12 år på veien – det eldste barnet er 13 år

Familien på fem har tilbragt 12 år på veien. Det vil si da de startet sin reise i 2008 var eldste datter bare noen måneder gammel. Nå har de tre barn og tilbringer tiden på veien i en ombygd varebil.

I en ombygd Sprinter 4×4 varebil er familien Mali Mish i sitt tolvte år på tur. Foto: Knut Randem.

De gjorde noe få ferske foreldre våger å gjøre. Dan og Marlene hadde fått en datter og sammen med ettåringen la de ut på tur med campingvogn og krysset rundt i den sørvestlige delen av USA. To år senere hadde de fått en datter til og de ble fire i sin Airstream campingvogn. Den ble for øvrig døpt Mali Mish, som er navnet familien identifiserer seg med.

I Airstreamen reiste de fra California til Florida og tilbake. Med campingvogna besøkte de 49 amerikanske stater pluss store deler av Canada og Mexico. Og i 2012 kom det tredje barnet, en gutt. Campingvogna beholdt de i syv år.

Familen på fem nedgraderte i 2016 størrelsen og gikk over til en pickup med boenhet på lasteplanet. I en periode trengte far en rolig plass å jobb fra så da hang de på en liten campingvogn.

Plassen familien bor på i sin Sprinter er effektivt utnyttet. Her er ingen salong, men to seterader slik at alle sitter godt. Foto: Knut Randem.

De kjører nå rundt i en egeninnredet Sprinter 2017-modell. Denne var nemlig bestilt av andre som en tom varebil. Da de trakk seg slo Mali Mish-familien til. På drøyt 30 dager innredet de den med faste køyesenger, et lite kjøkken, et transportabelt toalett, 350 watt solcellepanel og en utendørs dusj. Uten salong og med lite gulvplass.
De tok den i bruk i 2018 og bilen ble sendt med båt til Europa .

Familien er fortsatt i Europa og la dette bildet på Instagram da de besøkte Porsangerfjorden:

Gjør Europa
Europaturen startet med et besøk i Kroatia, der familien har noen av sine røtter, slik at nødvendige papirer for et lengre opphold i Europa kunne ordnes. Så gikk de løs på en avlang rundtur som strakk seg fra de greske øyer i sør til Nordkapp i nord.

Far Dan i Mali Mish-familien forteller på Caravan salon om sine erfaringer som permanente nomader. Bilen er for anledningen dekorert med reiseruta. Minstemann følger med fra døråpningen mens den yngste datteren er opptatt med å tegne nederst til venstre i bildet. Foto: Knut Randem.

I høst besøkte Mali Mish-familien Caravan salon i Düsseldorf. Som ambassadører for Dometic fortalte de på deres stand om sine erfaringer og hvilket utstyr de benyttet seg av. Da dreide det seg selvfølgelig om utstyr fra Dometic, men på sin hjemmeside (se lenker lenger ned) har de en gjennomgang av det meste av utstyret de benytter. Mye av det er sponset av leverandører.

Familien fortsetter nå på tur gjennom Europa. I høst passerte de altså Düsseldorf på vei sørover med Marokko som mål. Ved slutten av året kunne de telle besøk i 24 land i Europa pluss Tyrkia.

I januar kunne den eldste jenta feire sin 13 årsdag i Venezia i sitt tolvte år på farten. Nå har familien kommet til Spania.

Om framtiden
– Vi ønsker å være mest mulig ute, erklærer familien. Og i bevegelse. Når noen spør om hvor lenge familien skal være på reise, svarer Dan at så lenge familien er enig ser de ingen ende på sine reiser. Kanskje bytter de utstyr, kanskje utforsker de en ny verdensdel og kanskje bytter de en dag til seilbåt, men fortsatt skal de være mobile.

Målet med Europa-turen var å avslutte i Marokkeo. Det er noen måneder siden Bobilverden.no snakket med Dan, men i sin blogg sier de nå at det er usikkert om de reiser til Marokko på grunn av kostnadene. Det er ingen tvil om at Mali Mish-familien lever et liv med et nøkternt forbruk.

Europaturen var planlagt som en rundreise på et eller to år, men nå skriver familien på sin blogg at turen i Europa kan bli forlenget til tre år. Kanskje Marokko likevel får en sjanse før kursen settes videre?

Og hvor kommer så pengene fra – med unntak av sponsorer?
Far arbeider som designer og webutvikler og kan i prinsippet jobbe fra hvor som helst i verden. Mor tar seg av skoleundervisningen av de tre barna, som så langt ikke har satt sine ben i en vanlig skole. Og sammen oppdaterer de familiens kanaler i sosiale medier, blogg og det nyeste prosjektet Freely Roaming, som skal gi inspirasjon til andre som vil leve livet på denne måten. De selger også produkter fra sin blogg. Så selv om de kanskje må utsette turen til Marokko så kommer det åpenbart inn nok penger til å holde familien i gang. Hvor lenge, vet ingen.

Du kan følge familien på deres blogg, Instagram, Facebook og Youtube (eksterne lenker).

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *