10 etapper med tour i Norge

Løypekart for Tour of Norway. Klikk for større kart.

Å se sykkelløp fra bobilen har mange lært seg å sette pris på. Kanskje mest for stemningen og folkelivet. Mange reiser til Frankrike med bobil for å se Tour de France, men vi har også to norske sykkelløp før det. De kan du også se fra bobilen. Første etappe starter i Hønefoss 17. mai. Nesten to uker senere går siste etappe i mål i Stavanger.

De to norske sykkelløpene Tour of Norway og Tour des Fjords er lagt etter hverandre i siste halvdel av mai. Det gir mulighet til å plassere bobilen strategisk og følge en eller flere etapper.

Tour of Norway starter på Hvervenmoen ved Hønefoss 17. mai kl 14.15 og går over Sollihøgda og Lierstranda, rundt Hurumlandet og til Asker hvor det er målgang fra ca kl 18. Løypekart.

Dagen etter starter løpet kl 13.10 i Eidsvoll. Før målgang i Brumunddal fra ca kl 16.55 har løpet gått over Skreia, Raufoss, Gjøvik og over Mjøsbrua. Deretter ned mot Helgøya og nordover i en runde over Rudshøgda. Løypekart.

Kan det bli “fransk” stemning i løypene? Foto: Knut Randem.

19. mai går tredje etappe fra Hamar kl 13.00 til Lillehammer. Løpet går denne dagen på østsiden av Mjøsa, passerer Lillehammer og gjør unna sløyfer et stykke opp Gudbrandsdalen og så opp til Segalstad bru i Gausdal før løpet kjører over den gamle brua fra Vingnes til målgang i Lillehammer ca kl 18.00. Løypekart.

Den fjerde etappen går fra Lillestrøm kl 13.10 til Sarpsborg gjennom indre deler av Østfold. Fra Lillestrøm går løpet langs østsiden av Øyeren ned til Mysen og Askim før ferden går videre sørover til Råde, Saltnes og Fredrikstad til Sarpsborg ca kl 18.00. Løypekart.

Femte og siste etappe i Tour of Norway går 21. mai fra Moss til Oslo. Løypa går først til Son før turen går i en sløyfe inn i landet, men følger i hovedsak E6 før det dreier østover mot Ski og Ytre Enebak før det går strake veien over Klemetsrud og Ekeberg mot målgang i Oslo ca kl 15.40. Løypekart.

Løypekart for Tour des Fjords. Klikk for større bilde.

Over til bobilfylket
Proffene får nå to fridager før de gyver løs på Tour des Fjords med start i Balestrand 24. mai kl 13.20 med målgang i Førde ca kl 17.20. På veien har løpet passert Gaularfjellet, Viksdalen, Rørvikfjellet og kjørt rundt Jølstravatnet hvor de blant annet har passert Astruptunet. Løypekart.

Dagen etter går løypa fra Gulen kl 13.20 til Nordheimsund hvor det er målgang i Øystese ca kl 17.40. Da har syklistene passert Naukelandsdalen, Eidslandet, Dalseid, Vaksdal, Samnanger og Kvamskogen. Løypekart.

Fredag 26. mai er det start i Odda kl 13.35 og målgang i Kopervik/Vea ca kl 17.30. Løypa har da gått over Skare, Etne, Ølen og Haugesund. Løypekart.

Den nest siste etappen går fra Stavanger lørdagen kl 14.00 og avslutter på Sandnes brygge innen kl 17.30. Da har løypa gått i en stor sirkel sørover langs kysten før den går inn over Kvernaland, Ålgård, Oltedal, Høle og Riska. Løypekart.

Den siste etappen i Tour des Fjords går søndag 28. mai fra Hinna park til Stavanger. Starten for den nesten 17 mil lange etappen går kl 12.00 og avsluttes med målgang om lag tre timer senere. Da har de passert Sandnes (igjen), Kleppe, Bryne, Varhaug som sørligste punkt før veien forbi Nærbø og Sola til Stavanger. Løypekart.

På de to siste etappene er det flere strategiske steder å slå seg til for å se flere enn en passering. Litt av sjarmen med å se sykkelløp fra bobilen er stemningen langs løypa før løpet kommer. Gode plasser der løypa har god stigning blir tidlig opptatt, så vær på plass i tide. Og for all del; parker utenfor kjørebanen…

Vi har lenket til løypekartene ved omtalen av hver etappe. For Tour of Norway kan du se flere detaljer om programmet her. Tour des Fjords ser ut til å ha et mer allsidig program med turritt og barneritt i tillegg til show og moro. Det kan du se programmet her.

Del dette med andre:

  4 comments for “10 etapper med tour i Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *