15. juli: Det meste av Europa åpnes for fritidsreiser – kanskje

Regjeringen slapp i dag nye reiseråd med gyldighet fra 15. juli. Det gir frihet til å reise til langt flere land enn til nå under pandemien, men noen land og regioner blir unntatt.

Om du kan reise til klosterøya Mont-Saint-Michel i Frankrike etter 15. juli får du først vite 10. juli. Foto: Knut Randem.

Danmark har åpnet for reiser til alle land i EU/EØS med unntak av Portugal og Sverige der kun enkelte regioner åpnes. Den norske regjeringen følger den samme linjen fra 15. juli.

Når regjeringen nå åpner for reiser til EU/EØS/Schengen skjer det ikke uten betingelser. Vilkåret for å åpne for reiser til og fra andre land uten krav om karantene er at smittesituasjonen er under kontroll

Statsminister Erna Solberg sa på dagens pressekonferanse at vi må minne oss selv om hvorfor vi stengte ned Norge. Dagene i midten av mars viste oss hvor raskt smitten kan spre seg. Vi har gjort en enorm innsats, og det er lav smitte som gjør at vi har kunnet åpne litt etter litt. Men viruset er like smittsomt og dødelig som før. Mange er i risikogruppen.

– Vi har hatt en plan for hvordan vi letter på tiltakene. Vi skal fortsatt åpne forsiktig og kontrollert, sa hun.

15. juni åpnet Norge for fritidsreiser i Norden med unntak av Sverige der kun regionen Gotland innfridde kravene til smittespredning. Det gjelder ikke lenger, sa Solberg. Alle reiser til Sverige medfører nå karantene ved retur til Norge.

Åpner Europa etter konkrete kriterier
– Dette er ingen oppfordring til å reise og kriteriene kan endres mens du er på reise slik at du likevel må i karantene, sa Solberg. Det finnes også nasjonale regler. Både Danmark og Nederland er eksempler på land der det kreves forhåndsbestilling av overnattinger for å få lov til å reise inn i landet.

Regjeringen åpner i prinsippet for hele EU/EØS/Schengen. Likevel skal alle land vurderes ut fra de objektive kriteriene som også benyttes overfor de nordiske landene.

Først 10. juli får vi lista over hvilke land og regioner som har grønn og rød status. Denne lista vil bli fortløpende vurdert og endret med smittesituasjonen i landene. Dermed kan det bli innført karantene mens du er på reise. Også de enkelte landene i Europa kan på kort varsel innføre restriksjoner.

– Om du vil ha en forutsigelig sommerferie, så ta ferien i Norge, oppfordret Solberg.

På pressekonferansen ble det nevnt tre eksempler på situasjonen i dag; Tyskland er grønt, Portugal (og Sverige) er rødt og Spania er grått. Hvor du kan reise om tre uker blir ikke klart før 10. juli. Regjeringen understreker sterkt at dette ikke er noen oppfordring til å reise. De oppfordrer også de reisende til å sette seg godt inn i lokale regler i landet de eventuelt velger å besøke.

De neste tre ukene slipper du karantene kun om du tar bobilen på tur til Danmark, Finnland eller Island.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Danmark åpner – på visse vilkår
Les også: Danmark åpner København og aksepterer flere overnattingssteder

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *