15. juni blir det mulig for badeland å åpne. Samtidig blir det mulig å samle inntil 200 personer til et arrangement. Ved alle arrangementer og situasjoner skal det holdes 1 meter avstand mellom personer som ikke bor sammen.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Danmark åpner – på visse vilkår

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *