Er dette det første AC-anlegget på 12 volt for takmontering i en bobil? Se hvordan oppsettet kan være for å gjøre deg uavhengig av landstrøm.
Historien om dette produktets inntog i Norge startet med Svein-Frode Hågensen i Stamsaas Fritid i Sarpsborg. Som bobilnerd leser han han mange utenlandske blader. Han fattet straks interesse for Plein-Aircon 12v Aircondition da han så at den fantes i en utgave for bobiler.
Det er ikke aktuelt for Stamsaas å importere utstyr så Hågensen tipset Kenneth Olsen i Spot-on. Derfra tok det ikke lang tid før produktet var på vei til dem.
Det ene førte til det andre og resultatet er at Stamsaas i samarbeid med Spot-on i dag kan vise fram en Carthago chic c-line, som i tillegg til å ha en Plein-Aircon 12v Aircondition montert i taket, også har det som trengs for å være uavhengig av landstrøm. Mer om det lenger ned.
Uavhengig av landstrøm
Plein-Aircon 12v Aircondition er et nytt tilskudd til utvalget av takmonterte kjøleanlegg for bodelen. Med dette slipper du å bruke en inverter for å drive AC-anlegget og strømforbruket er vesentlig lavere, sier Kenneth Olsen i Spot-on.
Det er Spot-on som importerer dette anlegget til Norge. Olsen mener at dette er et anlegg som gir mange flere bruksmuligheter enn anleggene som er avhengig av 220 volt.
– Først og fremst egner det seg godt til fricamping ettersom det kun bruker maks 16Ah. I tillegg kan anlegget benyttes mens du kjører, er en tur i butikken. Og barn eller dyr som venter i bobilen kan ha det behagelig mens du handler. Anlegget leverer 4100BTU. Det kan være tilstrekkelig til å opprettholde en lav temperatur i bobilen, mener Olsen. Han har selv blitt positivt overrasket over hvor raskt han kunne måle effekten av kjølingen på en varm dag i april.
Full pakke for fricamping
Sammen har Hågensen og Olsen satt sammen en pakke av produkter og montert disse i den bobilen Stamsaas i dag kan vise fram.
Denne bobilen har Plein-Aircon 12v Aircondition, 2×98 Ah Skanbatt litiumbatterier, et solcellepanel på 200 W og Victron regulator. I tillegg er den standard DC/DC-laderen på 30A byttet ut med en på 70A for å gi god lading. Det siste medfører også utskifting til kabler med større dimensjoner. Med app-er fra Skanbatt og Victron kan lading og forbruk overvåkes på flere måter.
For den som vil være helt bekymringsløs i alle situasjoner har de også satt inn en AC/DC-lader med en switch som veksler direkte til landstrøm dersom det blir tilkoblet. Fordelen, forteller caravantekniker Petter Martinsen hos Stamsaas, er at du da får 12v til Plein-Aircon uten å redusere nivået på batteriene. Om strømstolpen på campingplassen har en liten sikring vil det likevel tilføres nok strøm når 220v omgjøres til 12v.
Uten AC/DC-laderen og switchen vil anlegget på vanlig måte ta strøm fra batteriene.
I all montasje er det her brukt kabler med høyere dimensjon for unngå spenningsfall i kablene.
Og prisen? Plein-Aircon 12v Aircondition koster ferdig montert 35 100 kroner, forteller Hågensen. Hva du trenger av de øvrige produktene nevnt her for å bli selvforsynt i en kjølig bobil, avhenger av hvordan den er utstyrt fra tidligere.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Hei, det er litt forvirrende bruk av betegnelser i artikkelen. Kapasitet på en dc-dc lader er i ampere A, måle enhet for strøm. Batteri kapasitet måles i amperetimer Ah.
Fort gjort å skrive feil. Ble ikke oppdaget i korrektur, men takk til deg.
Er det riktig tolket at denne enheten drar 16A x 12V = ca 200w?
Det ser jeg på som relativt høyt forbruk ved fricamping. Bruker ca. 50% av batteribanken på 200At på 10-12 timers bruk. 🤔
Det er da ikke meningen den skal gå i timesvis. Er det fint vær er en somregel ute, og da er det greit greit og starte den opp før en legger seg. 16amp er ikke mye da.
Det er sikkert en klok kommentar Reidar. Jeg har ingen erfaring med kjøling som dette, men det høres interessant ut uansett.
Jeg er nødt til å la bobilen stå parkert om sommeren, rett og slett fordi jeg ikke takler varmen, så en AC som går på 12V er absolutt interessant for meg som liker å fricampe. Hvis den krever kun 200W for å gå kontinuerlig og holde temperaturen nede er jeg åpen for å plastre hele taket fullt av solcellepaneler, så denne vil jeg vite mer om! 🙂