12 volt luftkjøling til bodelen

Er dette det første AC-anlegget på 12 volt for takmontering i en bobil? Se hvordan oppsettet kan være for å gjøre deg uavhengig av landstrøm.

Plein-Aircon 12v Aircondition og 200 watt solcellepanel. Foto: Knut Randem.

Historien om dette produktets inntog i Norge startet med Svein-Frode Hågensen i Stamsaas Fritid i Sarpsborg. Som bobilnerd leser han han mange utenlandske blader. Han fattet straks interesse for Plein-Aircon 12v Aircondition da han så at den fantes i en utgave for bobiler.

Det er ikke aktuelt for Stamsaas å importere utstyr så Hågensen tipset Kenneth Olsen i Spot-on. Derfra tok det ikke lang tid før produktet var på vei til dem.

Det ene førte til det andre og resultatet er at Stamsaas i samarbeid med Spot-on i dag kan vise fram en Carthago chic c-line, som i tillegg til å ha en Plein-Aircon 12v Aircondition montert i taket, også har det som trengs for å være uavhengig av landstrøm. Mer om det lenger ned.

Uavhengig av landstrøm
Plein-Aircon 12v Aircondition er et nytt tilskudd til utvalget av takmonterte kjøleanlegg for bodelen. Med dette slipper du å bruke en inverter for å drive AC-anlegget og strømforbruket er vesentlig lavere, sier Kenneth Olsen i Spot-on.

Det er Spot-on som importerer dette anlegget til Norge. Olsen mener at dette er et anlegg som gir mange flere bruksmuligheter enn anleggene som er avhengig av 220 volt.

– Først og fremst egner det seg godt til fricamping ettersom det kun bruker maks 16Ah. I tillegg kan anlegget benyttes mens du kjører, er en tur i butikken. Og barn eller dyr som venter i bobilen kan ha det behagelig mens du handler. Anlegget leverer 4100BTU. Det kan være tilstrekkelig til å opprettholde en lav temperatur i bobilen, mener Olsen. Han har selv blitt positivt overrasket over hvor raskt han kunne måle effekten av kjølingen på en varm dag i april.

Øverst til høyre DC/DC-lader på 70Ah, under den AC/DC-lader med tilhørende switch og under gulvet to litiumbatterier. Foto: Knut Randem.

Full pakke for fricamping
Sammen har Hågensen og Olsen satt sammen en pakke av produkter og montert disse i den bobilen Stamsaas i dag kan vise fram.

Denne bobilen har Plein-Aircon 12v Aircondition, 2×98 Ah Skanbatt litiumbatterier, et solcellepanel på 200 W og Victron regulator. I tillegg er den standard DC/DC-laderen på 30A byttet ut med en på 70A for å gi god lading. Det siste medfører også utskifting til kabler med større dimensjoner. Med app-er fra Skanbatt og Victron kan lading og forbruk overvåkes på flere måter.

Petter Martinsen (tv) og Svein-Frode Hågensen i Stamsaas foran den velutstyrte Carthagoen. Foto: Knut Randem.

For den som vil være helt bekymringsløs i alle situasjoner har de også satt inn en AC/DC-lader med en switch som veksler direkte til landstrøm dersom det blir tilkoblet. Fordelen, forteller caravantekniker Petter Martinsen hos Stamsaas, er at du da får 12v til Plein-Aircon uten å redusere nivået på batteriene. Om strømstolpen på campingplassen har en liten sikring vil det likevel tilføres nok strøm når 220v omgjøres til 12v.
Uten AC/DC-laderen og switchen vil anlegget på vanlig måte ta strøm fra batteriene.

I all montasje er det her brukt kabler med høyere dimensjon for unngå spenningsfall i kablene.

Og prisen? Plein-Aircon 12v Aircondition koster ferdig montert 35 100 kroner, forteller Hågensen. Hva du trenger av de øvrige produktene nevnt her for å bli selvforsynt i en kjølig bobil, avhenger av hvordan den er utstyrt fra tidligere.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  6 comments for “12 volt luftkjøling til bodelen

 1. Hei, det er litt forvirrende bruk av betegnelser i artikkelen. Kapasitet på en dc-dc lader er i ampere A, måle enhet for strøm. Batteri kapasitet måles i amperetimer Ah.

   • Er det riktig tolket at denne enheten drar 16A x 12V = ca 200w?
    Det ser jeg på som relativt høyt forbruk ved fricamping. Bruker ca. 50% av batteribanken på 200At på 10-12 timers bruk. 🤔

    • Det er da ikke meningen den skal gå i timesvis. Er det fint vær er en somregel ute, og da er det greit greit og starte den opp før en legger seg. 16amp er ikke mye da.

     • Det er sikkert en klok kommentar Reidar. Jeg har ingen erfaring med kjøling som dette, men det høres interessant ut uansett.

 2. Jeg er nødt til å la bobilen stå parkert om sommeren, rett og slett fordi jeg ikke takler varmen, så en AC som går på 12V er absolutt interessant for meg som liker å fricampe. Hvis den krever kun 200W for å gå kontinuerlig og holde temperaturen nede er jeg åpen for å plastre hele taket fullt av solcellepaneler, så denne vil jeg vite mer om! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *