Tre timer, tre dager eller tre uker i Moseldalen?

Svært mange bobilplasser i Moseldalen ligger i første linje mot Mosel. Bare sykkelstien ligger mellom. Her fra Mehring. Foto: Knut Randem.

Svært mange bobilplasser i Moseldalen ligger i første linje mot Mosel. Bare sykkelstien ligger mellom. Her fra Mehring. Foto: Knut Randem.

Du kjører raskt gjennom Moseldalen. Kjøretiden mellom Trier og Koblenz er bare tre timer, men du kan like gjerne bruke tre uker på de 18 milene. De fleste velger noe i mellom og på tre, fire, fem dager kan du få med deg en hel del.

Det er lett å forstå hvorfor Moseldalen har blitt en av nordmenns favoritter i Tyskland. Det deler vi med mange, mange andre, men dalen har plass til oss. Selv midt på sommeren har du få problemer med å finne plasser, men kan du skyve litt på tiden blir det mindre trengsel. Elva bukter seg dovent gjennom dalen og landsbyene ligger tett. For oss i bobil er det bobilplasser nesten rundt hver sving.

Elva Mosel har sitt utspring 735 moh ved Col de Bussang i Frankrike. Den flyter så gjennom Luxemburg før den bukter seg inn i Tyskland og ender i Rhinen ved Deutsches Eck i Koblenz 544 km senere.

Bobilplassen utenfor gjerdet på Knaus campingplass i Koblenz. Foto: Knut Randem.

Bobilplassen utenfor gjerdet på Knaus campingplass i Koblenz. Foto: Knut Randem.

Det er strekningen mellom Trier og Koblenz som er populær blant turistene og regnes som Moseldalen. Kjører du her, oppdager du raskt hvorfor. Elva bukter seg dovent gjennom dalen. Lange lektere følger den viktige transportveien, men også ditto lave hotellskip tar med seg turister i et bedagelig tempo. 17 sluser sørger for rolige forhold.

Et enkelt illustrert turistkart skal ikke undervurderes som en lavterskelinformasjon om severdigheter.

Et enkelt illustrert turistkart skal ikke undervurderes som en lavterskelinformasjon om severdigheter.

Opp dalsidene dyrkes vindruer. De setter sitt preg på begge sider av elva, men spesielt nordsiden hvor de bratteste dalsidene ligger. Også næringslivet i Moseldalen domineres av vinproduksjon, som utføres enten av vinbønder eller av rene produsenter. Det er ikke langt mellom landsbyene og det virker som om hver eneste en av dem har sine egne vinfestivaler. Det er også tett mellom produsentenes utsalg, så du kan more deg med å smake på den lokale produksjonen hele året. Da kan det være lett å la seg rive med og fylle bobilen, men det kan være meget store kvalitetsforskjeller på vinene i Moseldalen.

Masse kultur
Tyske konger har kriget med hverandre gjennom hundrevis av år. Moseldalen er intet unntak. De synlige sporene ser du i form av gamle slott og festninger, som skulle vise herskerens makt, men som også fungerte som forsvarsverk. Skaff deg et illustrert turistkart hvor slottene er tegnet inn. Da får du en enkel oversikt over mange av de viktigste byggverkene. Slike kart får du gratis eller for et par euro på blant annet campingplasser.

Kommer du fra Rhinen så er Koblenz et naturlig stoppested. Midt i dette elvekrysset mellom Rhinen og Mosel ligger Knaus campingplass i første linje mot elvekrysset. Dette er en campingplass av god kvalitet med egen bobilplass utenfor bommen.
Herfra kan du sykle inn i byen eller ta den lille passasjerferga som går over elva til Deutsches Eck med den enorme rytterstatuen av keiser Wilhelm 1. Derfra kan du ta gondolbane opp til Tysklands største militære festningsanlegg. Du kan lese mer om Koblenz her.

Slike hotellskip og like lange lektere utgjør "underholdningen" på Mosel. Foto: Knut Randem.

Slike hotellskip og like lange lektere utgjør «underholdningen» på Mosel. Foto: Knut Randem.

Når du kjører fra Koblenz blir dalsidene raskt brattere. I det meste av Moseldalen kan du velge hvilken side av elva du vil kjøre på. Det er også et sammenhengende sykkelveinett langs elva. Langs det flate elveløpet er det enkelt å sykle. Utflukter med sykler er absolutt å anbefale.

Ved Lehmen kommer du til den første slusa etter Koblenz. Like ved har du Kobern-Gondorf, et vinområde med keltisk påvirkning. Her finner du en markedsplass fra middelalderen og Matthiaskapellet er et kunsthistorisk klenodium. Her finner du også et par slott. Det gjør du også i Burgen ”like rundt svingen”. Her kan du overnatte på en campingplass beliggende på ei øy i Mosel. Gå gjerne opp til slottet.
Det er ikke bare langs elva det skjer og i områdene bak skråningene opp fra elva finner du her borger som Thurant, Eltz og byen Münster. I dette område er det mye å se, så bruk gjerne litt ekstra tid her.

I Cochem skuer denne borgen over byen under. Foto: Knut Randem.

I Cochem skuer denne borgen over byen under. Foto: Knut Randem.

Neste større sted langs Mosel er Cochem. I de fleste småstedene langs Mosel er det minst en bobilplass nær elva. De er lette å se fra veien, men i Cochem er det litt dårlig stell. Vi valgte derfor campingplassen på den andre siden av elva. Dette var i juli 2015 og plassen var rimelig full. Her var det trangt å kjøre inn og fastliggerne ligger helt ut til veiene. Etter litt avansert rygging med en bobil på snaut åtte meter fikk vi likevel en nydelig plass i første linje mot elva.
Inn til sentrum i Cochem går du eller sykler. Der har du et bredt utvalg av butikker, restauranter og vinbarer. Dette er kanskje en av de mest livlige byene langs Mosel. Over byen troner slottet Reichsburg, som det anbefales å gå opp til.

Videre på veien mot Trier finner du to bobilplasser oppført i ”TopPlatz” – en kjede av gode bobilplasser. Disse to ligger i Bremm (Weingut Oster-Franzen) og Minheim (Reisemobilpark Minheim).
Mellom disse småstedene finner vi de litt større landsbyene Zell, Traben-Trarbach og Bernkastel-Kues.

En av de to bobilplassene i Mehring. Foto: Knut Randem.

En av de to bobilplassene i Mehring. Foto: Knut Randem.

Et av de siste stedene å stoppe før Trier kan være i Mehring hvor to bobilplasser ligger ved siden av hverandre langs elva. Disse har god kapasitet og om du ikke får første linje den første natta, kan du sikkert rykke fram den neste dagen.

Veien til Moseldalen kan gå både via Bremen og Hannover (vei 1 og 7). Hvilken du velger er avhengig av hva du planlegger å gjøre på veien ned eller opp. Vi har her startet ferden gjennom Moseldalen ved elvekrysset i Koblenz og avsluttet i Trier. Da kan du velge å snu og kjøre samme vei tilbake eller kjøre opp gjennom Luxemburg før du velger veien videre.

Del dette med andre:

  8 comments for “Tre timer, tre dager eller tre uker i Moseldalen?

  1. Dette kan vi skrive under på. Vi har brukt ca en uke hver eneste sommer i fantastiske Moseldalen. Enten på tur sørover eller nordover. Aldri problem med stellplass, de ligger «rundt neste sving» som artikkelforfatteren skriver. Også i påska er de aller fleste åpne. De aller fleste plassene selger nybakte brød til frokost, kort sakt Moseldalen vet virkelig å gjøre det trivelig for sine gjester. Om du kommer med bobil eller campingvogn eller med bussreise blir man godt mottatt.

  2. Åhhhhh, dette er en av «drømmeturene» aller øverst på lista, så der ble reiselysten kraftig pirret igjen!
    I år er det 7.de sesongen vår med bobil, men må nok bare erkjenne at det tar tid å rekke over alt.
    Det er jo så mange flotte steder vi kommer over underveis, og alt for mange steder der man ikke har lyst å bryte opp fra. Da ryker 6 uker fort, så om et år eller to får vi prøve å ta igjen noe av det vi ikke har rukket over enda. 🙂

  3. Helt enig med forfatteren. Vi har vært der i flere år og bodd i Zell. Flott utgangspunkt for sykkelturer. Kan anbefale sykkeltur til Cochem og ta sykkelen med på båten tilbake.

  4. I Koblenz er vi vær sommer.Toppers plass.Rhudesheim am Rinen Nydelig plass Blir aldri lei. Kan anbefales.

  5. Kan trygt anbefale Moseldalen ja. Mange flott byer og slott.

    Et slott som absolutt er verdt å besøke, er http://www.burg-eltz.de/en/ som ligger ca en halvtime fra Koblenz.

    Jeg vil tilbake, men da vil jeg bruke mange dager og ha med sykler 🙂

  6. Takk for flott artikkel og gode kommentarer. Vi ligger nå i Nice, og starter mot Trier i morgen. Regner med å bruke trr-fird dager gjennom Moseldalen, og gleder oss stort.:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *