10 000 kroner i bot for kniv i bil. Hva med bobilene?

Denne kniven liggende i hanskerommet ga 9 600 kroner i bot. Foto: Politiet.

Denne uka ble det kjent at en bilfører ble idømt en bot på 9 600 kroner fordi han hadde en kniv i bilens hanskerom. Mang en bobilist undret seg over hvor lovlige deres kniver er.

Mannen fikk 8 000 kroner i bot av politiet da de oppdaget en kniv i bilens hanskerom. Bilen ble angivelig ransaket på grunn av passasjeren han hadde med seg. Mannen, som var bilfører og eier av bilen, hevdet at han hadde glemt kniven i hanskerommet etter en hyttetur.

Han nektet å betale boten og tok saken til retten. Der ble han dømt og boten økt til 9 600 kroner.

Mange har reagert på boten og mener den er urimelig. Og hva med alle knivene vi har i bobilene?

NRK har spurt Cecilie Hille Pedersen, påtaleleder i Agder politidistrikt om grunnlaget for bøtleggingen.

Hun forteller at om du har kniver på kjøkkenet i en bobil så faller det inn under det loven kaller «aktverdig formål». Mannen som ble dømt hadde kniven i hanskerommet og det påtalelederen kaller innen gripeavstand. Derfor fikk han bot, mens du i bobil ikke får bot for knivene du har på kjøkkenet. De er nemlig utenfor «gripeavstand».

Oppdatert: Han ble et år senere frifunnet i lagmannsretten.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  8 comments for “10 000 kroner i bot for kniv i bil. Hva med bobilene?

 1. Har tenkt samme tanken, jeg har plenty med kniver i bobilen og har ikke tenkt å ta de ut, synes det hele er en stor vits, er jo hver dag det er kniv stikking selv om det ikke er lov å gå å bære kniv, hvis jeg går på fisketur er jeg « bevepnet» med kniv og går i det ofentlige rom, kan jeg da bli arestert og bøtelagt ? Er tiden forbi da politiet bruker sund fornuft ? Det er slik tullete ting menigmann mister tiliten til lov og orden makta..

 2. Syns dette er en fallitterklæring fra de som styrer landet og rettsvesenet. De har mistet grepet og lar det gå ut over vanlige folk. Personlig har jeg jaktet og fisket i over femti år og båret kniv i all offentlighet. Hva blir det neste, forby biler pga att de blir brukt som draps maskiner. Under ranet i Rygge nylig ble det brukt øks. Politireformen skulle gjøre alt bedre med mer politi i gatene, for 30-40 år siden hadde vi det selv på landsbygda. Den gangen kjente lovens lange arm befolkningen, både de som var på rett og feil side av loven. For noen år siden var det forbudt å gå med hettegenser i Moss. Nei dette er ikke veien å gå.

 3. Da regner jeg med at mine to kniver bak i garasjen,
  og de andre to i verktøykassa,
  alle kommer inn under kategorien «aktverdig formål»;

  Men litt usikker på kniven i beltet..?…
  den jeg alltid har hengende…
  sånn i tilfelle om det kom en ørret forbi ?
  I mine øyne også «aktverdig formål»…
  Men det kan jo være at politimannen ikke liker fisk

 4. Om man går ut av bobilen för att skära sig en köttbit, eller slöja en fisk på matbordet. Är det tillåtet ?
  Om man är på en camping, eller om man stannat 2 timmar någonstans för äta, och tillreder sin mat på plats Lelle

 5. knivforbud
  Store norske leksikon Samfunn Jus Strafferett
  Straffeloven av 1902 § 352 a, som ble vedtatt 1993, satte forbud mot på offentlig sted å bære kniv eller et lignende skarpt redskap som er egnet til å påføre noen en kroppskrenkelse.

  Ved vedtakelsen av ny straffelov i 2005 ble straffebudet overført i en generell bestemmelse mot bevæpning på offentlig sted i straffeloven § 189. Overtredelse straffes med bøter eller fengsel inntil ett år.

  Unntak fra det straffbare gjelder for kniv eller annet redskap som brukes til eller bæres i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller annet aktverdig formål, for eksempel som en del av en bunad eller på vei til en fisketur.

  sitér denne artikkelen
  FRI gjenbruk.

  SKREVET AV:SKREVET AV:
  John Christian Elden
  Artikkelen inneholder også tekst fra papirleksikonet Store norske leksikon
  SIST OPPDATERT:
  30. desember 2015
  SE ALLE ENDRINGER

  • Jeg søkte på emnet «lov om å bære kniv». Der er en del interessante ting å lese. Tror jeg skal flytte tollekniven min til en skuff e.l. 😉

 6. I saken det refereres til, hvor det ble funnet en kniv i hanskerommet, hadde passasjeren vært involvert i bråk på byen hvis jeg husker riktig. Det heter seg at man skal oppbevare kniven slik at den ikke kan nås fra førerplassen under kjøring, så vidt jeg vet. Det skal noe til at politiet ransaker en bil. Hvis man har kniver i bilen og skal bruke dem til noe, som friluftsaktiviteter, matlaging, arbeid osv, faller det in; under bestemmelsen om aktverdig formål.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *