Stor oppgradering av Ureddplassen på Helgelandkysten

I den nye utformingen av Ureddplassen, er det lagt vekt på å by besøkende strålende utsikt, lett adkomst ned til rullesteinstranda, og å finne varierte og attraktive sitteplasser.

I den nye utformingen av Ureddplassen, er det lagt vekt på å by besøkende strålende utsikt, lett adkomst ned til rullesteinstranda, og å finne varierte og attraktive sitteplasser.

Med ny parkering, nytt toalett og en spektakulær utsiktsterrasse tett på storhavet, blir Ureddplassen på Kystriksveien nord på Helgelandskysten en ny flott turistveiopplevelse for reisende i nord, lover Turistvegseksjonen i Statens Vegvesen.

Krigsminnesmerket på Ureddplassen er reist til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig. Ubåten var på vei mot Bodø med agenter fra Kompani Linge, som skulle til Sulitjelma for å utføre en sabotasjeaksjon mot kraftverket ved gruvene.
I tillegg til å være et minnested, er Ureddplassen også et av Helgelandskystens beste steder for å beskue både øyriket og midnattssol.

Rasteplassen tilbyr en mektig utsikt mot storhavet, mot Fugleøya og med Lofotveggen i horisonten. Intensjonen bak den forestående utbyggingen er å videreformidle og tydeliggjøre disse kvalitetene, heter det i en pressemelding.
Ureddplassen er et mye brukt sted av både fastboende og turister for en pause, en god rast med mat, for Sankthansfeiring og for netter med midnattssol. Foruten ny parkeringsplass, nytt toalett og ny plassering av Ureddmonumentet, blir det bygget en utsiktsterrasse og et raust amfi i betong.
Amfiet fører ned til strandsonen og er formet som en bred trapp med vekselsvis trappe- og sittetrinn. Trappeanlegget har en unik utsikt og tilbyr gode sitteplasser godt skjermet for trafikkstøy. Prosjektet er utarbeidet av Landskapsfabrikken AS v/ Inge Dahlman og Zohar/ Haugen Arkitekter AS. Anlegget planlegges å stå ferdig i 2017.

Lars Grimsby i Turistvegseksjonen forteller Bobilverden at han ikke tror det kommer noen tømmestasjon på denne rasteplassen med mindre kommunen, som har ansvaret for tømmestasjoner, tar på seg oppgaven.

Kartet viser Fugløyfjorden:

Del dette med andre:

  16 comments for “Stor oppgradering av Ureddplassen på Helgelandkysten

  1. Plassen dere beskriver ligger i Salten, og ikke på Helgeland. Mener den ligger i Meløy kommune. Dette er nord for Svartisen.

    • Turistvegseksjonen i Statens vegvesen betrakter hele veien nesten opp til Bodø som Nasjonal turistveg Helgelandskysten.
      Slik beskriver de veien på sin egen hjemmeside: «Nasjonal turistveg Helgelandskysten (veg 17) går mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten (veg 76 og 54).»
      Vi har stolt på dem…

    • Det er nok like riktig å si at Ureddplassen ligger på Helgeland som i Salten.Grensen mellom Salten og Helgeland er stort sett den samme som grensen mellom Meløy og Gildeskål, og omtrent på denne grensen finner du Ureddplassen. Og for ordens skyld; Meløy er den nordligste kommunen på Helgeland!

    • Grensen mellom Salten og Helgeland går over Helgelandsflæsa et skjær vest for Ureddplassen, så dette er på grensen mellom Salten og Helgeland. Meløy kommune ligger i Helgeland, men Saltenværingene ønsket nok at denne vakre kommunen tilhørte Salten.

    • Helgeland som område er definert nordover til og med Meløy kommune, som riktig nok ligger i Salten, men altså dog i Helgeland.

    • Fra gammelt er STØTT rekna som skillet mellom Salten og Helgeland. En stoppeplass for bubiler og samleplass for søppel må vel helst være ytterst på Kunna eller opp ved R-17, der vegen tar av ned mot Øra og Kunna ? Dette kan jo da se ut som om søndre Meløy sokner til Helgeland, men landevegs er vi vel fortsatt i Salten når vi er i Tjongsfjord.

  2. Det er nok riktig at plassen ligger i Salten. Plassen ligger på grensa mellom Meløy og Gildeskål, og jeg mener den ligger et par hundre meter inn på Gildeskålsiden.

  3. Det ligger en flott campingplass bare noen kilometer unna uredd plassen, som har bobilplasser med strøm, samt tømming av camping toalett. Den ligger på Reipå, og heter Reipå Camping.

  4. Det skulle ha blitt slik som det er enkelte andre plasser i landet, at vi betaler en symbolsk sum og så er det tilgang til strøm, vann og tømming.

  5. fin rasteplass, ja men er det tilrettelagt for bobilplass, slik at bobiler kan stå der ? Mange fine «Stellplassar» for bobiler i Sverge men nesten ingen i Norge. Kvifor?

  6. Mye geografikunnskap her, men det viktigste er vel at det legges til rette for en en stopp og nytelse av vakker natur på et vakkert sted. Når man har fått med seg denne opplevelsen kan man kjøre og ta kvelden på nærmeste campingplass/stellplass eller finne seg et lovlig sted for fricamp. Skal forøvrig kjøre kystriksvegen for fjerde gang denne sommeren. Gleder meg også denne gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *