10 koselige svenske byer du kan besøke i høst

Hva med å oppdage en ny svensk by i høst? Sverige lokker med mange spennende byopplevelser.

Oppdag fantastiske spisesteder, sjarmerende bydeler, vakre miljøer, inspirerende kulturopplevelser og morsomme aktiviteter. Kanskje er dette andre byer hos «Söta bror» enn der du pleier å reise?

Hjo – Vest-Sverige

Fra Hjo. Foto Linus Bergman og Jesper Anhede Westsweden.com.

Allerede på 1400-tallet var Hjo etablert som et bysentrum og den gamle trehusbebyggelsen har virkelig satt preg på den sjarmerende byen ved innsjøen Vättern.

Bygningene fra 17-, 18- og 1900-tallet gjør Hjo til et unikt reisemål, og byen har fått utmerkelsen Europa Nostra for sin kulturhistoriske trehusbebyggelse.

Ha torget som utgangspunkt og ta en spasertur gjennom de koselige gatene. Det finnes både digitale byvandringer du kan gjøre på egenhånd eller guidede byvandringer som kan bookes på turistinformasjonen. Gå heller ikke glipp av utstillingen om Estrid Ericson, en av Sveriges viktigste designikoner, og det kjente merket Svenskt Tenn.

Overnatte kan du gjøre på Hjo camping eller på bobilplassen tett på byen.

Alingsås – Vest-Sverige

Alingsås. Foto Jonas Ingman Westsweden.com.

Alingsås har fått navnet “Sveriges fikahovedstad” på grunn av sitt imponerende utvalg av koselige kafeer.

Blant brosteinsgater og vakre trehus, ligger det konditorier og bakerier på nesten hvert eneste gatehjørne. Tilbudet av nybakte bakevarer er stort, og du får servert alt fra klassiske kanelboller til moderne bakverk. Med et trettitalls ulike kaféer og bakerier, hvor noen har historie helt tilbake til 1733, finner du garantert din fika-favoritt.

Ekstedts Bageri & Café er et hett tips til deg som ønsker å prøve ut en av de mest sjarmerende kaféene i byen. Om du er et ute etter mer moderne bakverk anbefaler Opplev Sverige at du tar turen innom Nygrens Café. Her lager de mektige smørbrød med svensk-amerikanske søtsaker, som for eksempel Sticky Bun Cake, Cookies og bærpaier.

Helt i utkanten av byen ligger Nolbygård Ekobageri & Café, som setter fokus på økologi og bærekraft. Alingsås historiske trehus kan også smykke seg med utmerkelsen Europa Nostra.

Overnatting i Vest-Sverige finner du her.

Varberg – Halland

Varberg Kallbadhus. Foto: Natalie Greppi.

Varberg er plassen for surfing, spa og helårsbading. Her kan du oppleve eksotisk surfestemning, avslappende spahotell og historiske byggverk i en koselig kystby.

Varberg og stranden Apelviken like utenfor sentrum, har i over 30 år vært Sveriges surfesentrum. Her er det brusende bølger, fargerike brett og saltvannskrøller som dominerer, og om høsten er vinden god og turistene færre.

Inne i sentrum er et besøk til det historiske badehuset i maurisk stil et must, i tillegg til den gamle festningen like ved. Varberg har ryktet på seg for å være en spaby av rang, med prisvinnende spa som Asia Spa og Varberg Kusthotell. På Hotell Gästis har de til og med en kopi av Lenins favorittspa i St. Petersburg og på Hotell Havanna et Hemingway-bad med cigarlounge og rombar.

Med bobil kan du overnatte sentralt på brygga i sentrum eller like nord for byen der en ganske ny bobilplass ligger der veien går ut til Getterøen og enda flere muligheter. Se mulighetene her.

Halmstad – Halland

Halmstad. Foto: Anne Marthe Widvey og Joakim-Lindstrom.

Halmstad er Hallands største by og er kjent for sine lange sandstrender og yrende byliv. Koselige brosteinsgater, en bynær bøkeskog, milevis med sykkelstier og myke sandstrender er noe av det som venter deg i kystbyen litt sør for Gøteborg.

Nyt god mat og koselig atmosfære på Söderfamiljen eller velg i 270 sorter champagne på A little Party. For å oppdage byen til fots kan du vandre langs elven Nissan eller begi deg ut på en herlig kystvandring på Prins Bertils sti som tar deg ut til Tylösand (tidligere kåret til Sveriges vakreste strand), hvor du også finner Hotell Tylösand, som har en imponerende samling av fotokunst.

Overnattingsplasser kan du finne her.

Arvika – Värmland

Arvika. Foto: Hanne Marit Tobiassen.

Arvika er en koselig småby som ligger vest i Värmland, kun et par timer fra Oslo. Den hyggelige byen har et rikt kulturliv med sterke kunst- og håndverkstradisjoner.

Bli inspirert på Rackstadmuseet, som formidler kunsten og virke til kunstkollektivet Rackstadkolonien, eller lær mer om tradisjonelt håndverk på linveveriet Klässbols Linneväveri litt utenfor byen.

For de som er interessert i gamle biler, er Fordonsmuseet midt i blinken, hvor du finner veteranbiler og motorsykler, hestevogner, sleder og sykler. En bedre fika finner du på Elins Bakgård, Nordells Konditori eller på City, ønsker du velsmakende retter er Anno 1815, Häll, Barbord eller Olssons Brygga gode alternativer. Hos sistnevnte får du også live musikk og utsikt over havnen. Kombiner et bybesøk i Arvika med en vandringstur ut i skogene rundt byen eller kanske en sykkeltur til en av kommunens 365 innsjøer.

Like utenfor sentrum kan du overnatte på Ingestrands camping.

Lidköping – Vest-Sverige

Läckö Slott i Lidköping. Foto: Fedja Salihbasic.

Ved Vänerns kant finner du lille Lidköping, en av de eldste byene ved Sveriges største innsjø.

I hjertet av byen ligger det gamle rådhuset, som tidligere var et gammelt jaktslott som ble flyttet hit på slutten av 1800-tallet, nå fungerer det som håndverksmuseum.

Lenge hadde også den kjente porselensprodusenten Rörstrand produksjon i Lidköping, nå er de gamle lokalene et eget Rörstrand-museum.

2,5 kilometer utenfor byen finner du også et av Sveriges mest ikoniske slott, Läckö slott, hvor også den velrennomerte restauranten Hvita Hjorten ligger.

Her kan du overnatte i småbåthavnen.

Borås – Vest-Sverige

Borås. Foto: Jonas Ingman Westsweden.com.

Er du design- og kunstinteressert er et besøk til Borås perfekt. Byens gater og vegger er innovativt dekorert med graffiti og skulpturer, og en byvandring her vil garantert føre til inspirasjon og glede.

Byen ligger ca 50 minutter fra Gøteborg og er en by med et stort utvalg av kulturopplevelser. Et av Nordens ledende tekstilmuseer finnes blant annet i Borås, i tillegg til et fotokunstmuseum og et samtidskunstmuseum.

Her kan du overnatte på golfklubben.

Örebro – Midt-Sverige

Örebro slott. Foto: Icon.

Örebro er en av Sveriges største byer og er lokalisert ved bredden av innsjøen Hjälmaren, midt mellom Stockholm og Oslo.

Sentrumskjernen er et sjarmerende område, hvor et historisk slott fra 1300-tallet troner i midten av det hele, omgitt av elven Svartån.

Örebro er en levende studentby med stort utvalg av kulturelle tilbud og bra spisesteder og barer.

I den historiske bydelen Wadköping befinner du deg midt blant gamle trehus og spennende byhistorie, mens du fra vanntårnet Svampen kan betrakte byen fra oven. Nyt smakfulle retter på GRO Stallbacken, Jeremiabageriet, Mojo eller Sorello.

Gå heller ikke glipp av høstens store utstilling «Ikoner» på Örebro slott. Der vises 200 ulike fotografier fra 60- og 70-tallets største internasjonale og svenske artiser, som The Beatles, Rolling Stones, Cher og Abba.

Gustavsvik camping ligger en kort spasertur fra byen.

Visby – Gotland

Visby på Gotland. Foto: Hanne Marit Tobiassen.

På 1360-tallet var Visby på Gotland en av kronjuvelene blant Hansabyene, hvor varer fra store deler av verden ble byttet, kjøpt og solgt innenfor de 3,5 km lange bymurene.

Sentrum innenfor bymuren står i dag på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin unike kulturelle verdi. Hansabyen har den dag i dag over 200 sjarmerende steinhus fra middelalderen og en helt spesiell karakter og atmosfære.

I Gotlands hovedstad vrimler det av koselige bosteder, gode restauranter og inspirerende kulturopplevelser – alt i et hyggelig og historisk miljø. På sommeren er Visby en plass for hygge og rekreasjon. Resten av året går ting i et litt roligere tempo, i et miljø full av opplevelser. Det finnes ingen grunn til å kjede seg i Visbys varierte bymiljø. Visby er et stykke levende historie som berører de som besøker den.

På Gotland finnes flere bobilplasser.

Falkenberg – Halland

Gamlastan i Falkenberg Foto: Jesper Molin.

Byen Falkenberg i Halland er blitt en matmetropol i Sverige. Her syder det av matglede og det har vokst frem en spennende restaurantscene som også er belønnet med en egen guide i White guide.

Det ryktes blant annet at du finner Sveriges beste pizza på Lilla Napoli. For en matopplevelse litt utenom det vanlige legger du turen til Lis Mejeri, og er fokuset ditt på lokale råvarer med italiensk vri så er Skrea Matbruk stedet.

Gå heller ikke glipp av den koselige gamlebyen, lakseelva midt i sentrum, designmuseet Rian og de lange sandstrendene utenfor byen. Her er det også flere overnattingsmuligheter.

Tekst: Redaksjonen
Kilde: Opplev Sverige

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *